Mi igaz az algákkal kapcsolatban?
Ez a bejegyzés a MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének) algákról kiadott hírlevele alapján készült. Az állítások mögött szakmai cikkek állnak.
Cikk végén található rövid összefoglaló a spirulina alga, chlorella alga valamint a vörös alga hatásairól
Spirulina mikro alga fajok (Arthrospira platensis)
Már az 1500-as években beszámoltak arról, hogy a mexikói indiánok a vízből gyűjtenek élelmiszert és nagy mennyiségben fogyasztják. Afrikában is találtak bennszülötteket akik lepényként vagy ételeikben szószként fogyasztották. Ezekből a feljegyzésekből is látszik, hogy régi dolog újra felfedezéséről van szó az algák esetében is. A nyugati kultúra az algafogyasztás lehetőségeiről az elmúlt évtizedekig nem sokat tudott.
Spirulinában számos karotinoid vegyület található. Karotinoidokon kívüli más színanyagokat is tartalmaz mint pl.a klorofill. Magas az E-vitamin tartalma is.(antioxidáns, stressz kivédő hatás). Spirulina aminosav összetétele szinte tökéletes. Spirulina kékes színű a fikocianin miatt. Spirulina alga hatásáról valamint a fikocianinról mint egyik hatóanyagáról később lesz szó.
Chlorella zöld mikro alga fajok (Chlorella vulgaris)
Az emészthetősége nem igazán jó. Így különböző anyagok szervezetből történő eltávolítását segítő anyagként váltak ismertté. Chlorella klorofill tartalma kiemelkedő. Chlorella B12 vitamin tartalma növények között egyedülálló. Chlorella vagy zöld alga hatását lásd lejjebb.
Makro alga egyedülállóan magas kalcium tartalmánál fogva tűnik ki az algák közül. Benne található kalcium beépülése kiváló. Ezen kívül magnéziumot, 32 nyomelemet (pl. jód) tartalmaz és sok ásványi anyagot könnyen felszívódó formában.
Milyen területeken használhatóak az algák?
Mivel algák számos bioaktív anyagot koncentráltan tartalmazhatnak ezért belsőleg is használhatóak kozmetikai célból.
Vegetáriánus étrendbe beilleszthető, a legszigorúbbnál kiemelten fontos. A fehérjepótlás alternatívája lehet. B12 vitamin pótlásban is segít, de ,hogy elegendő e azt a laborvizsgálat dönti el.
Telítetlen zsírsav pótlás (EPA-DHA forrás)
Az algákban megtalálható színanyagok (karotinoid (alfa- és béta karotin) vegyületek, klorofill stb.) antioxidáns és egyéb káros anyag megkötő tulajdonságuknál fogva hozzá járulhatnak az egészség megőrzéséhez.
A zeaxantin és lutein tartalom miatt az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürke hályog kockázatát csökkentik.
Vérszegénység kezelése. Vérképzést fokozó és vasbevitel növelő hatás. Spirulina vastartalma jól hasznosul.
Immunrendszer stimuláló hatás. Természetes ölősejtek aktivitása is fokozódhat fogyasztásakor, ami szintén védő hatású.
Spirulina kékes színét adó fikocianin: daganatellenes, antioxidáns, ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó, mind antivirális hatással rendelkezik.
Fehérvérsejt termelés fokozó hatás.
Spirulina alga hatása számos vizsgálatban prebiotikumra jellemző tulajdonságot mutat. Feltételezik, hogy a Candida albicans leküzdésében is fontos szerepe lehet. Probiotikum hatásfokát javítják a prebiotikum tulajdonsággal rendelkező anyagok. Segítik a (kalcium, magnézium, vas és cink) felszívódást is.
Sport célú felhasználásra folynak a kutatások.
Egyéb területek ahol folynak a vizsgálatok: magas koleszterin csökkentés, triglicerid szint csökkentés, fogyás elősegítése, kettes típusú cukorbetegség kiegészítő kezelése, májvédelem, radioaktív sugárzás elleni védelem, allergia, rhinitis, vírusok( herpes simplex, influenza vírusok vagy HIV-1) előidézte betegségek megelőzése és kezelése.
Kalcium és nyomelem pótlás.
Fontos: Az immunrendszert stimuláló növények hatásáról jó tudni, hogy autoimmun betegségekre való hajlam vagy fennálló betegség esetén nem kizárt, hogy a tünetek kialakulnak vagy felerősödnek. Ez jellemző pl. a Spirulina platensisre vagy az Echinacea-ra (bíbor kasvirág) Autoimmun betegség esetén a Spirulina és Chlorella alkalmazását kerülni kell.
Az alga készítmények chlorella alga, spirulina alga újabban vörös alga porból készülnek.
[SlideDeck id=’2323′ width=’100%’ height=’184px’]