Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

Máj love you!

Máriatövis latin nevén Silybum marianum egy igazi kincs a gyógynövények között. Egy jól kitalált májvédő, ahogy a természet becsomagolta.

 

Máj love you

Gyógyászati szempontból szilimarinnak nevezik azt a komplex hatóanyagot, amit a máriatövis termésből (máriatövis olaj) vonnak ki. Ez egy utánozhatatlan előnye a gyógynövényeknek a szintetikus anyagokkal szemben, hogy a hatóanyag tökéletes kombinációból áll. Igaz ez a szilimarinra is ami a májvédelem fontos eszköze.

 

 

Amikor először végigolvastam a hatását legszívesebben minden olyan embernek kötelezővé tenném aki élete során nem kímélte a máját. Gondolom ki lehet találni, hogy kikről  van szó:). Rendszeres fogyasztása éveket tud hosszabbítani. Ez volt az első benyomásom de ez még csak a kezdet.

 

Lássuk mire jó még a máriatövis kivonat?

 

Népi gyógyászatban epepanaszok csökkentésére, sárgaságban használták. Mint később kiderült a máj funkciójának javításával igazolhatóak ezek a felhasználási területek.

 

 

Tehát a máriatövis hatásának célpontja nem az epe hanem a máj.

 

Mária tövis

Máriatövis virág www.nutrilab.hu

1. Megakadályozza a májat károsító mérgek bejutását a sejtekbe

 

Májat károsító mérgek (májtoxinok) pl.:

szén-tetraklorid,

galaktózamin,

gyógyszer: paracetamol (természetesen nem pár alkalmas lázcsillapításnál hanem huzamosabb ideig tartó szedésnél jelentkezik ez a nem kívánt hatás)

gombamérgezés pl. gyilkos galóca (Amanita phalloides)

Ezt a felsorolást egy szakkönyvből vettem de néhány gondolattal még kiegészíteném. Vannak tevékenységek ahol a vegyszerekkel dolgoznak. Ez lehet permetezés, gyomirtás, labormunka, szobafestés és még sorolhatnánk. Mindenki jól felfogott érdeke, hogy ellenőrizze, hogy a használt anyagoknak van e májkárosító hatása.

Huzamosabb gyógyszerfogyasztás nem csak a paracetamolra vonatkozik hanem minden gyógyszerre ami májkárosító mellékhatással bír. Ilyen eset pl. a kemoterápiás kezelés utáni állapot is.

 

2. Erős antioxidáns hatás is van a máriatövisnek.

 

Szabad gyökökkel reagálva megakadályozzák a káros oxidatív hatásokat így a máj károsító hatás kivédését így is biztosítja a szilimarin.

3. Májregeneráló hatás (részemről ez a kedvenc hatása)

Máriatövis fokozza a fehérjék szintézisét a sejtekben. Ez a hatás az elhúzódó májkárosodások során nagy jelentőségű.

 

 

4. Antifibrotikus hatás

 

Ez egy nagyon fontos és különleges része a máriatövis hatásának. Cirrózis (májzsugorodás) során csökkenti a kollagének felszaporodását a májban. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy abba hagyja az alkoholt akkor a máriatövis megteszi amit kell a másik oldalon. De párhuzamosan nem fog menni a kettő.

 

 

5. Máriatövis mint gyulladáscsökkentő.

 

Krónikus hepatitis esetén van jelentősége.

 

 

6. Fokozza a mérgek kiürülését.

 

Ezt a hatást nagyon trükkösen fejti ki. A bevitt mérgek nagy része az epével ürül, de van egy enzim a bélben ami „gonosz” módon felszabadítja a megkötött mérgeket és azok újra felszívódhatnak. Itt jön a képbe a szilimarin komplex, amely gátolja ennek az enzimnek a működését. Így elősegítve a mérgek eltávolítását.

 

Most, hogy így végére jutottunk a felsorolásnak, jól látható , hogy a szilimarin komplex nagyon sokrétű, kiváló gyógynövény hatóanyag.

 

 

Mária tövis mag

Máriatövis magok www.nutrilab.hu

 

Jól érzékelhető, hogy a ma divatosan is használt méregtelenítés mögött mi minden sorakozik fel. Vannak indokolt esetek a méregtelenítésre és vannak nem. Minél régebb óta van egy máj munkában annál indokoltabb a támogatása. Ha tud olyan esetről ami májkárosító és nincs felsorolva akkor kérem küldje el, hátha segítség lesz másoknak. De akkor is írjon ha csupán kérdése van a témával kapcsolatban.

 

Máriatövis mellékhatása:

Gyakorlatilag nincs. Hosszú távú alkalmazás esetén sem várható mellékhatás. Terhesség alatt, ahogy szokás mondani: meg kell beszélni az orvossal.

Máriatövis termésből készített tea nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz szilimarint. Májvédő hatása alacsony.

 

 

 

 

[SlideDeck id=’2018′ width=’100%’ height=’224px’]

4 hozzászólás a “Máj love you!”-hez

 • Magyar Lászlóné:

  Szeretnék hozzászólni a májtövis olaj, vagy tea szükségszerű használatához azoknak a betegeknek, akik EPILEPSZIÁSAK, mivel a gyógyszer amit szedni, kell, rendkívül károsítja a májat. Én már 23 éve szedem a NEUROTROP nevű epilepszia elleni gyógyszert és már több éve, hogy a véreredményemben a „májfukció” évek óta emelkedik, tehát rossz. Egy természetgyógyász ajánlotta a máriatövis olajat, amit most fogok elkezdeni szedni. Minden olyan embernek ajánlom aki hasonló betegségben szenved, illetve olyan gyógyszert szed, ami károsítja a májat

 • Pekarovics Ilona:

  Májrákot állapítottak meg nálam 2 éve, sok mindenen átmentem, onko kúrákon is párhuzammosan szedtem aloe vera készítményeket és más term. készítményeket is. Fogyasztottam a mária tövis olajat is. A kérdésem- milyem max.napi fogyasztás ajánlott ha kiskanalanként szedem. Elöre is köszönöm a választ.

Hozzászólás