Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
  • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
    Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
    Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
        A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
    Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
    dr. Nádor-Virág Anikó

Grönlandiak titka: telítetlen zsírsavak

 

Honnan ered telítetlen zsírok fogyasztásának forradalma?

 

 

grönland

Inuit halász: napi 14g telítetlen zsírsav fogyasztás

 

Az Omega 3  az elmúlt időszakban berobbant a köztudatba. Egyre több kardiológus ajánlja betegeinek, gyógyszertárban tömött sorokban fordulnak elő a különféle omega 3 készítmények. Mivel meggyőződésem, hogy fontos a telítetlen zsírsav pótlás, megpróbáltam utána járni a halolaj történetének.

 

 

 

Szív és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legkönnyebb módszere a telítetlen zsírsav fogyasztás. Rendszeres testmozgásnál biztos egyszerűbb bekapni egy halolaj kapszulát mint kilométereket futni. Persze ez utóbbi sem elhanyagolható. Abban meg lehet egyezni, hogy mint a pénzügyekben több lábon kell állni, így a megelőzésnek is több lába van. A halolaj fogyasztás viszonylag egyszerű láb, de tapasztalatom az, hogy addig tart az halolaj kapszulázás amíg a lendület kitart, aztán abbamarad. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani ezzel az írással, hogy a kitartás folyamatos legyen, mert a telítetlen zsírsav pótlás tipikusan az az eset ami 10-20 év múlva hozza meg a gyümölcsét.

 

Ahhoz, hogy megértsük a  telítetlen zsírok fontosságát egy pillanatra ugorjunk el Grönlandra az inuit eszkimókhoz. 1970-et írunk amikor, dán kutatók Grönlandra érkeztek és a táplálkozási szokások-betegségek kapcsolatát vizsgálva megállapították, hogy szívinfarktus sokkal ritkábban fordul elő az eszkimóknál mint a genetikailag rokon dánoknál. Szerencsére sikerült megtalálni az okát. Szóval az eszkimókat nem azért nem üti meg a guta, mert olyan hideg van és kerüli őket a  nyári kánikula, hanem egy igazán érdekes különbséget találtak ami egyben ellentmondás is.

 

 

 

inuit asszony

Eszkimó asszony nem fázik.Guta sem üti meg.

 

 

Eszkimók étrendjének 60%-a zsír. Mielőtt az jut eszünkbe, hogy éljenek a disznótorok innentől szabad a vásár, hát nem egészen. Amit szabad az eszkimónak nem szabad a magyarnak ugyanis a 60% nagy része halhúsból nyert zsiradék és telítetlen a javából. A mi disznóink pedig csak telített zsírokat tudnak adni, de azt sokat 😆

Eszkimók étrendjének nagy része gazdag  telítetlen zsírsavakban. Halásznak mindent, bálnától a lazacig. Kell is ez a sok zsiradék ebben a hidegben. Bálnazsír energiatartalmától melegszenek az eszkimók. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy 14 gramm telítetlen zsírsav (EPA és DHA) jut egy napra/ember. Összehasonlítás képen a NutriLAB  halolaj  kapszulája 1 gramm halolajat tartalmaz és ebből is 180+120 mg az EPA-DHA tartalma. Jó tanács: ezt az értéket mindig keresse a dobozokon.

Nyilvánvaló, hogy az eszkimó étrendet nem tudjuk utánozni, de kicsit törekedhetünk afelé, hogy a szinte nulla telítetlen zsírsav bevitelünket kicsit megemeljük.

 

grönland halász

Eszkimó halász: van mit tanulni Tőlük

 

 

Személyes tapasztalat, hogy megpróbáltunk családilag átállni a nagyobb tengeri hal fogyasztásra. Rövid ideig tudtuk tartani a tengeri hal emelt dózisú fogyasztását. Sajnos. Véleményem szerint nem így vagyunk étkezésileg szocializálva. Idő után hiányzik a felvágott, kolbász, pástétom.

Ha van jó ötlete, tapasztalata azzal kapcsolatban, hogyan sikerült a tengeri halakból származó telítetlen zsírsav mennyiség bevitelét megemelni kérem írja meg, közzétesszük. Hol vásárolja? hogyan készíti el? stb.

Köszönöm.

 

Olvasson még többet a Omega 3 zsírsavakról itt.

 

[SlideDeck id=’2485′ width=’100%’ height=’222px’]

Hozzászólás