Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

Omega 3 zsírsavak

Videó a mozgó képre kattintva indul el.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Mit ír a szakirodalom a halolajról?

 

 

Omega 3 és a szív.

Omega 3 telítetlen zsírsavak a szív egészségééért www.nutrilab.hu

Megelőzi a szívritmuszavarokat, különösen a ventrikuláris fibrillációt, ami a szívbetegségek okozta halálesetek körülbelül egyharmadáért felelős.

Gátolják a vérlemezkék összecsomósodását, így csökkentik a szívroham kockázatát.

Lelassítják az artériák meszesedését.

Elősegítik a természetes nitroglicerin képződését, amely megakadályozza a szív ereinek elzáródását.

Csökkentik a vér triglicerid szintjét.

Lelassítják a „rossz” koleszterin termelését.

Csökkentik a vérnyomást.

Védenek a vastagbélráktól.

Pszichiátriai kórképekben (különféle depressziók) az idegrendszer erősítésével fejti ki jótékony hatását.

Krónikus gyulladásos kórképekben.

Szemészeti kórképekben is kimutatható jó hatása.

Fontos szerepet tulajdonítanak megfelelő omega-3 bevitelnek kisgyermekkorban és várandóság alatt is.

 

Forrás: Dr. Michael D. Jacobson: A biblia és az egészség

 

Bővebben  az Omega3  zsírsavakról:

Táplálkozás-élettani kutatások szerint a civilizált világban számos betegség arra vezethető vissza, hogy miközben nő a zsírbevitel és a túltápláltság, a népesség omega 3 zsírsav hiányban szenved. Míg elődeink táplálékában az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya 1:1 volt, mára ez az arány 1:20-hoz közelít. a megváltozott táplálkozási szokások miatt.

Makréla mint halolaj forrás.

Gazdag halolaj forrás: makrélák ww.nutrilab.hu

Elsőként dán kutatók 1970-es években végzett epidemológiai felmérései mutattak rá arra, hogy a  Grönlandon élő eszkimók körében a kardiovaszkuláris betegségek előfordulási gyakorisága meglehetősen alacsony. Az „eszkimódiéta”, azaz a halételek táplálkozás-élettani szerepét később számos tanulmány megerősítette: koszorúér betegségek kockázata és  a halfogyasztás között fordított összefüggés áll fönn.

Az omega 3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak. Esszenciális zsírsavak közé sorolhatók, mert a  szervezet nem tudja őket szintetizálni, hanem a táplálékkal szükséges a szervezetbe juttatni.

Az omega-3 zsírsavak legfontosabb képviselői az alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az alfa -linolénsav fő beviteli forrásai növényi olajok, legmagasabb a lenmagolaj omega3 zsírsavtartalma (40-50%), jelentős tartalommal bír még a repce, szója,tökmagolaj valamint a dió. Az EPA és DHA főként halolajokban fordulnak elő trigliceridek formájában hozzávetőleg 20-30% mennyiségben.

Az alfa-linolénsav egy rossz hatásfokú enzimmechanizmussal alakul át EPA és DHA-vá, ezért ugyanazon hatás eléréséhez lényegesen nagyobb mennyiségű alfa linolénsav bevitelére van szükség. Az omega-3 zsírsavak szervezetben történő hasznosulását tekintve tehát lényegesen előnyösebbek a halolajokban előforduló DHA és EPA, mint a növényi olajokban található ALA.

Omega-3 zsírsavak érelmeszesedést gátló hatást fejtenek ki azáltal, hogy stabilizálják az ateroszklerotikus plakkokat, gyulladáscsökkentő és trombocitaaggregáció-gátló aktivitást mutatnak. A hirtelen szívhalál kockázatát is csökkentik. NO emelkedést okoznak,a mely stabilizálja az izomsejtek kontraktilitását. Endothelfunkcióra gyakorolt protektív hatásuk következtében mérsékelt vérnyomás csökkenést idéznek elő.

Farmakológiailag igazolt fontosabb hatásaik az anitrombotikus, antiaritmiás, értágító, gyulladáscsökkentő hatás. Szelektíven gátolják az LDL koleszterin felvételét.

Kardiovaszkuláris védő hatásával kapcsolatban nagy betegszámon végzett vizsgálatok állnak rendelkezésre.

Hal olaj kapszula

Átlátszó halolaj kapszulák

Javasolt:

Szívinfarktus utáni másodlagos megelőzésben.


A vér magas triglicerid szintjének esetén, a diéta kiegészítéseként.

Amerikai Szívgyógyászok Egyesületének ajánlása: Heti 2 étkezésben ajánlott halfogyasztás. Amennyiben koszorúér betegség is fennáll naponta 1 g EPA+DHA bevitel szükséges. Trigliceridlszint csökkenését szeretnénk elérni napi 2-4 g EPA+DHA adagolás szükséges. Ez utóbbi dózis orvossal való konzultációt igényel.

Halolajok fogyasztásának legfőbb veszélye, hogy a szennyezett vizekben élő halak olajában bizonyos toxikus anyagok feldúsulhatnak. Feltétlenül javasolt ezért, hogy a forgalomban lévő halolaj készítmények közül mindig megbízható gyártótól származó, bevizsgált terméket válasszunk, amelyekkel az alkalmazás biztonságossága és a termék megfelelő minősége garantált.

Nagyobb dózisok alkalmazása estén a vérzési idő megnyúlhat.

 

 

Forrás:

Prof. Hohman Judit: Étrendi omega-3 zsírsavak a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében és kezelésében

 

Végezetül volt egyszer egy Nemzeti listánk ahol az omegával kapcsolatban a következőt lehetett állítania egy forgalmazónak az omega zsírsavakat tartalmazó termékek dobozán, tulajdonképpen summája a fent leírtaknak:

Az EPA és a DHA hozzájárul a vér normál triglicerid szintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez és a normális véralvadás fenntartásához.

Az omega3 zsírsavak elősegítik a normális vérnyomás megőrzését.

A telített zsírsavak többszörösen telítetlenekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes és LDL koleszterin szintjét.

Állítások forrás: OÉTI Nemzeti lista

 

Ezt most 2012 dec. 14-től úgy módosult, hogy csak abban az esetben támogatja  szívműködést ha az EPA és DHA tartalom  bevitele 250 mg/nap. Természetesen külön külön értendő.

 

[SlideDeck id=’2323′ width=’100%’ height=’184px’]

 

Hozzászólás