Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
  • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
    Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
    Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
        A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
    Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
    dr. Nádor-Virág Anikó

Csipkebogyó tea készítés

csipkebogyó

Friss téli csipkebogyó fotó a Gyógynövénytúráktól

Ingyen C-vitamin!

 

Főzök egy jó forró teát – ez a mondat sok teára igaz, egy kivétel biztos van a csipkebogyó tea. Pontosabban el lehet készíteni, de a legfontosabb alkotóeleme elbomlik, ami a  C- vitamin.

Mivel a csipkebogyó összetételéről korábban márt írtam itt , ezért csak utalnék.

Lássuk csak, hogy tudjuk kimenteni a csipkebogyó hatóanyagait:

A csipkebogyó tea készítése a gyűjtésnél kezdődik. Még a fagyok beállta előtt kell az érett csipkebogyókat begyűjteni. A puhákat hagyjuk meg a rigóknak, mert azok nagy valószínűséggel kukacosak. Fontos még, hogy kerüljük a főutak melletti területeket. Ha teljesen biztosak akarunk lenni, hogy a csipkebogyó betevőnk mentes a nehézfémektől, akkor magunk gyűjtsük. A csipkebogyó felvásárlói ára 100 ft/kg és nem ellenőrzik, hogy a dolgozó hol gyűjtötte a csipkét, bárki beviheti a gyűjteményét. Utána irány a feldolgozás. Mivel a csipkebokor nem az a fajta aki alig várja, hogy megközelítsék, ezért célszerű egy kampós bottal is felfegyverkezni, hogy a tetejét is elérjük.

Csipkebogyó teát készíthetünk nyers és szárított csipkebogyóból. Amíg a szárított csipkebogyót áztatni kell, recepttől függően 15 perctől akár fél napig is addig a nyers csipkebogyónál aligha érünk el eredményt az áztatással. Takács Tamás gyógynövény szakértő azt javasolja, hogy vágjuk le a két végét a csipkebogyónak. Így nagyobb helyen tud párologtatni és könnyebben is szárad. A nyers készítés során meg nagyobb eséllyel oldódik ki belőle hatóanyag. A csipkebogyó ilyen forma előkészítése időigényes, de megéri. Ha még tökéletesebb csipkebogyó kivonatot akarunk készíteni, akkor arra ott van a darálás. A nyers csipkebogyónak húsdarálótól kezdve az aprítógépen (nekem ez jött be) át, mindennel nekieshetünk. Most az egyszer törhetünk, zúzhatunk 😆 Az így kapott zúzalékot leönthetjük hideg, de akár 40-50 fokos vízzel. Lényeg, hogy ne legyen forró, mert akkor búcsút mondhatunk a C-vitaminnak. Majd jó sűrű szűrőn leszűrjük. A műveletet addig ismételjük, amíg jólesik, majd a maradékot forraljuk fel. Forralás során még az ásványi anyagokat is kinyerjük. A felforralt részt lehűtjük, majd összekeverjük az előző részetekkel. Ízlés szerint lehet mézzel édesíteni, de ez el is maradhat. A csipkebogyó ital vagy tea önmagában is nagyon finom.

Akinek végtelen a türelme az meg is tudja tisztítani az apró magoktól és szúrós szöszöktől a csipkebogyót. Így csak a csipke húsa kerül kiszárításra vagy akár lekvárba.

Még egyszer a nyers csipkebogyó készítés lépései:

1,Előkészítés: Két végét levágjuk a csipkebogyónak (azonnal áztathatjuk, elrakhatjuk a fagyasztóba vagy száríthatjuk)

2, Darálás (azonnal áztathatjuk vagy száríthatjuk)

3, Hideg vagy langyos vizes áztatás (akár többször is)

4, Szűrés (akár többször is)

5, Maradék felforralása (20-25 perc) és visszahűtése (ásványi anyagok kinyerése)

 

Néhány recept szárított csipkebogyóból:

1, Ezt a receptet szakkönyvből vettem. Azoknak jó akik nem akarnak sok időt tölteni a tea készítéssel.

Langyos vizes áztatás, 10-15 percig, 2-5 gramm csipkebogyó szükséges hozzá.

 

2, Gyógynövénytúrák (Takács Ferenc gyógynövény szakértő) küldött egy csipkebogyó tea receptet. Ez már komolyabb csipkebogyó tea készítőknek való.

A csipkebogyót hideg vízben éjszakára (8-10 óra) érdemes külön beáztatni, s a frissen forrázott gyógynövényteához hozzáönteni, mikor a tea már langyossá hűlt. www.gyogynovenytura.hu

 

Fotó: Nádor-Virág Anikó

 

Csipkebogyó feldolgozás

Beküldte Győri Ilona, Bácska Topolya, 2017

1, Ollóval vagdossuk le a fekete végeket.

2, Csipkebogyót le kell darálni szőröstől-bőröstől, húsdaráló segítségével, nagyobb lyukú legyen. Egy kicsit csöpög, ajánlatos valamit alá tenni.

3, Szárítás (a férjem Misi készített egy fakeretet, az ablakokon, ami van szita rászögezte). Elkészíthető karton papírból is. 3 új széles kartont kivágni, szitát ráragasztani 1,1,5 új szélesen. Erre kell kiteríteni a ledarált csipkebogyót és a napon megszárítani. Naponta meg kell keverni párszor. Az apró szőrök, így kihullanak a szitán keresztül. Csak a hús része és a magvak maradnak meg.

4, Ha teljesen megszárad akkor el lehet rakni. Én üvegbe helyeztem (befőttes), anyagból szabtam fedőt és gumival leszorítottam

 

..és még néhány gyakorlati jó tanács:

Megmostam, a durva csutkáját levágtam, és kis száradás után – épphogy csak a víz leszáradjon róla (papírtörlővel is leitatható) bedobozoltam, és fagyasztóba tettem, teának kiveszek pár szemet, és így áztatom… (Rákos Anna)

A végét le kell vágni, és a belsejét kikaparni. A „húsos” részét lehet felhasználni mondjuk lekvárnak. De úgy rémlik nagymamám át is paszírozta az apró magok miatt. (Kószóné Csonka Tímea)

 

Fotó: Nádor-Virág Anikó

 
 
 
 

Kedves Olvasó!

Ha bármilyen hasznos ötleted van a csipkebogyóval kapcsolatban, legyen az valamilyen érdekes csipkebogyó felhasználás  vagy feldolgozás oszd meg velünk hozzászólásban.

9 hozzászólás a “Csipkebogyó tea készítés”-hez

  • Törőcsik Ferenc:

    Tisztelt Szerző!

    Ha egyszer nem szabad fórró vízzel leönteni a darálás utáni zúzalékot forró vízzel mert elveszíti a C vitamin tartalmát. Akkor szűrés után miért kell forralni. Akkor ugyan úgy megsemmisűl a C vitamin tartalma.

    Tisztelettel.
    Törőcsik Ferenc

    • Kedves Ferenc! lehet nem egyértelmű a szöveg, de itt két részletről szól a történet. Van egy C vitaminos, azt külön van. A másik részlet ami a maradék ásványi anyagok és egyéb kinyeréséről szól. Azt forraljuk, hűtjük. A hűtött rész kerül összeöntésre az előző részlettel. Remélem így érthető.

  • S.Attila:

    Én minden teát úgy csinálok,hogy a forró vizet beleöntöm pohárba (3dl) kb.háromnegyedéig.És belerakom azokat a dolgokat amiket akarok….Mezei zsúrló,Menta,Citromfű….
    Ezeket pedig úgy készÍtettem el,hogy nyáron szárastól beszárítottam (nem kint a Napon) és összedaráltam kávédarálóval.Na nem annyira mint a kávét,hanem éppenhogy össze legyen.Majd duncos üvegekbe raktározom őket.Orginál (fém) tetővel lefedve.Igy az illata is megmarad.
    Megjegyzésként,ha puskapor száraz a teának való,összezúzása,összedarálása után ha hermetikusan lezárom eddig még sosem romlott meg.

  • Lőkösné:

    Én aprítóban összetöröm és mézben rakom el. Tetszés szerint keverem és így télen többszöri átszűréssel áztatás nélkül bármikor finom csipke italhoz, teához jutunk.

    • Nagyon köszönöm a hozzászólást. Nagyon jó ötlet! Kérem magyarázza meg, hogy ha áztatás nélkül, akkor mennyi ideig? Többszöri átszűrés, hogy történik?

      • Tóth Csaba:

        Én úgy csináltam eddig, hogy a szárított csipkebogyókból áztattam be (este) egy keveset és azt leszűrtem és melegítettem (reggel) meg kevés cukorral vagy mézzel szoktam ízesíteni.
        Most viszont rájöttem arra, hogy a szárított bogyókat lehet kávédarálón darálni és így Tea filterbe vagy tea tojásba (de akkor szürni kell) elég egy teáskanál mennyiség (3 dl) egy tea készítéshez. Nem lobogó vízzel forrázom és ízesítem.

  • beviz gyula:

    Az én receptem -január közepén gyűjtöm be a csipkebogyót.Alapos tisztítás,lemosás után kiterítem egy napig /2 TÁLCÁRA/ száradni.Utána hőálló üvegtálba töltöm,ne legyen tele,és papír törlő kendővel letakarom.Az így előkészített bogyókat-nem tévedés!-mikrohullámú sütőben átfő-zöm kb.35-40 percig! Közben legalább 2szer fakanállal átkavarom, így egyenletesen átfől, és kipárolog belőle a nedvesség. Ez azért fontos számomra, mert az így elkészített „főzetet” befőttes üvegben ,hűtőben tárolva én egész évben fogyasztom.És persze a világon semmit nem kell bele-tenni /ez sem mellékes/! Úgyhogy ha kimegy belőle a C vitamin, ha nem, én melegen ajánlom mindenkinek!!!És a tea készítése: egy kb. 3 dcl-es pohár vizet megmelegítek, az üveges csipké-ből 3-4 mokkáskanállal teszek bele, majd elkavarom-és töröm a pohár oldalán, mivel elég kemény a hűtőben tárolt sürítmény ! kb 5 perc után tea szűrőn átöntöm, ízlés szerint cukrot érdemes bele tenni.És egészségükre!!! B.GY. /Kb. 5éve így fogyasztom,ez a tapasztalatom…

  • kertész leszek:

    Az én egyszerü receptem teljesen más a megszokotnál.Mint a madarak stb elfogyasztom ugy ahogy van.A természet igy adta ezt igy kell elfogyasztani.Igaz nem jo az ize ,de az mit sem számit ha viszont a hatása jo.

Hozzászólás