Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

Csipkerózsa

 

Csipkebogyó hatása, elnevezései, csipkebogyó tea készítése

 

csipkebogyó, vadrózsa, gyepürózsa, csipkerózsa

Csipkebogyó (Rosa Canina)

 

 

Nagyon sokan érdeklődnek afelől, hogy a csipkebogyó C-vitamin tartalma mennyi lehet.  Meg van is egy készítményünk a Folyékony C-Vitamin Komplex, ami többek között természetes csipkebogyó kivonatot is tartalmaz elég nagy mennyiségben, így gondoltam itt az idő utána olvasni. Szendrei Kálmán-Csupor Dezső: Gyógynövénytár könyvet használtam ami szerintem a most forgalomba lévő gyógynövényes könyvek gyöngyszeme. A neten keringő információk csak végszükségletben 😆


Először is az elnevezése: Rosa Canina a latin neve, de csipkerózsa, vadrózsa, gyepűrózsa elnevezés is a csipkebogyóra vonatkozik. Csipkerózsa engem is meglepett. Végre megvan Csipke Rózsika keresztanyja. Történelmi szerepéhez nem fér kétség, hiszen Mózes is csipkebokorban találkozott a Mindenhatóval.

 

csipkebogyó

Csipkebógyó felhasználásra készen www.nutrilab.hu

 

 

 

Gyógyászati célra a csipkerózsa áltermését (Rosae pseudofructus) használják. Pontosabban asz magtermésektől mentes vacokját. Ez gondolom az a rengeteg szőröcske amitől meg kell tisztítani. Ez az a pont ami a csipkebogyó gyűjtéstől vissza rettent, de ha valakinek van jó módszere, hogyan csinálják kérem írja meg hozzászólásban.

 

 

 

 

Nézzük mi minden található a csipkebogyóban?

 

Csipkebógyó C-vitamin tartalma (0,2-0,4%) mellett, más hatóanyagok is találhatóak. Kisebb mennyiségben B-vitaminokat és bioflavonoidokat, kb. 15% pektint tartalmaz.

Savanykás ízét a gyümölcssavak adják: almasav, citromsav.

Édes ízét szacharóz és invertcukortartalma (k. 10%).

Piros színét az áltermésben található karotinoidok adják.

Cserzőanyag tartalma nem jelentős (kb. 2%).

 

Mire használja a népgyógyászat a csipkerózsát?

 

 1. Megfázás.
 2. Egyéb fertőzéses megbetegedések.
 3. Gyomorsavhiány és ebből adódó emésztési zavarok. Ezt aláhúzom mert igen érdekes felhasználási terület.
 4. Húgyúti panaszok kezelése.

 

Csipkebogyó bizonyított hatása és felhasználási területe:

 

C -vitamin pótlásra használják. 10x több a csipkebogyó C-vitamin tartalma mint a narancsé, de nem a  legkimagaslóbb még így sem. Acerolában pl. 10x több van a csipkebogyónál is.

Csipkebogyó C-vitamin tartalma grammokban: 426 mg/100g

Ami viszont nagyon fontos, hogy a csipkebogyó  és bioflavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású.

 

 

 

Csipkebogyó tea készítése

 

A csipkebogyó te készítése.

Csipkebogyó tea készítése www.nutrilab.hu

 

 

Csipkebogyó tea készítés fontos eleme a langyos víz, mert a forró vízben az aszkorbinsav (C-vitamin) elbomlik.

 

2-5 gramm csipkebogyó legalább 10-15 perces langyos vízben történő áztatása után fogyasztható. Ezt írja a szakkönyv. Ki kell próbálni, hogy milyen így az íze.

 

15-30 g csipkebogyóból lehet kivonni 60 mg C vitamint (C- vitamin napi adagja felnőtt számára). Tehát jól látszik egy kis számolás után, hogy 3 csésze tea ha  kb. 5 grammból készítik, fedezi az ajánlott napi C-vitamin szükségletet.

 

 

 

 

 

 

Fontos megjegyezni:

 

C-vitamin napi adag (60-80 mg) hosszan tartó túllépésének áldásos hatása tudományosan nem bizonyított. Ellenben az arra hajlamos egyéneken vesekő kialakulásának kockázatát növelheti.

 

Mikor kukacos a csipkebogyó?

Megtudhatjuk Takács Ferenctől aki gyógynövény szakértő és gyógynövény túra vezető is egy személyben.

Beszél a csipkebogyó szedés csínjáról-bínjáról.  Forrás: www.gyogynovenyturak.hu

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Hozzászólás