Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

Koenzim Q10

 

 

Ubikinon (koenzim Q 10)

 

Dr. Fehér János:” A nemkívánatos szabad gyök képződés ellen létezik egy természetes antioxidáns szisztéma, a mely megfelel a táplálékkal felvett antioxidánsok kemoprevenciójának”

 

Antioxidánsokról általában

 

A kardiovaszkuláris betegségek a leggyakoribb halálokok között szerepelnek a legtöbb európai országban, így van ez hazánkban is. A daganatos megbetegedések  előfordulása  is magas. Ezek kialakulásában és megelőzésében szerepet játszó környezeti-, táplálkozási- tényezők között nagy jelentőségűek az antioxidáns vegyületek.

 

Az antioxidánsok nélkülözhetetlenek az egészség megőrzésében és számos betegség kiegészítő terápiájában indokolt lehet alkalmazásuk.

 

 

Léteznek belső és külső antioxidánsok.

 

Külső oxidánsok:

 

Csak növényekben szintetizálódnak, és táplálkozással vihetők be a testbe.

 

 1. Vitaminok: C-vitamin, Béta-karotin (A-provitamin), E-vitamin, likopin.
 2. Nyomelemek: (Zn, Se, Mn, Cu, Mo).
 3. Flavonoidok, antocianinok, fenolsavak.
 4. Polifenolok (fekete ribizli, meggy, vörösbor, zöld tea).
 5. Izoflavonoidok. Fitinsav. Glükozinolátok (káposztafélékben).
 6. Fenolok (gyümölcs és zöldségfélékben, teljes kiőrlésű gabonafélékben).
 7. Folát.
 8. Antimutagén hatás: nyersen: ribiszke, áfonya, cseresznye, meggy, banán és ananász a legkifejezettebb hatásúak, hőkezelés csökkentheti hatásukat.
 9. Egyes kéntartalmú aminosavak (metionin).
 10. Ubikinon (koenzim q 10).

 

Magyar lakosság táplálkozásra jellemző a magas antioxidáns hiány:

 

5000 személyen végzett vizsgálat szerint C vitaminból a vizsgált személyek 60%-a az RDA érték(60 mg) alatti értékben visz be C vitamint a szervezetébe.

A- vitaminból férfiak 51, nők 58%-nak ellátottsága hiányos.

E vitamin ajánlott bevitel 12 mg/nap. Magyar férfiak 7,4 mg, a  nőké 6.3 mg volt.

 

Sok betegség hátterében a szabad gyökös mechanizmuson alapuló peroxidációs folyamatok állnak.

 

Szabad gyökök:

 

A szabad gyök molekulák, olyan párosítatlan elektronnal rendelkező molekulák vagy molekula részletek, amelyek ebből adódóan nagyon reakcióképesek. Élettani szerepüket az adja, hogy a szervezet védekező rendszerének hatékony eszközei a kórokozó mikroorganizmusokkal szemben. A testben egy védelmi mechanizmus működik, mely kontrollálja a szabad gyök tevékenységet. ha a rendszerben bizonyos okok következtében zavar keletkezik, ezek a szabad gyökök feleslegbe kerülnek, és egészséges sejteket megtámadva, azok működészavarát okozzák.

 

Forrás:

 1. Dr. Lelovics Zsuzsanna: Antioxidánsok és prooxidánsok. A zöldségekben és gyümölcsökben levő antioxidánsok és prooxidánsok.

 

 

A mitokondriális légzési lánc alkotói

 

A mitokondriális légzési lánc a mitokondriumok belső membránjában helyezkedik el. Komponensei redoxfolyamatokra képes prosztetikus csoportokat tartalmazó fehérjék, amelyek négy komplexet alkotnak. A komplexek egyik fő eleme az ubikinon, amely a szukcinát-ubikinon-oxidoreduktáz komplexben és a NADH-ubikinon-oxidoreduktáz komplexben is megtalálható. A légzési láncot alkotó fehérjekomplexeket két elektronszállító molekula, a koenzim Q vagy ubikinon és a viszonylag kis molekulatömegű citokróm c köti össze.

 

Az ubikinon rendkívül fontos antioxidáns. A korral az ubikinon mennyisége csökken, ez alátámasztani látszik azokat az elképzeléseket, amelyek az öregedés folyamatát az oxidatív károsodásokkal hozzák összefüggésbe. Oxidatív stressz esetén ugyanis az ubikinon mennyisége fokozódik. Fokozott oxigénfelvétel (például intenzív testedzés) az érintett szövetekben szintén az ubikinon mennyiségének fokozódásával jár.

 

A terminális oxidáció (a mitokondriális légzési lánc) folyamata

 

A lánc első eleme a NADH-ubikinon-oxidoreduktáz,  25 polipeptid-láncból álló nagy fehérjekomplex. A NADH az elektrontranszferben játszik szerepet. A komplexről az elektronok az élővilágban mindenütt előforduló ubikinonra – innen a név – kerülnek. Az ubikinon speciesenként változóan hosszú izoprénegységekből álló láncot tartalmazó, hidrofób, a membránban könnyen diffundáló kinonszármazék. Emlősökben általában a lánc tíz izoprénegységből áll. Az ubikinon, hasonlóan a flavoprotein átvivőkhöz, képes egy elektron felvételére; a képződő szemikinon intermedier a második elektron felvételével redukálódik ubikinollá. Ez a légzési lánc egyetlen olyan elektron átvivője, amely nem kötődik kovalens kötéssel fehérjéhez, így a mitokondrium belső membránjában viszonylagos mozgási szabadsága van.

 

Összeállította: Burcsár Szilárd orvostan hallgató

 

[SlideDeck id=’2018′ width=’100%’ height=’224px’]

Hozzászólás