Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

K2-vitamin forrás

 

 

Egy újság felkérésre írtam a K 2 vitaminról. Hogyan fedezték fel? Mi a szerepe a csontépítésben? Gátolja e az érelmeszesedést? Milyen élelmiszerekben van természetesen a K2 vitamin?

Aztán gondoltam, közkincsé teszem, a saját oldalamon is. A norvég nattopharma anyagát használtam a fordításnál.

 

 

Új vitamin a láthatáron

 

Vajon az ázsiai emberek csontozata miért erősebb, mint az európaiaké? Létezik olyan különbség a táplálkozási szokásokban, ami a csontozatban csapódik le? Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy a nyomok a K2 vitaminhoz vezetnek.

 

Vannak betegségek, amik kifejezetten egy népcsoporthoz köthetőek vagy éppen kifejezetten elkerülik őket. Az ebből kiinduló kutatások nagyon érdekes táplálkozási szokásokra szoktak. rávilágítani. Ilyen volt a ma nagy népszerűségnek örvendő omega 3 felfedezése is. Az eszkimóknál gyakorlatilag nincsenek szív érrendszeri problémák. Összehasonlítva a velük genetikai rokonságban lévő dánokkal, jelentős különbséget mutatott. Az okot a eszkimók „mértéktelen” halfogyasztására, azon belül is az omega 3-ra vezették vissza (napi 12000 mg táplálékkal felvett telítetlen zsírsav).

 

A csontritkulás is úgy néz ki, egyfajta területhez köthető betegség. Ami az észak európai lakosságnál gyakori, az Ázsiában nem jellemző. Mind az ázsiai nők, mind a férfiak csontozata erősebb, mint az európaiaké.

 

Egy vizsgálat több országban figyelte az alkar és csípő töréseket (USA, Egyesült Királyság, Japán, Szingapúr, Skandinávia). A törések száma Oslóban volt a legmagasabb, annak ellenére, hogy a norvégok kifejezetten tejfogyasztó nemzet, ami ugye a fő kalcium forrásunk. A vizsgálat még egy fontos tényre mutatott rá. A nők alkar és csípő törésekeinek száma magasabb volt a férfiaknál, de a nyugati étrendet folytató férfiak is gyengébb csontozattal rendelkeznek az ázsiaiaknál.

Oszteoporózis folyamata

Csontritkulás folyamata

 

Mi lehet az ázsiai étrendben a titok nyitja?

 

A szálak a japán nemzeti ételhez a nattóhoz vezettek. A nattó tulajdonképpen nyers szójabab, amit egy baktériumfaj (Bacillus natto) megpuhít, és nyúlós anyaggal bevon. Tulajdonképpen egy erjesztett bab, ami gazdag a K2 vitaminban.

Japán nemzeti étel: natto (erjesztett szójabab)

Japán nemzeti étel: natto (erjesztett szójabab)

 

A natto K2 vitamin tartalomban erősen veri a mezőnyt. Mikrogramban/100 g-ban kifejezve a natto 1103,4, a libamáj 369 , keménysajtok 76,3 , lágy sajtok 56,5, tojás sárgája 32,1 mikrogramm K2 vitamint tartalmaznak.

 

A K 2 vitamin napi szükséges mennyiségét 45 mikrogrammban állapították meg.

 

Nézzük meg mit is jelent ez számunkra, ha a számokat az étkezésbe próbáljuk bevinni.

 A 45 mikrogramm K2 vitamin 4 kg marhahúsban, vagy 5 liter tejben, vagy 5 liter joghurtban, vagy 8 tojássárgájában van benne.

A 45 mikrogramm K2 vitamin 4 kg marhahúsban, vagy 5 liter tejben, vagy 5 liter joghurtban, vagy 8 tojássárgájában van benne, illetve 59 g kemény sajt vagy 80 g lágy sajtban.

 

A helyzet nem ennyire elkeserítő, mert vannak ehető mennyiségek is. Az 59 g kemény sajt vagy 80 g lágy sajt napi elfogyasztása is fedezi a napi szükségletet. Az előbbiek felsorolás természetesen, csak illusztráció volt. A nattóhoz természetében a kemény sajt áll legközelebb, úgy hogy fogyasszunk belőle minél többet.

 

 

 

 

Hogyan működik és mire is jó a K 2 vitamin?

 

A csontépítés és csontlebontás egy bennünk zajló folyamatos körforgás. Csonttömegünk kb 7 évente teljes lecserélődésen esik át. Ez a folyamat nőknél a változó kor beálltáig egyensúlyban van. Ekkor a csontlebontás kerül előtérbe és a nők a klimax kezdetétől számítva az első 10 évben vesztik el csonttömegük jelentős részét. Később ez a nagy ütemű csontvesztés megáll. Csonttömeg vesztésre azért kell időben odafigyelni, mert az életminőség romlásához, mozgáskorlátozottsághoz vezet.

 

Éhes csontlebontó sejt:) (oszteoklaszt)

Éhes csontlebontó sejt:) (oszteoklaszt)

 

Csontépítés folyamatát a tudomány lépésről-lépésre tárta fel. Az első láncszem a kalcium, a második a D3 vitamin és úgy tűnik a hiányzó láncszem a K2 vitamin lett. Évtizedes hagyománya van a kalcium pótlásnak, ha csontritkulásról van szó. Ez mára már kezd átértékelődni, mert új vizsgálatok a feleslegesen bevitt kalcium érelmeszesedést okozó hatására mutattak rá. A bevitt kalcium teljes beépítéshez mind a D3 vitaminra, mind a K2 vitaminra szükség van. A K 2-vitamin gátolja a kalcium lerakódást az artériákban.

 

A K2 vitamin nem keverendő össze a K vitaminnal. Rokon vegyületek, de más a forrásuk és a szerepük. A K vitamin a véralvadásban játszik szerepet és a zöld növényekben, zöldségekben található.

 

Végezetül ahhoz, hogy erős csontozatunk és fogazatunk legyen, mindhárom építőkőre szükség van. Tulajdonképpen ezeknek az összehangolt beépítése a fontos. Mi feladatunk folyamatosan biztosítani a szervezet számára a nélkülözhetetlen építő elemeket

 Azoknak, akik még jobban szeretnék magukat elásni  K2 vitamin témában,  itt megtekinthető az erről szóló előadásom anyaga: http://prezi.com/h8ng0bpvkon7/dr-nador-virag-aniko/

 

Forrás: Nattopharma

 

 

2 hozzászólás a “K2-vitamin forrás”-hez

 • Zsóka:

  Tisztelt cÍM !

  61 éves vagyok, és a T-score total: L2-4 -2,8
  T-score tolal: femur nyak -1,7

  170 cm vagyok és 75 kg, valamint pajzsmirigy alulműködésem van, amire gyógyszert szedek.

  Mit tud ajánlani, hogy ne romoljon jobban a csontom ! /megjegyzem, hogy odafigyelek a testmozgásra, eljárok tornázni/

  Előre is köszönöm a tanácsát !

  • Kedves Erzsike!

   A teljes étkezés mellett(tejtermékek, tojás, gomba stb.(K2-, D3-vitaminban, kalciumban gazdag), étrend-kiegészítővel pótolható a K2-vitamin, D3-vitamin és kalcium bevitel is. Ha a K2 Komplex vitamint választja, akkor D3-vitamin érdemes még mellé szedni mert a kapszulában a D3-mennyisége minimális, ami a mai ajánlásokat ( kb 2500 NE) illeti. Tornázni járjon rendszeresen!

Hozzászólás