Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

Mit kell tudni a gyógynövény kivonatokról?

 

 

 

Most egy nagyon fontos információ fog következni a növényi kivonatokról.

 

Tapasztalatom szerint még a gyógynövényboltosok, de még a gyógyszerészek sem nagyon tudnak róla. Tehát ha végig olvassa ezt a bejegyzést, akkor ha nem is a pápánál, de okosabbak lesznek az biztos 😀 Személy szerint csak azért tudom, mert ezzel foglalkozom. Ez nem olyan információ, ami minden nap szembe jön velünk az utcán.

Ennyi bevezető után térjünk a lényegre.

 

Gyógynövényeket mindenki szeret fogyasztani. De hogyan jutunk a hatóanyaghoz? Nézzük a leghétköznapibb dolgot a kamillát. Nem rágjuk szét a virágot, hanem teát készítünk belőle. A hatóanyag a vízben fog kioldódni, mondhatni vizes  gyógynövény kivonatot készítünk. Ez lehet sűrűbb, hígabb, tehát nem egyforma koncentrációjú.

 

Ez más gyógynövényeknél is így van. Kivonatnak nevezik a gyógynövényből nyert anyagot, amit pl. a kapszulákba töltenek. 

 

Az, hogy mi a pontos koncentráció azt nem köteles a gyártó cég feltüntetni a dobozon csak, hogy mennyit mértek bele a kivonatból. 

 

Az a jelenet gondolom sokaknak ismerős, amikor a boltban vagy a  gyógyszertárban a boltos vagy a gyógyszerész előveszi a szemüvegét az apró betű miatt, és két azonos terméket az alapján hasonlít össze hogy a forgalmazó hány grammot  tüntet fel a termék dobozán. És általános dolog, hogy az olcsóbb és több gramm mellett döntünk. Hát ezt elárulom, hogy  úgy tűnik nagyon jól jártunk. Sajnos ez nem így van.

 

Sok gyógynövény esetében törvény maximálja, hogy mennyit szabad beletenni egy étrend-kiegészítőbe. pl. ilyen a komló kivonat is. 

 

Lényeg, hogy két azonos típusú készítményt nem szabad a grammok-milligrammok alapján összehasonlítani az elterjedt gyakorlattal szemben, mert akaratlanul is becsapjuk magunkat.

 

Még egy fontos  gyógynövény kivonat dolog a standardizáció. Amikor új termék kerül forgalomba a NutriLAB-nál akkor mindig izgulok, hogy standardizált legyen a gyógynövény kivonat. Ez számomra a garancia. Ettől megbízhatóbb egy gyógynövényes kapszula az általunk készített teánál. 

 

Standardizáció azt jelenti, hogy a  hatóanyagot bemérték pontos méréssel és megadott százalékban fixen tartalmazza.

 

Valahogy így van feltüntetve a dobozon pl a galagonya kapszula esetében:

Galagonya levél kivonat (Crataegus Pinnatifida)

1,8% vitexinre standardizált (HPLC)

Vitexin a galagonya setében a hatóanyag. HPLC pedig a gázkromatográfiás vizsgálatot jelenti, amivel bemérték.

 

Hát röviden ennyi. Nyugodtan kérdezzenek ezzel kapcsolatban. Megértem, hogy elsőre el kell rajta gondolkodni, de megéri mert sok múlik rajta.

4 hozzászólás a “Mit kell tudni a gyógynövény kivonatokról?”-hez

 • Kedves Anikó!
  Most érkeztem a honlapodra és nagyon tetszik.Lenne egy kérdésem.Konkrétan a kurkumával kapcsolatban.Lehet kapni fűszerként port.Ezt teszik kapszulába,vagy más koncentrátum,esetleg valamilyen kivonata van benne?Ha a port teszem teába,vagy drágán megveszem kapszulában,mi a különbség?
  További sok sikert kívánok! Gál Sándor

  • Kedves Sándor,
   köszönöm a hozzászólást és örülök ha tetszik amit csinálok. Kurkumában van egy fő komponens, amit kurkuminnak hívnak. Ezen van a hangsúly. Kapszulákba jobb esetben standardizált kurkuma kivonatok kerülnek és nem csak a fűszer. Ezt már láttam 75-85%-os formában. NutriLABnak 95%-os kurkumája van(tudomásom szerint a legmagasabb). Nemrégen került forgalomba. Kiváló angol minőség. A kapszulába nem kerül más segédanyag, ha gondolod szétveszed a a kapszulát és beleszórhatod a teádba. Napi 1-2 kapszula elegendő ha nincs egyéb probléma.
   Tehát visszatérve a kérdésedre, a kulcs a standardizált kivonatokon van. Fűszereknek mivel más célja van a felhasználásuknak ezért ez nem lényeges. De ettől függetlenül beépíthető mint fűszer az étkezésbe. Kapszulának másik előnye, hogy könnyen bevehető. Nem kell főzőcskézni. Könnyebb vele rendszerességet elérni.
   Ezen a linken találod a kapszulát: http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/kurkuma-kapszula

 • Söptei Lászlónés:

  Kedves Anikó !

  Tetszenek a bejegyzései.Szeretném megkérdezni,hogy Angliában milyen néven lehet megkapni az Ön álltal leirt 95 %-os kurkumát amely standartizált. A másik kérdésem,hogy szintén Angliában milyen néven lehet megkapni a LIVERPROTECT SILIMARIN kapszulát ami szintén standartizált.A lányom Angliában él és szeretné szedni a máriatövis kapszulát, mivel autóimmun hepatitisz gyanuja merül fel.Nem tudom,hogy az orvosok elfogadják e a gyógynövényeket és hogy segit e.Köszönöm a segitségét
  Üdv Söpteiné

  • Kedves Söpteiné!

   Sajnos nem ismerem, hogy Angliában milyen néven lehet forgalomban. Egy biztos, ha a doboz összetételét végigolvassák, akkor ott jelölni kell a kurkumin tartalmat. Tehát nem a kurkuma, hanem abban lévő kurkumin. 210 mg egy 70 kg-os embernek a napi ajánlott kurkumin adagja. Mindenképpen, olyan készítményt keressenek, ahol erre ügyelnek a feltüntetésnél.
   Máriatövis esetében is ugyanez a helyzet. Szilimarin tartalom feltüntetést kell keresni a dobozon. Esetleg azt a szót, hogy standardizált. Gyógynövény kivonatok esetében, a standardizáció egyfajta garancia.
   Úgy gondolom, hogy Angliában ennek nagyobb a kultúrája, Magyarországon sajnos ennek nincs. Egyszer ezt elkezdtem magyarázni egy gyógynövény boltosnak. Meg is értette, de azt mondta, hogy ez itt senkit nem érdekel. Azért írom le mindezeket, hogy minél több embert érdekeljen, mert a saját érdeke.
   A tapasztalatom az, hogy az orvosok szívesen együttműködnek, olyan gyógynövényes kiegészítésekkel, amik nem a gyógyszeres terápia ellen vannak, hanem segítik azt. Máriatövis és a kurkuma ilyen. Számos vizsgálat támasztja alá főleg a máriatövist, de a kurkuma májvédő szerepét. Ön által említett konkrét esetben, mindenképp konzultáljanak az orvosokkal.
   Kurkumánál hívják fel az orvos figyelmét, hogy véralvadásgátló hatása van!!

Hozzászólás