Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Archived 2023. január 20. péntek
  farm houses for sale in florida under $100 000, holly ann heston net worth, avmed medicare referrals waived 2022, santaquin light parade, utah traffic violation codes, aftermarket freightliner radiators, diary of anne frank monologue sometimes i see myself, hypointense lesion kidney, what to say when someone calls you a simp, skyway investment fund florida, harbor […]
  WpCron
 • Related 2023. január 15. vasárnap
  requisitos para casarse por la iglesia cristiana en colombia, sustancias químicas más comunes, leche asada receta nestlé, trabajo de 4 horas turno noche, significado del test de wartegg, autos de 12000 soles en lima, teléfono celular fijo para casa, extractor power juicer precio, procuraduria del gobierno regional de tacna, karaoke privados en lima, riesgo quirúrgico […]
  WpCron
 • Related 2023. január 13. péntek
  sPKC, zgrFX, DOw, sUf, lVGPh, GVdS, uwkv, tlb, NpkPno, SJOc, sYk, RRfvjc, YtCMF, SLZ, KDJVE,Related: comment savoir si elle m’aime encore test, brennan budden is he married, montefiore medical records phone number, dados móveis não funcionam iphone, mark cox obituary, slinda anticonceptivo opiniones, the rapture echoes discogs, rursee wassertemperatur, wisconsin dells woman murdered, louisiana dps […]
  WpCron
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on Nutrilab.
  dr. Nádor-Virág Anikó

Mit kell tudni a gyógynövény kivonatokról?

 

 

 

Most egy nagyon fontos információ fog következni a növényi kivonatokról.

 

Tapasztalatom szerint még a gyógynövényboltosok, de még a gyógyszerészek sem nagyon tudnak róla. Tehát ha végig olvassa ezt a bejegyzést, akkor ha nem is a pápánál, de okosabbak lesznek az biztos 😀 Személy szerint csak azért tudom, mert ezzel foglalkozom. Ez nem olyan információ, ami minden nap szembe jön velünk az utcán.

Ennyi bevezető után térjünk a lényegre.

 

Gyógynövényeket mindenki szeret fogyasztani. De hogyan jutunk a hatóanyaghoz? Nézzük a leghétköznapibb dolgot a kamillát. Nem rágjuk szét a virágot, hanem teát készítünk belőle. A hatóanyag a vízben fog kioldódni, mondhatni vizes  gyógynövény kivonatot készítünk. Ez lehet sűrűbb, hígabb, tehát nem egyforma koncentrációjú.

 

Ez más gyógynövényeknél is így van. Kivonatnak nevezik a gyógynövényből nyert anyagot, amit pl. a kapszulákba töltenek. 

 

Az, hogy mi a pontos koncentráció azt nem köteles a gyártó cég feltüntetni a dobozon csak, hogy mennyit mértek bele a kivonatból. 

 

Az a jelenet gondolom sokaknak ismerős, amikor a boltban vagy a  gyógyszertárban a boltos vagy a gyógyszerész előveszi a szemüvegét az apró betű miatt, és két azonos terméket az alapján hasonlít össze hogy a forgalmazó hány grammot  tüntet fel a termék dobozán. És általános dolog, hogy az olcsóbb és több gramm mellett döntünk. Hát ezt elárulom, hogy  úgy tűnik nagyon jól jártunk. Sajnos ez nem így van.

 

Sok gyógynövény esetében törvény maximálja, hogy mennyit szabad beletenni egy étrend-kiegészítőbe. pl. ilyen a komló kivonat is. 

 

Lényeg, hogy két azonos típusú készítményt nem szabad a grammok-milligrammok alapján összehasonlítani az elterjedt gyakorlattal szemben, mert akaratlanul is becsapjuk magunkat.

 

Még egy fontos  gyógynövény kivonat dolog a standardizáció. Amikor új termék kerül forgalomba a NutriLAB-nál akkor mindig izgulok, hogy standardizált legyen a gyógynövény kivonat. Ez számomra a garancia. Ettől megbízhatóbb egy gyógynövényes kapszula az általunk készített teánál. 

 

Standardizáció azt jelenti, hogy a  hatóanyagot bemérték pontos méréssel és megadott százalékban fixen tartalmazza.

 

Valahogy így van feltüntetve a dobozon pl a galagonya kapszula esetében:

Galagonya levél kivonat (Crataegus Pinnatifida)

1,8% vitexinre standardizált (HPLC)

Vitexin a galagonya setében a hatóanyag. HPLC pedig a gázkromatográfiás vizsgálatot jelenti, amivel bemérték.

 

Hát röviden ennyi. Nyugodtan kérdezzenek ezzel kapcsolatban. Megértem, hogy elsőre el kell rajta gondolkodni, de megéri mert sok múlik rajta.

4 hozzászólás a “Mit kell tudni a gyógynövény kivonatokról?”-hez

 • Kedves Anikó!
  Most érkeztem a honlapodra és nagyon tetszik.Lenne egy kérdésem.Konkrétan a kurkumával kapcsolatban.Lehet kapni fűszerként port.Ezt teszik kapszulába,vagy más koncentrátum,esetleg valamilyen kivonata van benne?Ha a port teszem teába,vagy drágán megveszem kapszulában,mi a különbség?
  További sok sikert kívánok! Gál Sándor

  • Kedves Sándor,
   köszönöm a hozzászólást és örülök ha tetszik amit csinálok. Kurkumában van egy fő komponens, amit kurkuminnak hívnak. Ezen van a hangsúly. Kapszulákba jobb esetben standardizált kurkuma kivonatok kerülnek és nem csak a fűszer. Ezt már láttam 75-85%-os formában. NutriLABnak 95%-os kurkumája van(tudomásom szerint a legmagasabb). Nemrégen került forgalomba. Kiváló angol minőség. A kapszulába nem kerül más segédanyag, ha gondolod szétveszed a a kapszulát és beleszórhatod a teádba. Napi 1-2 kapszula elegendő ha nincs egyéb probléma.
   Tehát visszatérve a kérdésedre, a kulcs a standardizált kivonatokon van. Fűszereknek mivel más célja van a felhasználásuknak ezért ez nem lényeges. De ettől függetlenül beépíthető mint fűszer az étkezésbe. Kapszulának másik előnye, hogy könnyen bevehető. Nem kell főzőcskézni. Könnyebb vele rendszerességet elérni.
   Ezen a linken találod a kapszulát: http://nutrilab.hu/termekek/nutrilab/kurkuma-kapszula

 • Söptei Lászlónés:

  Kedves Anikó !

  Tetszenek a bejegyzései.Szeretném megkérdezni,hogy Angliában milyen néven lehet megkapni az Ön álltal leirt 95 %-os kurkumát amely standartizált. A másik kérdésem,hogy szintén Angliában milyen néven lehet megkapni a LIVERPROTECT SILIMARIN kapszulát ami szintén standartizált.A lányom Angliában él és szeretné szedni a máriatövis kapszulát, mivel autóimmun hepatitisz gyanuja merül fel.Nem tudom,hogy az orvosok elfogadják e a gyógynövényeket és hogy segit e.Köszönöm a segitségét
  Üdv Söpteiné

  • Kedves Söpteiné!

   Sajnos nem ismerem, hogy Angliában milyen néven lehet forgalomban. Egy biztos, ha a doboz összetételét végigolvassák, akkor ott jelölni kell a kurkumin tartalmat. Tehát nem a kurkuma, hanem abban lévő kurkumin. 210 mg egy 70 kg-os embernek a napi ajánlott kurkumin adagja. Mindenképpen, olyan készítményt keressenek, ahol erre ügyelnek a feltüntetésnél.
   Máriatövis esetében is ugyanez a helyzet. Szilimarin tartalom feltüntetést kell keresni a dobozon. Esetleg azt a szót, hogy standardizált. Gyógynövény kivonatok esetében, a standardizáció egyfajta garancia.
   Úgy gondolom, hogy Angliában ennek nagyobb a kultúrája, Magyarországon sajnos ennek nincs. Egyszer ezt elkezdtem magyarázni egy gyógynövény boltosnak. Meg is értette, de azt mondta, hogy ez itt senkit nem érdekel. Azért írom le mindezeket, hogy minél több embert érdekeljen, mert a saját érdeke.
   A tapasztalatom az, hogy az orvosok szívesen együttműködnek, olyan gyógynövényes kiegészítésekkel, amik nem a gyógyszeres terápia ellen vannak, hanem segítik azt. Máriatövis és a kurkuma ilyen. Számos vizsgálat támasztja alá főleg a máriatövist, de a kurkuma májvédő szerepét. Ön által említett konkrét esetben, mindenképp konzultáljanak az orvosokkal.
   Kurkumánál hívják fel az orvos figyelmét, hogy véralvadásgátló hatása van!!

Hozzászólás

Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail cím:*
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?