Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

Koleszterin csökkentő gyógynövények

 

 

Koleszterin csökkentő gyógynövények sorát mindenképpen a fokhagymával kell kezdeni.

Fokhagyma

fokhagyma-hagyma

Fokhagyma (Allium sativum) www.nutrilab.hu

Fokhagyma latin neve Allium sativum. Nagyon érdekes feljegyzés a fokhagymáról, hogy már az egyiptomiak is használták. Hogy mire? Rabszolgák munkaképességének megőrzésére.

Középkor kicsit tovább ment a felhasználással: démonok és vámpírok elriasztására alkalmazta.

 

Nézzük is meg, mi van ebben a kicsi növényben, hogy képes volt segíteni a piramis építésben.

VIII Gyógyszerkönyvben szárított hagyma őrölt pora (fokhagymapor) a hivatalos drog. Kereskedelmi forgalomban a szagtalanított fokhagyma kivonatok is van ami összetételében más mint a fokhagymapor, de hatásában hasonló.

 

Ha megvágjuk a fokhagymát  egy enzim hatására kéntartalmú vegyületek keletkeznek Ezek a vegyületek adják a fokhagyma jellegzetes szagát.

 

Fokhagyma tartalmaz még C-vitamin és B1 vitamin valamint flavonoidokat.

 

Fokhagyma gyógyhatása a következő területeken igazolt:

 

Antioxidáns, gombaellenes, baktérium ellenes, vírus ellenes valamint ami a témánk szempontjából fontos a magas koleszterin csökkentő hatás. Biztosan állítható, hogy a fokhagyma az érelmeszesedés megelőzésének egyik legfontosabb gyógynövénye.

 

Csökkenti a hiperlipidémiát, magas vérnyomást, vérrög kialakulását.

 

Fokhagyma növeli a HDL koncentrációt. Jó és rossz koleszterin hányadost ( LDL/HDL arány) így a fokhagyma kedvező irányba változtatja.

Csak  röviden, hogy a koleszterin érték két részből tevődik össze és amit nézni kell leginkább az a kettő aránya. Bővebben a koleszterin értékekről itt.

 

Véralvadás gátló hatás csak néhány hét után jelentkezik.

 

Végezetül ha környezet elviseli akkor fokhagyma evésre fel. Soha nem késő elkezdeni!

 

fokhagyma-hagyma

Fokhagyma (Allium sativum) www.nutrilab.hu

 

Másik koleszterin csökkentő gyógynövény az articsóka. Magyarországon annyira nem közismert, pizzán, konzervben találkozhatunk vele. Az első articsókát a Balaton Felvidéki Salföld Major gyógynövényes kertjében láttam.

 

 Articsóka

 

articsóka-növény-rajz

Articsóka Cynara scolymus www.nutrilab.hu

 

Articsóka latin neve Cynara scolymus. Articsókánál két növényrészt kell megkülönböztetni. Az egyik a virágzata ami táplálékul szolgál. A másik a levele ami a hatóanyagát adja. Ha azt olvassuk, hogy az articsóka gyógyhatása akkor a levelére kell gondolni mindenképpen.

 

Hatóanyag a cinarin, ezen kívül még flavonoidokat tartalmaz. Ebben hasonlítanak a fokhagymára.

 

 

 

 

 

Articsóka gyógyhatásai: epehajtó, emésztést elősegítő és ami a témánk szempontjából fontos a koleszterinszint-csökkentő hatás.

 

Koleszterinszint csökkentő hatása egyrészt epetermelést fokozó hatásán keresztül valósul meg közvetetten. Másrészt közvetlenül tudja gátolni a koleszterin képződést.

 

Articsóka koleszterin csökkentő hatásának vizsgálatai ígéretesek. Egy vizsgálatban a betegek összkoleszterin szintje 11-18,5%-ban csökkent.

 

Jelenlegi eredmények alapján az articsóka a megelőzés és a kiegészítő terápia része lehet.

 

[SlideDeck id=’2018′ width=’100%’ height=’225px’]

2 hozzászólás a “Koleszterin csökkentő gyógynövények”-hez

Hozzászólás

Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail cím:*
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?