Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Archived 2023. január 20. péntek
  farm houses for sale in florida under $100 000, holly ann heston net worth, avmed medicare referrals waived 2022, santaquin light parade, utah traffic violation codes, aftermarket freightliner radiators, diary of anne frank monologue sometimes i see myself, hypointense lesion kidney, what to say when someone calls you a simp, skyway investment fund florida, harbor […]
  WpCron
 • Related 2023. január 15. vasárnap
  requisitos para casarse por la iglesia cristiana en colombia, sustancias químicas más comunes, leche asada receta nestlé, trabajo de 4 horas turno noche, significado del test de wartegg, autos de 12000 soles en lima, teléfono celular fijo para casa, extractor power juicer precio, procuraduria del gobierno regional de tacna, karaoke privados en lima, riesgo quirúrgico […]
  WpCron
 • Related 2023. január 13. péntek
  sPKC, zgrFX, DOw, sUf, lVGPh, GVdS, uwkv, tlb, NpkPno, SJOc, sYk, RRfvjc, YtCMF, SLZ, KDJVE,Related: comment savoir si elle m’aime encore test, brennan budden is he married, montefiore medical records phone number, dados móveis não funcionam iphone, mark cox obituary, slinda anticonceptivo opiniones, the rapture echoes discogs, rursee wassertemperatur, wisconsin dells woman murdered, louisiana dps […]
  WpCron
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on Nutrilab.
  dr. Nádor-Virág Anikó

Csipkerózsa

 

Csipkebogyó hatása, elnevezései, csipkebogyó tea készítése

 

csipkebogyó, vadrózsa, gyepürózsa, csipkerózsa

Csipkebogyó (Rosa Canina)

 

 

Nagyon sokan érdeklődnek afelől, hogy a csipkebogyó C-vitamin tartalma mennyi lehet.  Meg van is egy készítményünk a Folyékony C-Vitamin Komplex, ami többek között természetes csipkebogyó kivonatot is tartalmaz elég nagy mennyiségben, így gondoltam itt az idő utána olvasni. Szendrei Kálmán-Csupor Dezső: Gyógynövénytár könyvet használtam ami szerintem a most forgalomba lévő gyógynövényes könyvek gyöngyszeme. A neten keringő információk csak végszükségletben 😆


Először is az elnevezése: Rosa Canina a latin neve, de csipkerózsa, vadrózsa, gyepűrózsa elnevezés is a csipkebogyóra vonatkozik. Csipkerózsa engem is meglepett. Végre megvan Csipke Rózsika keresztanyja. Történelmi szerepéhez nem fér kétség, hiszen Mózes is csipkebokorban találkozott a Mindenhatóval.

 

csipkebogyó

Csipkebógyó felhasználásra készen www.nutrilab.hu

 

 

 

Gyógyászati célra a csipkerózsa áltermését (Rosae pseudofructus) használják. Pontosabban asz magtermésektől mentes vacokját. Ez gondolom az a rengeteg szőröcske amitől meg kell tisztítani. Ez az a pont ami a csipkebogyó gyűjtéstől vissza rettent, de ha valakinek van jó módszere, hogyan csinálják kérem írja meg hozzászólásban.

 

 

 

 

Nézzük mi minden található a csipkebogyóban?

 

Csipkebógyó C-vitamin tartalma (0,2-0,4%) mellett, más hatóanyagok is találhatóak. Kisebb mennyiségben B-vitaminokat és bioflavonoidokat, kb. 15% pektint tartalmaz.

Savanykás ízét a gyümölcssavak adják: almasav, citromsav.

Édes ízét szacharóz és invertcukortartalma (k. 10%).

Piros színét az áltermésben található karotinoidok adják.

Cserzőanyag tartalma nem jelentős (kb. 2%).

 

Mire használja a népgyógyászat a csipkerózsát?

 

 1. Megfázás.
 2. Egyéb fertőzéses megbetegedések.
 3. Gyomorsavhiány és ebből adódó emésztési zavarok. Ezt aláhúzom mert igen érdekes felhasználási terület.
 4. Húgyúti panaszok kezelése.

 

Csipkebogyó bizonyított hatása és felhasználási területe:

 

C -vitamin pótlásra használják. 10x több a csipkebogyó C-vitamin tartalma mint a narancsé, de nem a  legkimagaslóbb még így sem. Acerolában pl. 10x több van a csipkebogyónál is.

Csipkebogyó C-vitamin tartalma grammokban: 426 mg/100g

Ami viszont nagyon fontos, hogy a csipkebogyó  és bioflavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású.

 

 

 

Csipkebogyó tea készítése

 

A csipkebogyó te készítése.

Csipkebogyó tea készítése www.nutrilab.hu

 

 

Csipkebogyó tea készítés fontos eleme a langyos víz, mert a forró vízben az aszkorbinsav (C-vitamin) elbomlik.

 

2-5 gramm csipkebogyó legalább 10-15 perces langyos vízben történő áztatása után fogyasztható. Ezt írja a szakkönyv. Ki kell próbálni, hogy milyen így az íze.

 

15-30 g csipkebogyóból lehet kivonni 60 mg C vitamint (C- vitamin napi adagja felnőtt számára). Tehát jól látszik egy kis számolás után, hogy 3 csésze tea ha  kb. 5 grammból készítik, fedezi az ajánlott napi C-vitamin szükségletet.

 

 

 

 

 

 

Fontos megjegyezni:

 

C-vitamin napi adag (60-80 mg) hosszan tartó túllépésének áldásos hatása tudományosan nem bizonyított. Ellenben az arra hajlamos egyéneken vesekő kialakulásának kockázatát növelheti.

 

Mikor kukacos a csipkebogyó?

Megtudhatjuk Takács Ferenctől aki gyógynövény szakértő és gyógynövény túra vezető is egy személyben.

Beszél a csipkebogyó szedés csínjáról-bínjáról.  Forrás: www.gyogynovenyturak.hu

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Hozzászólás

Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail cím:*
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?