Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Archived 2023. január 20. péntek
  farm houses for sale in florida under $100 000, holly ann heston net worth, avmed medicare referrals waived 2022, santaquin light parade, utah traffic violation codes, aftermarket freightliner radiators, diary of anne frank monologue sometimes i see myself, hypointense lesion kidney, what to say when someone calls you a simp, skyway investment fund florida, harbor […]
  WpCron
 • Related 2023. január 15. vasárnap
  requisitos para casarse por la iglesia cristiana en colombia, sustancias químicas más comunes, leche asada receta nestlé, trabajo de 4 horas turno noche, significado del test de wartegg, autos de 12000 soles en lima, teléfono celular fijo para casa, extractor power juicer precio, procuraduria del gobierno regional de tacna, karaoke privados en lima, riesgo quirúrgico […]
  WpCron
 • Related 2023. január 13. péntek
  sPKC, zgrFX, DOw, sUf, lVGPh, GVdS, uwkv, tlb, NpkPno, SJOc, sYk, RRfvjc, YtCMF, SLZ, KDJVE,Related: comment savoir si elle m’aime encore test, brennan budden is he married, montefiore medical records phone number, dados móveis não funcionam iphone, mark cox obituary, slinda anticonceptivo opiniones, the rapture echoes discogs, rursee wassertemperatur, wisconsin dells woman murdered, louisiana dps […]
  WpCron
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on Nutrilab.
  dr. Nádor-Virág Anikó

Koleszterin csökkentő gyógynövények

 

 

Koleszterin csökkentő gyógynövények sorát mindenképpen a fokhagymával kell kezdeni.

Fokhagyma

fokhagyma-hagyma

Fokhagyma (Allium sativum) www.nutrilab.hu

Fokhagyma latin neve Allium sativum. Nagyon érdekes feljegyzés a fokhagymáról, hogy már az egyiptomiak is használták. Hogy mire? Rabszolgák munkaképességének megőrzésére.

Középkor kicsit tovább ment a felhasználással: démonok és vámpírok elriasztására alkalmazta.

 

Nézzük is meg, mi van ebben a kicsi növényben, hogy képes volt segíteni a piramis építésben.

VIII Gyógyszerkönyvben szárított hagyma őrölt pora (fokhagymapor) a hivatalos drog. Kereskedelmi forgalomban a szagtalanított fokhagyma kivonatok is van ami összetételében más mint a fokhagymapor, de hatásában hasonló.

 

Ha megvágjuk a fokhagymát  egy enzim hatására kéntartalmú vegyületek keletkeznek Ezek a vegyületek adják a fokhagyma jellegzetes szagát.

 

Fokhagyma tartalmaz még C-vitamin és B1 vitamin valamint flavonoidokat.

 

Fokhagyma gyógyhatása a következő területeken igazolt:

 

Antioxidáns, gombaellenes, baktérium ellenes, vírus ellenes valamint ami a témánk szempontjából fontos a magas koleszterin csökkentő hatás. Biztosan állítható, hogy a fokhagyma az érelmeszesedés megelőzésének egyik legfontosabb gyógynövénye.

 

Csökkenti a hiperlipidémiát, magas vérnyomást, vérrög kialakulását.

 

Fokhagyma növeli a HDL koncentrációt. Jó és rossz koleszterin hányadost ( LDL/HDL arány) így a fokhagyma kedvező irányba változtatja.

Csak  röviden, hogy a koleszterin érték két részből tevődik össze és amit nézni kell leginkább az a kettő aránya. Bővebben a koleszterin értékekről itt.

 

Véralvadás gátló hatás csak néhány hét után jelentkezik.

 

Végezetül ha környezet elviseli akkor fokhagyma evésre fel. Soha nem késő elkezdeni!

 

fokhagyma-hagyma

Fokhagyma (Allium sativum) www.nutrilab.hu

 

Másik koleszterin csökkentő gyógynövény az articsóka. Magyarországon annyira nem közismert, pizzán, konzervben találkozhatunk vele. Az első articsókát a Balaton Felvidéki Salföld Major gyógynövényes kertjében láttam.

 

 Articsóka

 

articsóka-növény-rajz

Articsóka Cynara scolymus www.nutrilab.hu

 

Articsóka latin neve Cynara scolymus. Articsókánál két növényrészt kell megkülönböztetni. Az egyik a virágzata ami táplálékul szolgál. A másik a levele ami a hatóanyagát adja. Ha azt olvassuk, hogy az articsóka gyógyhatása akkor a levelére kell gondolni mindenképpen.

 

Hatóanyag a cinarin, ezen kívül még flavonoidokat tartalmaz. Ebben hasonlítanak a fokhagymára.

 

 

 

 

 

Articsóka gyógyhatásai: epehajtó, emésztést elősegítő és ami a témánk szempontjából fontos a koleszterinszint-csökkentő hatás.

 

Koleszterinszint csökkentő hatása egyrészt epetermelést fokozó hatásán keresztül valósul meg közvetetten. Másrészt közvetlenül tudja gátolni a koleszterin képződést.

 

Articsóka koleszterin csökkentő hatásának vizsgálatai ígéretesek. Egy vizsgálatban a betegek összkoleszterin szintje 11-18,5%-ban csökkent.

 

Jelenlegi eredmények alapján az articsóka a megelőzés és a kiegészítő terápia része lehet.

 

[SlideDeck id=’2018′ width=’100%’ height=’225px’]

2 hozzászólás a “Koleszterin csökkentő gyógynövények”-hez

Hozzászólás

Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail cím:*
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?