Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
 • Rendkívüli 2020. március 31. kedd
  Kedves Vásárlók!   Tekintettel a rendkívüli helyzetre a NutriLAB termékekkel kapcsolatban kérjen tanácsot  telefonon (9 órától délután 6-ig). Interneten vagy telefonon is leadhatja rendelését vagy közvetlenül ahhoz a webáruházhoz irányítjuk, ahol van készleten. Telefonszám: 06703130108 Email: office@nutrilab.hu, viraganiko@hotmail.com     Köszönettel: dr. Nádor-Virág Anikó The post Rendkívüli first appeared on .
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
  Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
      A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
  dr. Nádor-Virág Anikó
 • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
  Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
  dr. Nádor-Virág Anikó

Májvédő gyógynövények

 

Májvédelem gyógynövényekkel-máj regenerálódás segítése

 

 

Máriatövis májvédelemben betöltött szerepéről már írtam egy előző bejegyzésben. Itt most egy átfogóbb írás lesz arról, mit tudunk tenni májunkért gyógynövényileg úgy általában.

 

Májunk az a szerv ahová minden kívülről bevitt anyag beérkezik. Tulajdonképpen egy nagy logisztikai központ, csak nem a városon kívül, hanem az emberi test kellős közepén. A beérkező anyagok szétválogatásra kerülnek. Káros anyagok méregtelenítése zajlik itt, nagy üzemben. Méregtelenítésbe sajnos sok májsejt belehal. Ezért fontos vigyázni a bekerülő méreganyagok mérséklésre ill. a májsejtek regenerálódásának segítésére.

Csak megjegyezném, hogy a ma divatosan elterjedt méregtelenítő kúrák úgy igazak csak, hogy a méregtelenítést nem a külsőleg bevitt anyagok végzik, hanem a májsejtek. Méregtelenítő gyógynövények hatásukat úgy fejtik ki, hogy regenerálják a májsejteket, amik majd újult erővel elvégzik a méregtelenítést. Máriatövis bizonyos szempontból kivétel, mert közvetlenül is képes megkötni, de ez egy konkrét mérgezésre vonatkozik és nem egy általános méregtelenítő kúrára, amikor csak az egészséges életmód, tavaszi megújulás részeként vesz valaki méregtelenítő kúrát. Találkoztam már olyan esettel, amikor egy terhesség alatt szerettek volna máriatövis kúrát végezni méregtelenítés miatt. Mondanom sem kell azonnal lebeszéltem a kismamát, hiszen a várandóság élettanilag annyira precízen beállított egyensúly, hogy felesleges méregtelenítésnek kitenni az anyukát, nem beszélve a fejlődésben lévő magzatról. Ennyit a méregtelenítésről, de fontos róla beszélni, mert sokan élnek vele, különösen tavasszal.

Méregtelenítésre szükség van mindazon esetekben, amikor olyan környezetben jártunk, tevékenységet végeztünk, amikor a májsejtek pusztulásnak voltak kitéve. Lehet egy városi ember aki naponta használja a tömegközlekedést, városi forgalomban közlekedik, akkor szinte minden nap méregteleníthet 😆 Méregtelenítés ebben az értelemben gyakorlatilag májvédelem.

 

Milyen konkrét esetekben van szükség májvédelemre?

 

alkohol

Alkohol: főellenség

Az egyik legnagyobb májpusztító ellenség az alkohol. Számomra megdöbbentő adatot találtam arra, hogy mi az a mennyiség alkoholból, ami napi szinten és hosszú távon már krónikus alkoholfogyasztásnak számít. Lehet ezzel a franciák vitatkoznának, de azért leírom:

Érdekessége, hogy a nők mája sokkal kevesebb alkoholt bír el. Nők esetében napi negyed liter bor 2,5 deci és fél liter sör (egy doboz) már bőven elég ahhoz, hogy károkat okozzon. Férfiak mája valamivel jobban bírja. Mit tesz az evolúció 😆 Tehát ¾ liter bor és 1 ½ sör naponta már leüti a lécet a férfiaknál is. Női egyenjogúság biztos, hogy ezen a téren csorbát szenved, női máj ellenáll.

 

Gyógyszer fogyasztás: biztosan látott már mindenki idős embert amikor egy tele zacskónyi gyógyszerrel fordul ki a patikából. Hát ez egy konkrét eset. Vannak speciális élethelyzetek amikor hirtelen nagy mennyiségű gyógyszert kell fogyasztani. Kemoterápia talán a legdurvább eset , de van még ezer más betegség amikor komoly gyógyszereket kell szedni. Mellékhatásoknál érdemes megnézni, hogy melyiknél írja a májkárosítást. Paracetamol is ilyen hosszú távon pedig még nem is egy nagyágyú kémiailag.

Gyógyszerek mellékhatása lehet a májkárosítás.

 

Minden olyan munkakör amikor vegyi anyaggal érintkezik a dolgozó. Szobafestők, nyomdászok, útépítők, de még a takarítást napi szinten végző takarító néniknek is érdemes odafigyelni. Ne beszélve a laborban dolgozókról. Szóval mindenki gondolja át, hogy mennyi vegyi anyaggal érintkezik napközben akár belélegezve akár bőrön keresztül.

 

 

Májat kárósító betegségek: Heveny és akut májgyulladás

 

Gombamérgek-gombamérgezések: galócagombák

 

Következzenek a májvédő gyógynövények:

 

Máriatövis (Sylibum marianum) a nagy klasszikus. Érdekessége, hogy gyógyszerként is forgalomba van és úgy beépült a gyógyászatba, hogy sokan azt hiszik, hogy egy hatóanyag. Klinikailag igazolt hatású. Májvédő készítmények-ben rendszeresen előfordul.

 

Ajánlott napi adagja: 12.15 g termés (kesernyés íze miatt sokan nem kedvelik)

Szilimarin-komplex adagja 200-400 mg.

A jó minőségű máriatövis kivonatok még nagy dózisban 1500 mg is biztonsággal alkalmazható.

 

Máriatövis mellékhatása: Enyhe mértékű gyomor –bélpanasz, hosszabb távon is biztonsággal alkalmazható.

 

Articsóka  (Cynara scolymus) is használható alkohol és egyéb méreganyagok okozta májkárosodások kivédésére. Articsókának van még sok jó hatása, de most a témánk miatt fontos oldalát emelném ki. Epekövesség esetén óvatosan kell  fogyasztani.

 

 

Kurkuma (Curcuma)

Újdonság a májvédelemben: kurkuma

 

 

Kurkuma hatása  májvédelem. Ez viszonylag új dolog. Adagja: 1,5-3,0 g gyökértörzs.

 

Kurkuma az epeutak elzáródása esetén ellenjavallat.

 

 

 

 

Májvédő étrend részeként mindhárom gyógynövény támogathatja a májsejtek működését, regenerálódását. Máriatövis kiemelt fontosságú.

 

Gyógynövényekről szóló rész forrása: Phrama és Flóra 2010 szeptember

 

[SlideDeck id=’2018′ width=’100%’ height=’234px’]

13 hozzászólás a “Májvédő gyógynövények”-hez

 • Mészáros Mónika:

  Tisztelt Dr.Nádor-Virág Anikó! A tanácsát szeretném kérni,a lányom 18 éves és időnként előjön a pikkelysömöre,amit diétával próbálunk kordába tartani,de most jobban kijött mint szokott.Olvastam hogy a májat kellene méregteleníteni és védeni.A kérdésem az lenne hogy ön szerint a máriatövis kapszula jó lenne-e neki?,és még milyen vitaminok lenének jók ennél a betegségnél.Segítségét előre is köszönöm:Üdv Mészáros Mónika

  • Kedves Mónika! A máriatövis az elhalt májsejteket képes regenerálni( jobban mondva a máriatövis kivonata). Tehát ha kimutatható májkárosodás a lányánál-vérvétel megmutatja- akkor igen van értelme a máriatövisnek. Májat ilyen értelemben máriatövissel nem lehet méregteleníteni, mert maga a máj a méregtelenítő szervünk. Ez abban az esetben működik, ha rosszul működne a máj, akkor segítjük máriatövissel, hogy jobban végezze a dolgát. Szerintem a pikkelysömör esetében nem ezek a folyamatok állnak a háttérben. Inkább az étkezésben olyan táplálékok bevitelére kellene fektetni a hangsúlyt , amik gyulladáscsökkentőek. Telítetlen zsírokra gondolok pl. a halolaj, olívaolaj stb. A máriatövis egy próbát megér, de hosszútávon inkább a telítetlen zsírokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása, ami fontos.
   Vitaminok közül pedig a D3-vitamint emelném ki.

 • somogyi roza:

  Testemen,de főleg a hasamon csúnya pattanások keletkeznek,amelyek sötét foltokkal gyógyulnak. Most voltam laborban,aGOT és GPT enzimek 2-szeres, 3-szoros értéket mutattak. A pattanások es magas máj enzimek között van e összefüggés? Válaszát köszönöm.

  • Kedves Róza, ezt így nem lehet kimondani. Az biztos, hogy a májenzim értékeken javítani kell. Végig kell gondolni, hogy van e olyan életmódbeli, munkahelyi dolog vagy akár gyógyszerszedés ami okozhatta ezt. Azt megszüntetni és máriatövis kivonatot bevinni az étrendjébe. Nem teában, mert a hatóanyagok nem oldódnak vízben.

 • Judit:

  Kedves Doktornő,

  40 éves nő vagyok. nekem a máj értékeim a labor alapján rendben vannak, semmi nem több, viszont rendszeresen fogyasztok itthon kis mennyiségű alkoholt. Heti 2-3 alkalommal 1-2 deci bort. (mást soha) Ez nagyon károsítja a májam? Szívesen kipróbálnám ezt a máj láv jút, bár nem tudom, Ön ezt ajánalná-e, ha szeretném karban tartani a májam. semmi panaszom nincs egyébként, csak megelőzésképp gondoltam. És még annyi, hogy ha szed az ember ilyen kapszulákat, akkor azokban a hetekben semmi akloholt nem szabad inni vagy a kettő nem függ össze?

  Köszönöm!

 • Judit:

  És még annyit szeretnék kérdezni, hogy parlagfűre és ürömre allergiám van, mindig félek valami keresztallergiától vagy polentől, ezekben a kapszulákban lehet pollen? nagyon félek, hogy rosszul leszek tőlük!

 • Borsos László:

  Kedves doktornő!

  Lányom 14 éves /50kg/ colitis ulcerosa betegségben szenved egy éve.
  2018.01.08.-tól immuránt szed 100 mg
  Salofalk 3 mg granulátumot.
  Jelenleg tünet mentes, de a GPT értéke 62, GOT 36
  D vitamint 1000 mg szed naponta.

  Szeretném megkérdezni, hogy ajánlana-e neki májvédőt és mit.

  Köszönettel

  • Kedves László,

   Enyhén (nem tudom gyereknél ez minek számít) emelkedett vagy emelkedettek a májenzim értékek a gyógyszerek szedése miatt, így célszerű máriatövist fogyasztani, mindenképpen. A D3-vitamint-gondolom elírás a mg- lehet emelni még (2500 mikrogramm-4000 mikrogramm).
   Omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavakkal egészítsék még ki az étrendjét colitis ulcerosa és egyéb más autoimmun gyulladásos hátterű betegségekben fontos a telítetlen zsírsav bevitel megemelése.

 • Kollenicska Béláné:

  Tisztelt Doktornő!
  Férjemet több, mint másfél éve tüdődaganattal kezelik. Megműtötték, utána 1 kemoterápiás kezelést kapott, mert ettől leállt a veséje. Utána 30 sugárkezelést kapott. Most kórházban volt, most alkoholos májchírrózist állapítottak meg nála, azonkívül vízhasa van. A máriatövisen kívül mivel segíthetnék még? Azt mondták, nem csapolják meg, mert alacsony a vérnyomása, nem bírná a szíve az altatást. Van-e valamilyen természetes vízhajtó, amivel nem veszélyeztetném a szívét
  ? Mivel tudnám minél több fehérjéhez juttatni, mivel nagyon keveset eszik?
  Válaszát aggódva várom, és előre is köszönöm, Kollenicska Béláné

  • Kedves Terézia!

   Ez annyira összetett probléma, hogy a máriatövist nyugodt szívvel ajánlom, de a többiben ragaszkodjon az orvos tanácsához.

   Ide írom megint, mert sokan írtak mostanában és nem volt időm válaszolni. Nyugodtan keressenek a 06 70 313 01 08 telefonszámon. Ingyenes a tanácsadás, ha megtisztelnek a NutriLAB termékek vásárlásával akkor azt megköszönöm!

Hozzászólás