Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
  • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
    Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
        A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
    Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Gyógyító diéták vagy úri huncutságok? 2016. november 14. hétfő
    Fáj a hasa, de nem tudjátok mitől? Kilenc tipp, hogy megszabaduljatok a kellemetlen panaszoktól! Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem, mit tegyek? Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? A hétköznapi konyhatündér szerepe általában az anyukákat illeti meg, a pálya viszont nehezített, ha a kicsi nem ehet meg akármit. […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
Glüko

glukozamin-msn

Slide 2

glukozamin-msn

Slide 3

glukozamin-msn

Syncumar diéta: kötelező elhízni?

 

Syncumar terápia mellett mit ehetünk és mit nem?

K vitamint tartalmazó ételek 3 csoportja

 

 

 

Az alábbi kérdésekre szeretnék válasz kapni ha lehet. ………..

Magas vérnyomásom lett időközben. 2011.februárban lábtrombózisom lett /jobb térdemig/ azóta szedek napi 5 másnap 6 szem syncumart.

53 éves koromig semmi bajom nem volt egyszeriben így lerobbantam. Az a gondom,hogy a mi családunk zöldség és gyümölcs evő /zabáló/ és mióta a trombózisom volt azóta nem ehetek semmilyen zöldféleséget, gyümölcsöt.

A syncumar gyógyszer szedése miatt nem ehetek semmilyen gyümölcsöt, zöldségfélét és k betűvel kezdődő ételeket. Káposzta, karfiol stb. Az orvos mondta, egyszer besalátáztam és rettentően rossz lett a véreredményem, a gyógyszer mellet injekciót adott azonnal a hasfalamba. A gyógyszernek nincsen hatása az ilyen ételek mellett. Olyanokat ehetek sajna ami hizlal,burgonya,rizs,kenyér stb.

görög dinnye

Görög dinnye: most egyek vagy ne?

A vérvizsgálaton egyből észre lehet venni ha olyasmit eszem.

Néha majd kinézem a családom szájából ezeket az ennivalókat vagy el sem készítem, nem termelem meg inkább./mert amit lehet a kertünkben megtermelünk vegyszer nélkül.

Most hallottam a máriatövis olajról azt vetem és iszom naponta 1 mokkáskanállal, de megy a hasam tőle. Szeretném megkérdezni mit ehetek egyáltalán, hisz más sajna 20 kilót szedtem fel mert a fulladás miatt alig tudok mozogni/azelőtt örökmozgó voltam/.

Még szeretnék egy pár évet élni egészségesen és a kertben dolgozgatni.

 

Milyen ételeket esetleg étrend-kiegészítő szereket ajánl!?

 

 

Válasz:

 

 

Nagyon sok levél így kezdődik: Nyugdíjazásig vagy mint a fenti levél írója is 53 éves koromig semmi bajom nem volt és utána hirtelen lerobbantam. Nem tudom mi az oka, de sűrűn előfordul az biztos. Mivel az elhízás még fokozza a problémákat ezért megkértem a Babér Levél Tanoda dietetikus hallgatóját Bodon Juditot, hogy a Syncumar diétához adjon gyakorlatias tanácsokat, amikkel elejét vehetnénk az elhízásnak. Elöljáróban csak annyit, hogy nem a k betűsök a ludasok hanem a K vitamin tartalom ami befolyásolhatja a Syncumar hatását. Tehát azért akadnak zöldségek, gyümölcsök amiknek alacsonyabb a K-vitamin tartalmuk és mértékkel de fogyaszthatók.

 

 

Ami az étrend-kiegészítőket illeti:

 

 

1, Máriatövis olaj ha hasmenést okoz akkor kapszulával még érdemes próbálkozni mert az egy kivonat. Gyógyszer melléhatások miatt a májvédelemmel már indokolt foglalkozni ennyii gyógyszer szedése mellet (eredeti levélben még voltak gyógyszerek felsorolva)

 

2, Szív és érrendszeri problémák megelőzésére a halolaj kapszula illetve koenzim kapszula fogyasztása szintén javasolható.

 

Más gyógyszerész kollégától is kérdeztem, hogy syncumar étrenddel  kapcsolatban kapnak e tájékoztatást a betegek a patikában. Azt a választ kaptam, hogy többnyire nincs ilyen. Szerinte a betegek nem is tartják be a diétát.
Remélem a Babérlevél Tanoda kis összeállítása segít majd színesebbé tenni a Syncumart szedők diétáját.

Étrendi tanácsok Syncumart szedő betegeknek

 

A Syncumart egyes véralvadási zavarokkal küzdő betegek számára írja fel az orvos, a gyógyszer egy a véralvadáshoz szükséges faktor képződésére hat, a K-vitamin felhasználásán keresztül. A Syncumar terápia sajátossága, hogy a jól beállított Syncumar-szint egyedi, mind alul-, mind túlfogyasztása a terápia eredményeinek borulásához vezethet. Mivel a Syncumar a K-vitamin felhasználására hat, a magas K-vitamin tartalmazó alapanyagok, élelmiszerek fogyasztása csökkenti a beállított adagú gyógyszer hatását.

 

K-vitamin tartalom szerint az élelmiszereket három fő csoportba sorolhatjuk.

 

Az első csoportba tartoznak azok az élelmiszerek, amelyek csekély mennyiségben tartalmaznak K-vitamint (kevesebb, mint 10 mikrog (0,01mg)/100g). Ezek fogyasztása elvileg nem korlátozott, ugyanakkor az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveire, illetve a beteg egyéb betegségeire. Ebbe a csoportba tartoznak a húsok, halak, gabona- és sütőipari termékek (pl. kenyér, pékáru, tojás nélkül készült száraztészta), rizs, burgonya, tej, tejtermékek, csemegekukorica, érett paradicsom, alma, banán, őszibarack, sárgabarack, narancs, ananász, szőlő, szilva, sárgadinnye, görögdinnye, meggy, mazsola, grapefruit, málna, citrom..

Látható, hogy bár a fenti termékek K-vitamin szempontjából kedvezőek a beteg étrendjében, ugyanakkor egy részük magas energiatartalmú (pl. rizs, burgonya, száraztészta, gabona- és sütőipari termékek), vagy magas energiatartalmú ételeket lehet készíteni belőlük. Azaz ha a beteg lelki ismeretfurdalás nélkül, korlátlanul fogyasztja ezeket (hiszen erre adott engedélyt az orvos), abban az esetben fennáll az elhízás veszélye.

kover

Elhízás megelőzése nagyon fontos!

Az elhízás elkerülése érdekében, a húsfélék közül válasszuk a zsírszegény fajtákat. pl. csirkemell bőr nélkül, pulykamell, sovány sertéscomb, marhahús. A magas zsírtartalmú húsipari készítményeket (kolbász, szalámi, szalonna, zsíros sonkák) ritkán fogyasszuk. A gabona- és sütőipari termékek tekintetében figyeljünk az elfogyasztható mennyiségre, csak azért, mert korlátlanul fogyaszthatóak, ne együnk dupla mennyiséget belőlük. Érjük be egy-egy vékonyabb szelet kenyérrel, a száraztészta adag mennyisége 80–100 g legyen, a pékáruk közül kerüljük a magas cukor- és zsírtartalmúakat (pl. croissant, kakaós csiga, tepertős pogácsa, kis töltött pogácsafélék a metrókijáratnál). A rizs egy felnőttre jutó adagja az étel elkészítése előtt (azaz nyersen) 80–100 g /fő, a burgonyáé 250–300 g/fő. Az ételek elkészítésekor válasszuk a zsírszegény ételkészítési eljárásokat, főzzük, pároljuk, süssük sütőzacskóban a húsokat, halakat, főzzük vagy tepsiben süssük a burgonyát. A tejből és a tejtermékekből is válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat, a hozzáadott cukor nélkül készítetteket.

A K-vitamin tartalom szerint a második csoportba tartoznak azok az élelmiszerek, amelyek közepes mennyiségű (10–100 mikrog (0,01-0,1 mg)/100g) K-vitamint tartalmaznak, és amelyeket a beteg a szokásos mennyiségben fogyaszthat. Ide tartoznak például: sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, uborka, paprika, zöldbab, borsó, spárga, gomba, hagyma, póréhagyma, jégsaláta, vaj, étolaj. Szerintem jó hír, hogy ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket viszonylag szabadon fogyaszthatja a beteg, hiszen összetett szénhidrát-, vitamin-, ásványi anyag- és rost tartalmuknak köszönhetően fontos elemei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ezek megfelelő mennyiségű fogyasztásával az elhízás is könnyebben elkerülhető. Például ha bő zsiradékban sült burgonya helyett gőzben főtt vagy kevés olajon párolt sárgarépát, zöldbabot, zöldborsót, gombát, kukoricát, esetleg mindezeket vegyesen választunk köretnek, kevesebb energiát juttatunk a szervezetünkbe. A zöldségféléket fogyaszthatjuk hagyományos formában, sűrített főzelékként is. Párolt zöldborsóból, főtt kukoricából joghurttal, zöldfűszerekkel salátát készíthetünk. Nyers reszelt sárgarépából, almából kevés olajjal, ecettel friss köret készülhet, vagy éppen kísérő a reggeli szendvics mellé. Reggelire, vacsorára szendvicsünk mellé fogyasszunk paradicsomot, paprikát, kígyóuborkát, tízóraira, uzsonnára együnk almát, narancsot. Ha van otthon gyümölcscentrifugánk, a nyers sárgarépából, almából, narancsból finom italt készíthetünk.

Ezekre az alapanyagokra jellemző, hogy a „szokásos mennyiségben” fogyaszthatóak. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyes zöldségeket levesbe főzve 100 g zöldséget számoljunk/adag. A zöldségeket köretként fogyasztva, felnőttekre szabott adagjuk 250–300 g/fő, bár inkább fél adagot készítsünk ebből egy hagyományos rizs- vagy burgonyaköret mellé. Almából, narancsból egy-egy nagyobb vagy két-két kisebb darabot nyugodtan elfogyaszthatunk napközben. Vajból a szendvicsünkre 5–10 g-ot kenjünk, ételkészítéshez étolajból 5–10 g-ot (max. 1 ek/fő) használjunk. Bő zsiradékban sült ételeket (rántott hús, zöldségek, sült burgonya) ne fogyasszunk rendszeresen.

kaposzta

Káposzta félékkel csak óvatosan!

Az étrend szempontjából a harmadik csoportba a magas K-vitamin tartalmú (100–600 mikrog (0,1-0,6 mg)/100g) élelmiszerek tartoznak: pl. tojás, máj, fejes saláta, spenót, karfiol, paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szójabab. Ezen élelmiszerek fogyasztása nem teljesen tiltott, de naponta kb. 100 g (10 dkg) fogyasztható belőlük, és ez a mennyiség sem egyszerre, hanem több étkezésre elosztva a nap során (a beteg napi étkezési ritmusára általában legyen jellemző a többszöri (négy-hatszori) kisebb étk ezés). Tojást elsősorban zsiradék nélkül elkészítve (keménytojás, lágytojás) vagy ételekbe keverve (fasírozott, piskóta) fogyasszuk, a több tojásból készült rántotta nem javasolt. Szendvicsünkre fektethetünk egy-egy levél salátát, de zöldségigényünket elsősorban a második csoportba tartozó nyersanyagok közül válogatva elégíthetjük ki. Idényben nehéz ellenállni a friss málnának, szamócának – pár szemet kapjunk be magában, de készíthetünk belőlük gyümölcsturmixot, gyümölcsjoghurtot is.

 

A Syncumart szedő betegek esetében a legkomolyabban korlátozott alapanyag az alkohol, rendszeres fogyasztása tilos.

 

Mivel a Syncumar hatása és a fogyasztott K-vitamin mennyisége szoros összefüggésben állnak egymással, fontos, hogy a kezelőorvos ismerje a beteg étrendjét. A fentiekből látható azonban, hogy nem szükséges általában minden zöldséget és gyümölcsöt elhagyni az étrendből, hiszen megfelelő nyersanyagválasztással fenntartható a kezelés hatékonysága, ugyanakkor változatos marad a beteg étrendje, nem hiányoznak belőle a színes, ízletes, rostdús zöldségek és gyümölcsök sem.

 

Források:

Syncumar kezelés – betegtájékoztató: www.gvmd.hu/pdf/syncumar.pdf

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list

Étkezési tanácsok Syncumart szedő betegek részére – Új Diéta, 2010/6. 2.o.

 

 

Összeállította:

Bodon Judit, dietetikus hallgató

www.baberlevel-tanoda.hu

 
Slide 1
Slide 2
Slide 3

18 hozzászólás a “Syncumar diéta: kötelező elhízni?”-hez

  • Heipl Ildikó:

    Tisztelt Cím!
    Szeretném tudni, hogy a zöldségek a K vitamint milyen állapotukban tartalmazzák: nyersen, vagy főve. Pl.: Paprikát nem fogyasztok nyersen, de lecsót sem ehetek? A tököt és brokkolit sem nyersen esszük…
    Köszönettel,
    Ildikó

    • dr. Nádor-Virág Anikó:

      Nem kifejezetten kutatott téma az élelmiszerek K-vitamin vesztesége az ételkészítés során. Én személy szerint azt gondolom, hogy ez a veszteség nem jelentős, különösen, mivel a K-vitamin zsírban oldódó, tehát önmagában a főzés és az ahhoz szükséges víz nem oldja ki a vitamint a nyersanyagból.
      Tehát én úgy számolnék, hogy az elkészített, főtt, párolt élelmiszernek is az a K vitamin tartalma, ami a nyers alapanyagnak. Lehet, hogy van minimális csökkenés, de nem számolható érdemben.

      A fogyasztható mennyiségek tekintetében pedig a posztban írtak az irányadóak.

      Bodon Judit
      dietetikus
      http://www.baberlevel-tanoda.hu

  • Tóth Patrícia:

    Most kerültünk abba a helyzetbe, hogy foglalkoznunk kell a K vitamin tartalommal, trombózisos családtag miatt. Nagyon ellentmondó információkat kaptunk orvosoktól is, de az interneten is.
    A legutóbbi orvosi tájékoztatás szerint a málna, paprika, paradicsom nagy K vitamin tartalmú, ezért kerülni kell, vagy csak kis mennyiségben fogyasztani. Hogy lehet mindez, hogy ennyire nem egységes az álláspont?

    • Bódon Judit dietetikus a Babérlevéltanoda válaszol(http://baberlevel.blogspot.hu/)

      Mint azt anno a cikkemben is írtam, magyarul gyak. alig található infó az élelmiszerek K vitamin tartalmáról.
      Én az USDA alapanyag adatbázisát használom ezért: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
      Angolul tudók itt egyesével rá tudnak keresni az alapanyagokra.

      Itt a paradicsom K-vitamin tartalma: 7,9 microg/100 g, azaz a fogyasztható zöldségek közé sorolandó. Ez természetesen egy átlagos érték, mással számolni nem tudunk.

      málna – 7,8 microg – mehet
      piros paprika – 4,9 – mondjuk ez ugye amerikai adatbázis, sztem kb. a kaliforniai paprikát érthetjük alatta, a magyar TV paprikát nem tartalmazza, érthető módon.
      zöld paprika – 7,4 – ez is gondolom kb. a kaliforniai zöld.

      Ennél konkrétabban így távolról nem tudok segíteni, ha igazán jól csinálnánk, akkor a hematológussal konzultálva, a beteget megismerve tudnék ennél érdemibb étrendi tanácsokat adni.

      Jó kérdés, hogy hogy lehet, hogy nem egységes az álláspont – hát ez van. 🙂 Az egészségügy, orvostudomány már csak ilyen.

  • ucr:

    Sajnos Syncumar mellett – pontosabban: K-vitamin híján – fokozott az érelmeszesedés veszélye.

  • Rónai István:

    2007 óta, műbill. beültetés miatt Syncumar terápián vagyok.
    Az átlag INR-m 2,5 és 3 között van, havi ellenőrzés mellett. A múlthéten hirtelen leesett, változatlan étkezés mellett 1,05-re és pár napra rá súlyos tüdőgyulladást diagnosztizáltak nálam.
    Kórházi kezelés után itthon vagyok az INR-m beállítva.
    Az volna a kérdésem, hogy a tüdőgyulladás okozhat e ilyen nagyarányú csökkenést?
    A másik kérdésem, hogy a fogyasztható zöldségek között szerepel az érett paradicsom és ugyan akkor az erősen korlátozottak között is szerepel a paradicsom.
    Most akkor ez, hogy is van?
    Milyen, vagy melyik paradicsom az amelyiket kerülni kell?

    Válaszát köszönettel várom,

    Rónai István

    Budapest

  • Pétery Éva:

    Érdeklődnék, hogyan lehet, hogy a paradicsom az első, és a harmadik csoportban is szerepel?
    Köszönöm előre is a válaszát
    Üdvözlettel, Pétery Éva

    • Kedves Éva, paradicsom határeset. Kulcs a változó K vitamin tartalomban van.A paradicsom K-vitamin tartalma 7,9 μg 8% (Paradicsom, nyers 100 g-ban), de vannak táblázatok ahol Vitamin K – 9.7 μg és valahol át is lépi a 10-et. Ezért található meg két helyen is. De ez semmiképpen a második csoport felső értéke. Tehát az érett piros paradicsom valahol a kettő között foglal helyet. Különbség van még a főtt és a nyers között is.Egy csészére vonatkoztatva a főtt 7 a nyers 14 μg K vitamin tartalmaz, tehát megfőzve feleződik az érték. Más a helyzet a zöld paradicsommal, ahol egy angol nyelvű táblázat szerint fél csésze zöld paradicsom 50 μg K vitamin tartalmaz. Tehát táblázatonként, mérésenként változik, de azt el lehet mondani, hogy a főtt, a piros és a zöld paradicsom között is van eltérés. Utóbbinál elég nagy. Ez indokolja, hogy mindhárom csoportba is került be paradicsom.

  • István:

    Tisztelt dr. Nádor-Virág Anikó!

    Tavaly májusban 38 évesen volt MVT-m! Azóta 5mg Warfarint szedek 2,2-2,7 között van az INR értékem a diétám és elcsábulástól függően.
    Augusztusban elkezdtem mozogni, úszás és séta, de szeptember elején előbb a bal utána a jobb bokámon az Achilles- ín megvastagodott! Kentem különböző krémekkel és Felctor tapaszt is használta, de nem segített. Mikor kontrol UH-n voltam megnézettem és meszesedést mutatott ki.
    Lehet-e ez gyógyszer mellékhatása?
    Korábban nem volt ilyen problémám!
    Köszönöm válaszát!

    • Kedves István, közvetlenül biztos nem. Meszesedés egy komplexebb folyamat és nem hirtelen alakul ki.
      A krémeknek nagy hátránya , hogy mélyebb rétegekbe nem jutnak be. Próbáljon gyógytornát és fizikotherápiát igénybe venni. Különböző eszközökkel mélyebb rétegekbe is be lehet juttatni a fájdalomcsillapító anyagokat.

  • Ágnes:

    Tisztelt dr. nő
    Marfarint és Rytmonormot szedek
    A kérdésem, hogy szedhetö velük együtt
    Szeduxen nyugtató alkalmanként?
    Tisztelettel köszönöm válaszát

  • Marschek Éva:

    Tisztelt doktornő!
    Édesanyám 30 éve szedi a Syncumar tablettát. Mellé Locren tablettát is szed. Mostanában elég sokszor magas a vérnyomása is. Legnagyobb probléma a vizesedés,amit a kezelések(fácslizás)sem tud enyhíteni. Nemrég kezdtem el szedni a spirulina es chlorea étrendkiegészítőt szedni. Nekem nagyon hatásos. A vizesedést teljesen megszúntete. Az a kérdésem,hogy édesanyám szedheti-e. Előre is köszönöm válaszát!

  • Hosszú Józsefné:

    Évek óta szeretem az erős paprikát ,pár hónapja szedem a synkumart,napi 1 ,2 szemét.sokmindent olvastam a dietarol de az erospaprat nem.ehetek azt vagy nem.izesites ként is érdekel.koszonom

Hozzászólás

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Ligetszépe olaj

ligetszépe olaj

Slide 2

Hírlevél feliratkozás
 
Név:*
E-mail cím:*
 
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?