Ajánló
Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Loading ... Loading ...
  • Gyógyító diéták vagy úri huncutságok? 2016. november 14. hétfő
    Fáj a hasa, de nem tudjátok mitől? Kilenc tipp, hogy megszabaduljatok a kellemetlen panaszoktól! Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem, mit tegyek? Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? A hétköznapi konyhatündér szerepe általában az anyukákat illeti meg, a pálya viszont nehezített, ha a kicsi nem ehet meg akármit. […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Kristály dezodor 2016. április 27. szerda
    Vásárlói kérdés Leírnák vagy lefényképeznék és elküldenék nekem az Optima ICE GUARD SPRAY 100 ml pontos összetételét? Köszi. Üdv. Edit. Kedves Edit! Fényképen így néz ki az eredeti összetétel:                  
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Galagonya virágos hajtásvég 2016. április 19. kedd
    Galagonya A galagonya Crataegus nemzetségébe, a rózsafélék családjába tartozik. Nagyon sok faja létezik pl. Crataegus monogyna ( egybibés galagonya), Crataegus nigra (fekete galagonya) stb. A képen látható galagonya virágos hajtás képet a cserhátban készítettem. Április közepe táján virágzik.  
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Gyógynövényképek-Ginkgo levél 2016. április 8. péntek
    Szeretek fotózni. Különösen a gyógynövényeket. A Gingko biloba vagy más néven páfrányfenyő egy különös növény. Mondhatni egy igazi paleonövény 🙂 Átvészelte a jégkorszakot. Kínából hozták be Európába.     A képet Lendván (Szlovéniában) készítettem, ősszel. A Magyar Gyógyszerész Kamara 2014-es Művészeti pályázatán közönségdíjas lett. A kép története folytatódott. A NutriLAB Gingko Forte kapszula grafikájára is […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
Glüko

glukozamin-msn

Slide 2

glukozamin-msn

Slide 3

glukozamin-msn

Teafa illóolaj

Teafaolaj használata-általános áttekintés

Honnan ered a teafaolaj? Mi köze a teához? Tényleg jó a pattanástól a körömgombáig mindenre?

A teafaolajat az ausztrál őslakosok régóta ismerik és használják. Azokat a tavakat, amelyeket teafák vesznek körül, gyógyhatásúaknak tartják. Ennek feltehetően az az oka, hogy a fákról lehulló levelekből a hatóanyagok beleoldódnak a vízbe.

 

joseph-lycett-painting-web_0

 

A teafa nevének eredete még az 1770-es évekre vezethető vissza, amikor James Cook kapitány és legénysége a kontinensre érkezvén látta, hogy a bennszülöttek tea jellegű italt készítenek belőle. Innen adódhatott, hogy egyszerűen teafának keresztelték el, holott semmi köze ahhoz az italhoz, amit hagyományosan teaként fogyasztunk.

 

12365051

 

Az ausztrál teafa tulajdonképpen egy cserje, ami 6 méter magasra is megnőhet. Keskeny leveleivel alkalmazkodott a szárazsághoz. Olaja nem nevezhető illatosnak, inkább tömény, fűszeres, kámforos hatást kelt. Az érdeklődés középpontjába akkor került, amikor tudományos vizsgálatok is igazolták antibiotikus, gomba- és vírusölő hatását. Sok esetben az adott kategória gyógyszereivel is felveszi a versenyt. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a teafaolajjal szemben nem alakul ki rezisztencia, ami annyit jelent, hogy a kórokozók nem tudják megfejteni a teafaolaj titkát. Nem képesek ellenállóvá válni vele szemben. A teafaolaj hatására sérül a baktériumok sejtmembránja, és gátlódik a sejtlégzésük, ami a pusztulásukhoz vezet.

Az antibakteriális és gombaellenes hatású illóolajok közül a teafaolajnak a legszélesebb körű a bőrgyógyászati felhasználása. A teafaolajat használják akné, ekcéma, bőrfertőzések, herpesz, sebek, szemölcsök, égési sérülések, rovarcsípések és körömgombásodás esetén. Egyéb felhasználási területei a megfázás, torokfájás és fogínyfertőzések, az aranyér és a hüvelyi fertőzések. Szakkönyvek egyértelműen a teafaolaj külsőleges felhasználását javasolják, de számos bátor próbálkozó akad már, aki belsőlegesen is használja. Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a tömény olaj a bőrön is maró hatású lehet, így használata körültekintést igényel. Bátran hígítható viszont más olajokkal, például olívaolajjal.

Nem szabad elfelejtkezni a teafaolaj szélesebb körű felhasználásáról sem. A természetes tisztítószerek korában a teafaolaj penészölő, fertőtlenítő hatását a háztartásban is ki lehet használni. Számos praktikát olvashatunk az interneten arról, hogy az ecet és a szódabikarbóna mellett pár csepp teafaolajjal mi mindent el tudunk érni a lakás takarítása során.

A teafaolaj érzékeny a levegő oxigénjére, a fényre és a magas hőmérsékletre. Ezért figyeljünk oda a tárolásra, ne hagyjuk lezáratlanul az üveget.

 

teafa-olaj-100

Tudj meg többet a teafaolajról

A következő blogbejegyzés sorozatban a teafaolaj lesz a téma. Tulajdonképpen részletek következnek a szakgyógyszerészi dolgozatomból. Ajánlom mindazoknak, akik kicsit többet szeretnének megtudni a teafaolaj hatásról, felhasználásról. 

 

tea_tree-500x500

 

A teafaolajat már a 13. századtól használták az Ausztrália keleti partvonalán élő a Bundjalung őslakosok. Varázserővel ruházták fel, mind külsőleges, mind belsőlegesen is alkalmazták. Népszerű volt a teafa leveleiből készített főzet (tea) használata torokgyulladásra, külsőleg horzsolásra, sebek fertőtlenítésre, rovarcsípésre. A teafa elnevezésében található tea szó is innen származik.

A teafaolaj gyógyászati felhasználásnak hosszú története van. Először 1920-ban egy új-dél- wales-i vegyész bizonyította antiszeptikus hatását. A teafaolaj gyorsan a házipatikák részéve vált, sőt a II. Világháborúban az ausztrál katonák ellátmányában kötelező szer volt. Az 1950-es évektől az antibiotikumok és a szintetikus fertőtlenítők megjelenése ugyan visszaszorították a teafaolajat, de most az elmúlt évtizedekben a természetes szerekhez való visszatérés korában újra népszerűvé vált. Az antiszeptikus teafaolaj készítmények közül még egynek sem történt meg a gyógyszerként való regisztrációja, viszont a teafaolaj gyógyászati felhasználási területe egyre szélesedik. Elterjedt, mind az egész világon, de Magyarországon is.

Teafaolajat találhatunk különféle kozmetikumokban is (sampon, krém, fogkrém, szájvíz stb). Az elmúlt időszakban a belsőleges (alternatív gyógyászat) felhasználása is egyre terjedőben van.  A következő blogbejegyzésekben kitérek a lehetséges teafaolaj okozta mellékhatásokra is. Nagyon érdekes maga a teafaolaj szabályozásnak kialakulása. A hatóságok az iparral és a tudományos eredményekkel együttműködve lépésről lépésre határozzák meg a teafaolaj minőségét biztosító standardokat, készítményekben a teafaolaj százalékát, mind annak érdekében, hogy a fogyasztóhoz a megfelelő minőségű termék kerüljön. Adott esetben új vizsgálatokat is kérve.

A teafaolaj gazdasági jelentősége nagy. A teafaolaj éves termelése Ausztráliában a becslések szerint 400 tonna évente. A teafaolajnak 40%-a az USA-ba, 50%-a Európába és 10%-a más országokba importálódik. Az Európába importált teafaolaj a becslések szerint 200 tonna évente. Jól látható, hogy jelentős teafaolaj mennyiségről van szó [Scientific Committee on Consumer Products SCCP 2008]

Ligetszépe olaj

ligetszépe olaj

Slide 2

Hírlevél feliratkozás
 
Név:*
E-mail cím:*
 
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?