Ajánló
Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Loading ... Loading ...
  • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
    Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
        A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
    Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Gyógyító diéták vagy úri huncutságok? 2016. november 14. hétfő
    Fáj a hasa, de nem tudjátok mitől? Kilenc tipp, hogy megszabaduljatok a kellemetlen panaszoktól! Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem, mit tegyek? Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? A hétköznapi konyhatündér szerepe általában az anyukákat illeti meg, a pálya viszont nehezített, ha a kicsi nem ehet meg akármit. […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
Glüko

glukozamin-msn

Slide 2

glukozamin-msn

Slide 3

glukozamin-msn

Csipkebogyó tea készítés

csipkebogyó

Friss téli csipkebogyó fotó a Gyógynövénytúráktól

Ingyen C-vitamin!

 

Főzök egy jó forró teát – ez a mondat sok teára igaz, egy kivétel biztos van a csipkebogyó tea. Pontosabban el lehet készíteni, de a legfontosabb alkotóeleme elbomlik, ami a  C- vitamin.

Mivel a csipkebogyó összetételéről korábban márt írtam itt , ezért csak utalnék.

Lássuk csak, hogy tudjuk kimenteni a csipkebogyó hatóanyagait:

A csipkebogyó tea készítése a gyűjtésnél kezdődik. Még a fagyok beállta előtt kell az érett csipkebogyókat begyűjteni. A puhákat hagyjuk meg a rigóknak, mert azok nagy valószínűséggel kukacosak. Fontos még, hogy kerüljük a főutak melletti területeket. Ha teljesen biztosak akarunk lenni, hogy a csipkebogyó betevőnk mentes a nehézfémektől, akkor magunk gyűjtsük. A csipkebogyó felvásárlói ára 100 ft/kg és nem ellenőrzik, hogy a dolgozó hol gyűjtötte a csipkét, bárki beviheti a gyűjteményét. Utána irány a feldolgozás. Mivel a csipkebokor nem az a fajta aki alig várja, hogy megközelítsék, ezért célszerű egy kampós bottal is felfegyverkezni, hogy a tetejét is elérjük.

Csipkebogyó teát készíthetünk nyers és szárított csipkebogyóból. Amíg a szárított csipkebogyót áztatni kell, recepttől függően 15 perctől akár fél napig is addig a nyers csipkebogyónál aligha érünk el eredményt az áztatással. Takács Tamás gyógynövény szakértő azt javasolja, hogy vágjuk le a két végét a csipkebogyónak. Így nagyobb helyen tud párologtatni és könnyebben is szárad. A nyers készítés során meg nagyobb eséllyel oldódik ki belőle hatóanyag. A csipkebogyó ilyen forma előkészítése időigényes, de megéri. Ha még tökéletesebb csipkebogyó kivonatot akarunk készíteni, akkor arra ott van a darálás. A nyers csipkebogyónak húsdarálótól kezdve az aprítógépen (nekem ez jött be) át, mindennel nekieshetünk. Most az egyszer törhetünk, zúzhatunk 😆 Az így kapott zúzalékot leönthetjük hideg, de akár 40-50 fokos vízzel. Lényeg, hogy ne legyen forró, mert akkor búcsút mondhatunk a C-vitaminnak. Majd jó sűrű szűrőn leszűrjük. A műveletet addig ismételjük, amíg jólesik, majd a maradékot forraljuk fel. Forralás során még az ásványi anyagokat is kinyerjük. A felforralt részt lehűtjük, majd összekeverjük az előző részetekkel. Ízlés szerint lehet mézzel édesíteni, de ez el is maradhat. A csipkebogyó ital vagy tea önmagában is nagyon finom.

Akinek végtelen a türelme az meg is tudja tisztítani az apró magoktól és szúrós szöszöktől a csipkebogyót. Így csak a csipke húsa kerül kiszárításra vagy akár lekvárba.

Még egyszer a nyers csipkebogyó készítés lépései:

1,Előkészítés: Két végét levágjuk a csipkebogyónak (azonnal áztathatjuk, elrakhatjuk a fagyasztóba vagy száríthatjuk)

2, Darálás (azonnal áztathatjuk vagy száríthatjuk)

3, Hideg vagy langyos vizes áztatás (akár többször is)

4, Szűrés (akár többször is)

5, Maradék felforralása (20-25 perc) és visszahűtése (ásványi anyagok kinyerése)

 

Néhány recept szárított csipkebogyóból:

1, Ezt a receptet szakkönyvből vettem. Azoknak jó akik nem akarnak sok időt tölteni a tea készítéssel.

Langyos vizes áztatás, 10-15 percig, 2-5 gramm csipkebogyó szükséges hozzá.

 

2, Gyógynövénytúrák (Takács Ferenc gyógynövény szakértő) küldött egy csipkebogyó tea receptet. Ez már komolyabb csipkebogyó tea készítőknek való.

A csipkebogyót hideg vízben éjszakára (8-10 óra) érdemes külön beáztatni, s a frissen forrázott gyógynövényteához hozzáönteni, mikor a tea már langyossá hűlt. www.gyogynovenytura.hu

 

Fotó: Nádor-Virág Anikó

 

Csipkebogyó feldolgozás

Beküldte Győri Ilona, Bácska Topolya, 2017

1, Ollóval vagdossuk le a fekete végeket.

2, Csipkebogyót le kell darálni szőröstől-bőröstől, húsdaráló segítségével, nagyobb lyukú legyen. Egy kicsit csöpög, ajánlatos valamit alá tenni.

3, Szárítás (a férjem Misi készített egy fakeretet, az ablakokon, ami van szita rászögezte). Elkészíthető karton papírból is. 3 új széles kartont kivágni, szitát ráragasztani 1,1,5 új szélesen. Erre kell kiteríteni a ledarált csipkebogyót és a napon megszárítani. Naponta meg kell keverni párszor. Az apró szőrök, így kihullanak a szitán keresztül. Csak a hús része és a magvak maradnak meg.

4, Ha teljesen megszárad akkor el lehet rakni. Én üvegbe helyeztem (befőttes), anyagból szabtam fedőt és gumival leszorítottam

 

..és még néhány gyakorlati jó tanács:

Megmostam, a durva csutkáját levágtam, és kis száradás után – épphogy csak a víz leszáradjon róla (papírtörlővel is leitatható) bedobozoltam, és fagyasztóba tettem, teának kiveszek pár szemet, és így áztatom… (Rákos Anna)

A végét le kell vágni, és a belsejét kikaparni. A “húsos” részét lehet felhasználni mondjuk lekvárnak. De úgy rémlik nagymamám át is paszírozta az apró magok miatt. (Kószóné Csonka Tímea)

 

Fotó: Nádor-Virág Anikó

 
 
 
 

Kedves Olvasó!

Ha bármilyen hasznos ötleted van a csipkebogyóval kapcsolatban, legyen az valamilyen érdekes csipkebogyó felhasználás  vagy feldolgozás oszd meg velünk hozzászólásban.

8 hozzászólás a “Csipkebogyó tea készítés”-hez

  • Törőcsik Ferenc:

    Tisztelt Szerző!

    Ha egyszer nem szabad fórró vízzel leönteni a darálás utáni zúzalékot forró vízzel mert elveszíti a C vitamin tartalmát. Akkor szűrés után miért kell forralni. Akkor ugyan úgy megsemmisűl a C vitamin tartalma.

    Tisztelettel.
    Törőcsik Ferenc

    • Kedves Ferenc! lehet nem egyértelmű a szöveg, de itt két részletről szól a történet. Van egy C vitaminos, azt külön van. A másik részlet ami a maradék ásványi anyagok és egyéb kinyeréséről szól. Azt forraljuk, hűtjük. A hűtött rész kerül összeöntésre az előző részlettel. Remélem így érthető.

  • S.Attila:

    Én minden teát úgy csinálok,hogy a forró vizet beleöntöm pohárba (3dl) kb.háromnegyedéig.És belerakom azokat a dolgokat amiket akarok….Mezei zsúrló,Menta,Citromfű….
    Ezeket pedig úgy készÍtettem el,hogy nyáron szárastól beszárítottam (nem kint a Napon) és összedaráltam kávédarálóval.Na nem annyira mint a kávét,hanem éppenhogy össze legyen.Majd duncos üvegekbe raktározom őket.Orginál (fém) tetővel lefedve.Igy az illata is megmarad.
    Megjegyzésként,ha puskapor száraz a teának való,összezúzása,összedarálása után ha hermetikusan lezárom eddig még sosem romlott meg.

  • Lőkösné:

    Én aprítóban összetöröm és mézben rakom el. Tetszés szerint keverem és így télen többszöri átszűréssel áztatás nélkül bármikor finom csipke italhoz, teához jutunk.

  • beviz gyula:

    Az én receptem -január közepén gyűjtöm be a csipkebogyót.Alapos tisztítás,lemosás után kiterítem egy napig /2 TÁLCÁRA/ száradni.Utána hőálló üvegtálba töltöm,ne legyen tele,és papír törlő kendővel letakarom.Az így előkészített bogyókat-nem tévedés!-mikrohullámú sütőben átfő-zöm kb.35-40 percig! Közben legalább 2szer fakanállal átkavarom, így egyenletesen átfől, és kipárolog belőle a nedvesség. Ez azért fontos számomra, mert az így elkészített “főzetet” befőttes üvegben ,hűtőben tárolva én egész évben fogyasztom.És persze a világon semmit nem kell bele-tenni /ez sem mellékes/! Úgyhogy ha kimegy belőle a C vitamin, ha nem, én melegen ajánlom mindenkinek!!!És a tea készítése: egy kb. 3 dcl-es pohár vizet megmelegítek, az üveges csipké-ből 3-4 mokkáskanállal teszek bele, majd elkavarom-és töröm a pohár oldalán, mivel elég kemény a hűtőben tárolt sürítmény ! kb 5 perc után tea szűrőn átöntöm, ízlés szerint cukrot érdemes bele tenni.És egészségükre!!! B.GY. /Kb. 5éve így fogyasztom,ez a tapasztalatom…

  • kertész leszek:

    Az én egyszerü receptem teljesen más a megszokotnál.Mint a madarak stb elfogyasztom ugy ahogy van.A természet igy adta ezt igy kell elfogyasztani.Igaz nem jo az ize ,de az mit sem számit ha viszont a hatása jo.

Hozzászólás

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Ligetszépe olaj

ligetszépe olaj

Slide 2

Hírlevél feliratkozás
 
Név:*
E-mail cím:*
 
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?