Ajánló
Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Loading ... Loading ...
  • Gyógyító diéták vagy úri huncutságok? 2016. november 14. hétfő
    Fáj a hasa, de nem tudjátok mitől? Kilenc tipp, hogy megszabaduljatok a kellemetlen panaszoktól! Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem, mit tegyek? Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? A hétköznapi konyhatündér szerepe általában az anyukákat illeti meg, a pálya viszont nehezített, ha a kicsi nem ehet meg akármit. […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Kristály dezodor 2016. április 27. szerda
    Vásárlói kérdés Leírnák vagy lefényképeznék és elküldenék nekem az Optima ICE GUARD SPRAY 100 ml pontos összetételét? Köszi. Üdv. Edit. Kedves Edit! Fényképen így néz ki az eredeti összetétel:                  
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Galagonya virágos hajtásvég 2016. április 19. kedd
    Galagonya A galagonya Crataegus nemzetségébe, a rózsafélék családjába tartozik. Nagyon sok faja létezik pl. Crataegus monogyna ( egybibés galagonya), Crataegus nigra (fekete galagonya) stb. A képen látható galagonya virágos hajtás képet a cserhátban készítettem. Április közepe táján virágzik.  
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Gyógynövényképek-Ginkgo levél 2016. április 8. péntek
    Szeretek fotózni. Különösen a gyógynövényeket. A Gingko biloba vagy más néven páfrányfenyő egy különös növény. Mondhatni egy igazi paleonövény 🙂 Átvészelte a jégkorszakot. Kínából hozták be Európába.     A képet Lendván (Szlovéniában) készítettem, ősszel. A Magyar Gyógyszerész Kamara 2014-es Művészeti pályázatán közönségdíjas lett. A kép története folytatódott. A NutriLAB Gingko Forte kapszula grafikájára is […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
Glüko

glukozamin-msn

Slide 2

glukozamin-msn

Slide 3

glukozamin-msn

Gyógyító diéták vagy úri huncutságok?

Fáj a hasa, de nem tudjátok mitől? Kilenc tipp, hogy megszabaduljatok a kellemetlen panaszoktól!

Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem, mit tegyek? Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? A hétköznapi konyhatündér szerepe általában az anyukákat illeti meg, a pálya viszont nehezített, ha a kicsi nem ehet meg akármit. Ezernyi kérdésedre a most hétvégi BabaMama és KidExpón fogod megkapni a válaszokat! November 18-19-20-án Széll Tamás és Mautner Zsófi főzőbemutatóiból leshetsz el pár ötletet a glutén – és laktózmentes fogások felturbózásához, de az esemény táplálkozási szakértőire is számíthatsz a hétvége során.

Nem is olyan régen még csak ételallergiásokból állt a világ. A köznyelv még sokszor most is allergiásnak nevezi azt, ha valaki valamilyen ételre érzékeny. Pedig az ételintolerancia és az ételallergia egyáltalán nem ugyanaz. Lényeges különbség, hogy az allergiás reakciók azonnal, vagy pár órán belül jelentkeznek. Az ételintoleranciával kapcsolatos panaszok ezzel szemben alattomosabbak, több nap is kell, mire kifejlődik a tünet vagy tünetegyüttes. Embere válogatja, hogy kinél mi a domináns panasz, ezért a pontos diagnózis türelmet igényel. Egy biztos, gondosan megválasztott étkezéssel életminőség javulást tudunk elérni, ami öröm a gyereknek és a szülőknek egyaránt.

A kicsi családtag diétáztatása nagy kitartást igényel az egész család részéről. Ebben mindenkinek fontos szerep jut. Tágabb értelemben érintett a bölcsődei, óvodai később iskolai közösség is. A siker, a gyógyulás tehát kizárólag az egész környezet összefogásával tud megvalósulni tulajdonképpen egy közös produkció.

1, Vegyük komolyan a hosszabb ideje fennálló emésztési panaszokat (hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés, hasfájás, krónikus székrekedés).

2, A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Allergia esetében ez nem áll fenn.

3, Az ételintolerancia hosszú távon gyulladásos panaszokat hoz létre a szervezet különböző pontjain. Idővel a panaszok áttevődnek más szervekre pl. bőrtüneteket (ekcéma, krónikus csalánkiütés, pattanásos bőr), fejfájást, migrént, izomfájást, ízületi gyulladást okozva. Ez adja meg a betegség alattomos voltát.

4, A diagnózis felállítása előtt ne kezdjünk diétába! Forduljunk szakorvoshoz. Az előtte megkezdett diéta meghamisítja a vizsgálat eredményeit és hamis eredményhez vezethet. A pontos diagnózis felállításához vissza kell állítani a diéta előtti étkezési szokásokat, ami rengeteg fájdalommal és tünettel jár.

5, Sokszor a rokonokkal, ismerősökkel a legnehezebb megértetni, hogy miért nem jó azt adni a gyereknek, ami van. „Csak egy falatot, attól nem lesz baja”, „De ez igazi házi sütemény” és így tovább. Úri huncutságnak gondolják, hogy még a vágódeszkára, késre, és a fűszerekre is figyelni kell a gluténérzékenység esetén.

6, Van gyerek, aki könnyebben elfogadja, hogy ő most bizonyos értelemben egy „különc” az óvodában vagy az iskolában, mivel mást eszik, mint a többiek vagy esetleg nem vehet részt a só-liszt gyurmázós kézművesen. Van, aki ezt traumatikusan éli meg. Ne hordozzuk a sérelmeket! Kezdeményezzünk párbeszédet a pedagógusokkal, és kérjünk külső segítséget, ha szükséges.

7, Nyaralásnál, utazásnál különösen figyeljünk oda. Sajnos az éttermek személyzete nincs kellően felkészítve az ételintoleranciás problémákra, ilyen helyzetekben legyünk nagyon körültekintőek. A váratlan hasmenés, hányás ne tegye tönkre a nyaralásunkat.

8, Mint minden diéta, úgy az ételallergiák, érzékenységek miatt megkezdett diéták is egyoldalú megterhelést jelentenek is a szervezetnek. Dietetikusoktól, táplálkozási szakértőktől érdeklődjünk, hogy a gyermek étrendjét mivel egészítsük ki.

9, A diétázás plusz anyagi megterhelést jelent a család számára, ezért járjunk utána, hogy milyen aktuális állami támogatásokat tudunk igénybe venni (adókedvezmény, emelt családi pótlék, és a gyerek tíz éves koráig GYES).

A gyermekek megfelelő táplálása nem is annyira könnyű feladat. A sok reklám, a változó trendek és a környezet sokféle tanácsa elbizonytalaníthat, hozzáértő szakember pedig nem terem minden bokorban. A BabaMama Expo stábja összegyűjtötte tehát a legjobbakat, hogy a Budapest Sportarénában egy hétvégén át csak a szülők rendelkezésére álljanak. Dr. Steinbach Réka csecsemő- és gyermekgyógyász mindhárom nap tart tanácsadást az édesanyáknak, de rajta kívül táplálkozásszakértők és védőnők is várják az érdeklődőket.

 

Részletes programok: www.babamamaexpo.hu és www.kidexpo.hu

 

Nádor-Virág Anikó, gyógyszerész

 

 

 

Kristály dezodor

Vásárlói kérdés

Leírnák vagy lefényképeznék és elküldenék nekem az Optima ICE GUARD SPRAY 100 ml pontos összetételét?

Köszi.
Üdv.
Edit.

Kedves Edit!

Fényképen így néz ki az eredeti összetétel:

 

 

 

 

 

ice guard

 

 

ice guard spray

 

 

Galagonya virágos hajtásvég

Galagonya

A galagonya Crataegus nemzetségébe, a rózsafélék családjába tartozik. Nagyon sok faja létezik pl. Crataegus monogyna ( egybibés galagonya), Crataegus nigra (fekete galagonya) stb.

A képen látható galagonya virágos hajtás képet a cserhátban készítettem. Április közepe táján virágzik.

 

Gyógynövényképek-Ginkgo levél

Szeretek fotózni. Különösen a gyógynövényeket. A Gingko biloba vagy más néven páfrányfenyő egy különös növény. Mondhatni egy igazi paleonövény 🙂 Átvészelte a jégkorszakot. Kínából hozták be Európába.

 

[singlepic id=1618 w=512 h=288 float=center mode=’watermark’]

 

A képet Lendván (Szlovéniában) készítettem, ősszel. A Magyar Gyógyszerész Kamara 2014-es Művészeti pályázatán közönségdíjas lett.

A kép története folytatódott. A NutriLAB Gingko Forte kapszula grafikájára is felkerült egy levélpillangó illusztrációként.

 

nutrilab-ginko-forte-kapszula-30x

Ha környezetében tud Gingko biloba fáról vagy esetleg többről is egy helyen, kérem írja ide a hozzászólásba. Köszönöm.

Mi az RDA-érték?

 

Az ember lépten-nyomon vitaminszakértőkkel találkozik a napi tevékenysége során. Néha az az érzésem, hogy az egész ország csak ilyen emberekből áll:). Mindenki tudni véli mi szívódik fel legjobban (ezen kezdetben még mosolyog az ember, de csak kezdetben) és hát hogy mennyi az annyi? Nagy kérdés, hogy mennyi a vitaminok optimális napi adagja? Megpróbálok ebben a bejegyzésben utánajárni annak, hogy mik a főbb szempontok a vitaminok ill. nyomelemek adagolásánál.

 

Mi az az RDA érték, amit a dobozokon olvashatunk? Ettől miért térnek el az egyes termékeknél? Mi az a megengedett érték?

 

RDA érték a vitaminok és a nyomelemek ajánlott napi bevitelét jelenti. Ezt a számot százalékban szokták megadni. Ha vitamin- vagy nyomelemtartalmú készítményt vásárolunk, érdemes egy pillantást vetni a feltüntetett RDA-értékekre. Külön ajánlások készülnek a felnőttek és – életkor szerint – a gyerekek részére. Fontos azonban, hogy a forgalmazók általában a felnőtt értékhez viszonyítva számolnak, és ezt tüntetik fel a dobozon. Azt, hogy a gyerekeknek életkoruk szerint milyen értékekre van szüksége, nem szokták feltüntetni, már csak a terjedelem miatt sem.

Tudom, tudom ezek nagyon kicsi értékek, amit az RDA ajánl. Nézzük csak a táblázatot (lejjebb).

A C-vitaminból 80 mg a felnőtt napi ajánlás. Hol van ez már az 500-1000-1500 mg-tól. Vehetjük még pl. a D vitamint (kolekalciferol) is.  Az 5 μg RDA ugye 200 NE egységnek felel meg (1 μg =40 NE).  Itt jön az a mondat most, hogy ” igen ezt még az egyetemen így tanultuk, hogy a D vitamin zsírban oldódó vitaminként felhalmozódik a szervezetben és túladagolható”. Ez a mondat az alapja ennek az 5 μg-nak. Valójában viszont D-vitamin ajánlások már  2500-3000-4000 NE-nél is járnak. Az elmúlt években ugye kiderült, hogy a 200 NE nem elegendő. Nemcsak nekünk, de még a mediterrán napsütötte vidékein sem. No most ebből az következne, hogy akkor ez a ma is hivatalban lévő táblázat elavult lenne. Használjuk, de nem jó. Van benne ellentmondás, de inkább amondó vagyok, hogy ez egy iránytű. Természetesen két kirívó példát írtam le. Többnyire azért nem ekkorák a különbségek. Tájékoztató jelleggel bíró értékek, érdemes egy pillantást vetni rájuk.

 

Táblázat forrásawww.oeti.hu.

 

Tápanyag, mértékegység Új érték Régi érték Megjegyzés
A-vitamin, μg 800 800
D-vitamin, μg 5 5
E-vitamin, mg 12 10
K-vitamin, μg 75 a
C-vitamin, mg 80 60
Tiamin, mg 1,1 1,4
Riboflavin, mg 1,4 1,6
Niacin, mg 16 18
B6-vitamin, mg 1,4 2
Folsav, μg 200 200
B12-vitamin, μg 2,5 1
Biotin, μg 50 0,15 mg b
Pantoténsav, mg 6 6
Kálium, mg 2 000 3 500 c
Klorid, mg 800 3 000 c
Kalcium, mg 800 800
Foszfor, mg 700 800
Magnézium, mg 375 300
Vas, mg 14 14
Cink, mg 10 15
Réz, mg 1 1,4 c
Mangán, mg 2 4,0 c
Fluorid, mg 3,5 1,5 c
Szelén, μg 55 0,08 mg b, c
Króm, μg 40 0,12 mg b, c
Molibdén, μg 50 0,25 mg b, c
Jód, μg 150 150

Megjegyzések:

a) korábban nem volt érték megadva
b) a mértékegység megváltozott a korábbi Magyar Élelmiszerkönyvi előíráshoz képest
c) korábban csak a Magyar Élelmiszerkönyvben jelent meg az érték

Felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk akkor, ha egy készítményen azt látjuk, hogy nemcsak száz százalékot pótol, hanem akár húszezer százalékot is. Mindenekelőtt ne ijedjünk meg 🙂 . A táblázatból is látszik, hogy vannak új és régi értékek, tehát a számok idővel átértékelődnek, de hogy teljesen megnyugodjunk létezik egy úgynevezett megengedett érték is. Vegyük most is a két előző vitamint. Itt már jól látható (táblázat lent), hogy 2000 mg-ra ugrott a C vitamin megengedett értéke. A D-vitamin pedig 4000 NE (100 μg) (1 μg =40 NE). A megengedett értékek oszlopainál azért van különbség mert más országok munkacsoportjai határozták meg. A C vitamin esetében pl. nem foglal állást az európai bizottság.

Táblázat forrásawww.oeti.hu.

 

Tápanyag

Mértékegység

SCF/EFSA UL

IOM UL

EVM G

A vitamin

μg

3000

3000

Béta-karotin

mg

15

7 (nem dohányosoknak

D vitamin

μg

100

50

E vitamin

mg TE

300

1000

K1 vitamin

μg

1000

Tiamin B1

mg

100

Riboflavin B2

mg

40

Nicotinamid

mg

900

35 (nikotinsavval együtt)

Nikoinsav

mg

10

Pantoténsav

mg

200

Piridoxin B6

mg

25

100

Folsav

μg

1000 +étrendi folát

1000 + 200 étrendi folát

B12 vitamin

μg

2000

Biotin

μg

900

C vitamin

mg

2000

1000

Kalcium

mg

2500

2500

Magnézium

mg

250 (kiegészítés)+étrendi Mg

350 (kiegészítés)+ étrendi Mg

Vas

mg

45

17

Réz

mg

5

10

Jód

μg

600

1100

Cink

mg

25

40

Mangán

mg

11

4, de idős ember 0,5

Kálium

mg

3700

Szelén

μg

300

400

Króm (trivalens)

mg

10

Molibdén

μg

600

2000

Fluor

mg

10

Foszfor

mg

4000

250

 Táblázatban használt rövidítések:
  • European Food Safety Authority (EFSA) korábban Scientific Committee on Food (SCF)
  • US Institute of Medicine (IOM)
  • UK Food Standard Agency Expert Group on Vitamins and Minerals (EVM)

Mit tegyünk, ha lisztérzékeny a gyerek?

Manapság már minden ötvenedik gyerekről derül ki, hogy glutén-érzékeny, és speciális étrendre szorul. A kívülállók gyakran értetlenkednek, nem tudják hová tenni, mire is ez a nagy hűhó az étkezés körül. Fontos megemlíteni, hogy a kötelező diéta betartása mellett – ami nem könnyű, és komoly odafigyelést igényel a tágabb és szűkebb családban egyaránt – teljes életet élhet a lisztérzékeny ember. Igaz, a diéta a tudomány jelen állása szerint egy életre szól. Érdekesség azonban, hogy a japánok és az afrikaiak körében ismeretlen ez a jelenség, Európában viszont gyakori.

Hogyan is alakul ki a lisztérzékenység?

– Ez egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját maga ellen támad. A kiváltója a lisztben (búzában) található glutén egyik komponense, a gliadin. Amikor a glutén bekerül a szervezetbe, olyan furcsán kötődik az egyik enzimünkhöz, hogy a létrejött új komplexet szervezetünk a továbbiakban idegennek érzékeli, és támadást indít ellene. Ennek következménye a vékonybél nyálkahártyájának roncsolódása. A tápanyagok felszívódása így elégtelen lesz. Felnőttkorban is előfordul, nem csak gyerekkorban. Folyamatosan növekszik a felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékenyek tábora, de tízből kilenc ember még diagnosztizálatlan. Sok társtünet járul a betegséghez, így nagyon sokszor félrekezelik. Hetven százalékban női ágon öröklődik.

A gyerekeknél a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt elmarad a fejlődés, vérszegénység alakul ki. Jellemzője még a has előredomborodása, hasmenés (nem minden esetben), gyengeség, jelentős fogyás. Előfordulhatnak bőrproblémák (ekcéma, száraz bőr), vékony szálú, töredezett haj, de a betegség lehet tünetmentes is. A lisztérzékeny gyerekek között akad túlsúlyos is.

Honnan tudom, hogy a gyerekem lisztérzékeny?

– Mivel a lisztérzékenység tünetei sok betegséggel átfedést mutatnak, meglehetősen nehéz diagnosztizálni. Ha gyanakszunk rá, akkor érdemes a gyógyszertárban gyorstesztet vásárolni. Ám ez nem a végleges diagnózis, és 2 százalékban pozitívat mutat akkor is, ha negatív. Ha a teszt pozitív, akkor a háziorvoshoz kell fordulni. Onnan beutalóval lehet továbblépni a speciálisan cöliákiával foglalkozó központok, mint például a Heim Pál Kórház Coeliakia Centruma felé. Kivizsgálás (vérvétel, genetikai vizsgálat) következik, majd nem egyértelmű eredmény esetén biopszia. A végleges diagnózis pár hetet vesz igénybe. Fontos, hogy közben ne kezdjünk gluténmentes diétába, mert az megzavarhatja az eredményeket.

Mit jelent a gluténmentes étkezés egy kisgyermekes családban?

– Először is száműzni kell minden olyan élelmiszert a konyhából, ami glutént tartalmazhat (liszttel érintkezett). Célszerű az egész családnak átállni a gluténmentes étkezésre, ami gyakorlati szempontból is előnyös. Így a kisgyereknek sem lesz feltűnő, hogy van valami, amit ő nem ehet meg. Meg kell tanulni az új liszthelyettesítő alapanyagokkal bánni, mivel azok másképp működnek, mint a liszt – már ami az elkészítésüket illeti. Hiányzik belőlük a sikér, ami a liszt állományát javítja. Lényegesen megnyúlik az ételek elkészítésének ideje, sok mindent úgy kell saját kezűleg előállítani, amit eddig készételekkel lehetett helyettesíteni. A teljesség igénye nélkül, a felhasználható alapanyagok közé tartozik a burgonyapehely, a kukoricaliszt, a kukoricadara, a speciális zabpehely stb. Fontos tudni, hogy ha elkezdtük a gluténmentes diétát, a bélbolyhok 1-1,5 év alatt állnak helyre. Ha időközben a glutén visszakerül az étrendbe, legyen az egészen kicsi mennyiség, az autoimmun folyamat újra elindul. Ezért minden területen nagyon fontos a körültekintés. Étteremben, cukrászdában érdemes tudakozódni, hogy biztosan elkülönítve kezelik-e az élelmiszereket? Sokszor olyan dolog is lehet gluténes, amire nem is gondolnánk: pl. fűszerek is tartalmaznak glutént. Ha a szakács ugyanazzal a kanállal szedi az ételünket, mint a gluténes ételt, abból is baj lehet. Gondot okozhat akár még a kovászos uborka is (az erjedéshez kenyeret tesznek az üvegbe, de az már a feltálalt uborkánál nem látszik).

Milyen állami támogatásra számíthat, ha diagnosztizált lisztérzékeny gyerek van a családjában?

– Mivel a gluténmentes étkezés plusz anyagi teherrel jár, érdemes utánanézni az igénybe vehető támogatásoknak. A gluténmentes liszt ára 1600 forint körül is lehet kilogrammonként. Magyarország támogatási rendszere viszont jónak mondható. A gyerek súlyos fogyatékosságára való tekintettel tízéves koráig jár a gyes, munka mellett is. Kiemelt családi pótlék, ingyenes étkezés igényelhető a testvérnek is az óvodában és az iskolában, továbbá ingyenes BKV-jegy jár az érintettnek és a kísérőjének is. Ez akár havi 35 000 forint „talált pénzt” jelenthet, amit az étkezésre lehet fordítani.

NutriLAB által forgalmazott Green szuper élelmiszer termékcsaládon feltüntettük  azokat amelyek gluténmentesek.

 

Green-Csipkebogyó-por-125-g

Green Csipkebogyó por

Veszélyesek-e a 3 Alge tabletta segédanyagai?

Mindig kapok érdekes kérdéseket, de ez most egy kicsit más, nem kifejezetten betegséggel kapcsolatos. Azért is osztom meg mert gondolom sokakban felmerül a kérdés, hogy mit is eszik  meg a tablettákban?

 

Kedves NutriLAB!

Érdeklődnék, hogy  a következő termékben, a “NutriLAB 3 Alge tabletta” nevű készítményük összetevőiben található maltodextrin, növényi magnézium sztearát, – térfogatnövelő szerek; ill szilicium-dioxid, novényi sztearinsav – csomósodást gátló szerek hatással vannak-e az egészségre? Vagy esetleg okozhatnak-e valamilyen problémát?

Várom őszinte, becsületes válaszukat.

 

Erről a kapszuláról van szó:

NutriLAB 3 Alge 120x

nutrilab-3alge-tabletta-120x_0

 

Kedves XY,

 

 A tabletták, kapszulák segédanyagait fel kell tüntetni az összetevők felsorolásánál. Az erről szóló dokumentációt be is kell nyújtani a gyártónak, forgalmazónak a hatóságoknál, ami nem csak egy adminisztratív dolog. Szakemberek átnézik a készítmények teljes összetételét. A 3 Alge tabletta Németországban kerül tablettázásra, ahol  elég szigorúak a törvények.

Tablettázás egy bonyolult gyógyszer technológia művelet, amikor nagy nyomással  össze kell préselni a porokat. Ez segédanyagok nélkül nem megy. Ez minden tablettánál így van. Senki nem örülne, ha a dobozban letöredezett végű tablettákat találna, amik esetleg lenyeléskor is gondot jelentenének. Vagy az adagolás is bizonytalanná válna. Sőt, kicsit tovább megyek. Annak aztán végképp nem örülnénk ha a tabletta nem esne szét és úgy jönne ki ahogy lenyeltük. Szerintem akkor kapnék igazán cifra levelet:).

Tehát a tablettának a tárolás alatt egyben kell maradni, majd ha lenyeljük adott időpontban szét is kell esnie. 

Nézzük azért végig a segédanyagokat:

 

Maltodextrin : Búza vagy kukoricakeményítőből állítják elő. Több glükóz egységből álló, édes ízű anyag. Könnyen emészthető, olyan gyorsan szívódik fel, mint a glükóz.

Magnézium sztearát: “Mivel nincs ismert mellékhatása ezért töltőanyagként, valamint térfogatnövelőként számos gyógyszerben, kapszulában megtalálható.Előnye továbbá, hogy síkosító tulajdonsággal is rendelkezik, vagyis a tabletták készítése során, a nagy nyomáson történő tablettává préseléskor a magnézium-sztearát megakadályozza, hogy a tabletta alkotóelemei a prés alkatrészeihez tapadjanak. Előállítása során általában állati eredetű (bárányból,sertésből származó)sztearinsavat használnak.”Itt megjegyezném, hogy a NutriLAB 3 Alga kapszulájában növényi eredetű a sztearinsav!!

Szilicium dioxid :“Egyéb elnevezései=kovasav”

A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják.A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas belső felületüknek köszönhetően ezek a kristályok nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. Ez a folyamat kizárólag fizikai kölcsönhatások segítségével játszódik le; a folyamat során a kristályok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket,és nem is duzzadnak meg. A por alakú élelmiszerekben a szilícium dioxid-kristályok azélelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így a szilícium-dioxid meggátolja, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodik arról, hogy a termék megőrizze „folyósságát”.

Előállítás: A szilícium-dioxidot a természetben előforduló kvarchomokból nyerik.HasználatA szilícium-dioxid csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett.Ezek közé tartoznak többek között:

  • Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg)
  • Reszelt vagy szeletelt sajt (max. 10 g/kg)
  • Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
  • Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül)
  • Konyhasó, konyhasóhelyettesítő (max. 10 g/kg)

 

A szilícium-dioxid ezenkívül emulgátorok, színezékek és aromák hordozóanyagaként is engedélyezett. Biztonság: A szilícium-dioxid veszélytelennek számít.” szöveg forrása: tudatosvasarlo.hu”  Növényi sztearinsav “A sztearinsav (IUPAC rendszeresített név : octadecanoic sav) az egyike a hasznos telített zsírsavaknak, ami leginkább állati és növényi zsírokból és olajokból  származik.” Itt szintén felhívnám a figyelmet, hogy kiemelten növényi sztearinsavat tartalmaz a tablettánk. Ez a legkevésbé egészségtelen a többi telített zsírsavakhoz képest. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum stearicum néven hivatalos.

Röviden összefoglalva a tablettázásnál használt segédanyagok biztonságosak. Ahhoz, hogy pontos adagolás, egyforma méret, sérülésmentes felület legyen, ezek nélkülözhetetlenek. A NutriLAB 3 Alge fogyasztásnál (1-4 tabletta naponta) ügyeljünk arra, hogy magas vas és jód tartalma van a tablettának.

Tehát azoknak nem ajánlható, ahol magas a vér vas illetve jódtartalma.

Egyébként meg egy kiváló természetes multivitamin magas omega 3 és  rosttartalommal .

Mennyi vizet igyunk naponta?


Mennyi folyadékot igyunk?

 

Bizonyára sokan találkoztak interneten keringő “ennyi meg annyi vizet kell inni és nem leszünk betegek” képekkel, email-ben terjedő üzenetekkel. Nem is tudom melyik szám tartja a rekordot. Talán napi 3-3,5 liter. Egy biztos, hogy ügyelni kell a folyadék bevitelre. De az így nem igaz, hogy minden betegség oka a nem megfelelő vízivás.

 

10-Great-Reasons-to-Drink-WaterMikor kell különösen odafigyelni?

Saját magamon azt figyeltem meg, hogy otthon többet iszom, mint amikor dolgozok, rohangálok. Akkor valahogy eszébe sem jut az embernek vizet inni. Ennek oka a stresszhelyzetek tömkelege, ami körül veszi az embert. Ugye a stressz lényege, hogy kimenekítse az embert bizonyos vészhelyzetekből. Erre találta fel a szervezet. Ha égő házból menekülünk, akkor nem az a legfontosabb, hogy vizet igyunk. Gond a mai kor emberével akkor van, ha egész nap égő házból menekül, stresszel,  a szervezetét leterheli, közben annak pihenésre volna szüksége.

 

Lényeg, hogy ha rohangálós napunk van különösen, tudatosan figyeljünk a folyadékbevitelünkre.Erőltessük is egy kicsit ha, nem is vagyunk szomjasak. De azért túlzásba nem kell vinni.

 

Kiknél kell odafigyelni különösen?

Két csoport van, akiknél nem árt ha egy külső figyelő is erőlteti a folyadék bevitelt. Az egyik ilyen nagy csoport a gyerekek. A másik az idősebbek. Ez utóbbiaknál a szomjúság érzet vezérlése már nem a régi. Nem árt különösen a nyári nagy melegekben, ha kicsit jobban odafigyelünk az idősebb hozzátartozókra.

 

Mit igyunk? 

A folyadék az elsősorban a csapvizet kell, hogy jelentse. Az ásványvizeket is hígítják, a törvényes kereteken belül csapvízzel. Azok is nagy százalékban tartalmaznak csapvizet. Ha valaki a szódát, szénsavas ásványvizet szereti, az is jó  a célnak, csak azt kell tudni, hogy “segíti” a csontritkulás kialakulását.

Szénsavas cukros üdítők fogyasztása, felesleges kalóriával terheli meg a szervezetet.

Kávé fogyasztásnál tudnunk kell, hogy a kávé koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, tehát elég sok folyadékot veszítünk is kávé fogyasztáskor.

Energia italoknál vegyük figyelembe, hogy még csak nem is üdítőitalok. Nagyon indokolt helyzetbe használhatóak, de csak úgy mindennapos folyadékpótlásra nem.

 

Miért igyunk?

A megfelelő folyadékpótlásra azért van szükség mert egyszerűen vízből áll (65-70%) a szervezetünk. A működéséhez van szükség a a vízre.

Ha nem elegendő a folyadék bevitelünk, akkor a vérkeringésünk sűrűbbé válik. Ez fokozhatja a vérrögképződést!!

Ha nem elegendő a folyadék bevitelünk, akkor a húgyutakban sűrűbb a vizelet, nagyobb esélye van a kőképződésnek. Azok akik, hajlamosak a felfázásra szintén vigyázzanak. A sűrű, pangó vizeletben, mint egy nem használt úszómedencében az algák elszaporodnak, úgy a baktériumok szaporodásnak is kedvez a húgyutakban az álló, sűrű vizelet. Szóval segíti a húgyutak átmosását a rendszeres folyadékbevitel.

Ha nem elegendő a folyadék bevitelünk, akkor ezzel segítjük székrekedést is. A vastagbélben lévő emészthetetlen rostanyagok víz hatására duzzadnak, ettől lesz a széklet laza, puha. Ha nincs vízbevitel, nem tudnak a rostok megduzzadni.

Ha nem elegendő a folyadék bevitelünk, a bőrünk is kiszárad. Pedig fontos pajzsunk a bőrünk, megvéd minket. A kiszáradt bőr ráncos, esztétikailag is szebb látvány a vízzel telt bőr.

 

Mennyit igyunk?

Körülbelül két liter vízre van szüksége a szervezetnek naponta.

 

Mikor veszélyes a sok vízívás?

Fontos, hogy túlzásba sem kell vinni. Erőltetni. Vérnyomásos betegek különösen vigyázzanak erre. Nemrégen egy idősebb vékony testalkatú hölgy beszélt arról, hogy napok óta rosszul van, vérnyomásával van gond, ami eddig szépen beállt, most össze vissza van. Kérdeztem, mit csinál másképp? Válasz: A lányom rámparancsolt, hogy igyak meg napi 3 liter vizet. Mondanom sem kell, azonnal lebeszéltem róla. Mint máskor sem, a vízivásnál sincs egy sablon, amit minden emberre rá lehet húzni.

 

Teafaolaj használata-általános áttekintés

Honnan ered a teafaolaj? Mi köze a teához? Tényleg jó a pattanástól a körömgombáig mindenre?

A teafaolajat az ausztrál őslakosok régóta ismerik és használják. Azokat a tavakat, amelyeket teafák vesznek körül, gyógyhatásúaknak tartják. Ennek feltehetően az az oka, hogy a fákról lehulló levelekből a hatóanyagok beleoldódnak a vízbe.

 

joseph-lycett-painting-web_0

 

A teafa nevének eredete még az 1770-es évekre vezethető vissza, amikor James Cook kapitány és legénysége a kontinensre érkezvén látta, hogy a bennszülöttek tea jellegű italt készítenek belőle. Innen adódhatott, hogy egyszerűen teafának keresztelték el, holott semmi köze ahhoz az italhoz, amit hagyományosan teaként fogyasztunk.

 

12365051

 

Az ausztrál teafa tulajdonképpen egy cserje, ami 6 méter magasra is megnőhet. Keskeny leveleivel alkalmazkodott a szárazsághoz. Olaja nem nevezhető illatosnak, inkább tömény, fűszeres, kámforos hatást kelt. Az érdeklődés középpontjába akkor került, amikor tudományos vizsgálatok is igazolták antibiotikus, gomba- és vírusölő hatását. Sok esetben az adott kategória gyógyszereivel is felveszi a versenyt. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a teafaolajjal szemben nem alakul ki rezisztencia, ami annyit jelent, hogy a kórokozók nem tudják megfejteni a teafaolaj titkát. Nem képesek ellenállóvá válni vele szemben. A teafaolaj hatására sérül a baktériumok sejtmembránja, és gátlódik a sejtlégzésük, ami a pusztulásukhoz vezet.

Az antibakteriális és gombaellenes hatású illóolajok közül a teafaolajnak a legszélesebb körű a bőrgyógyászati felhasználása. A teafaolajat használják akné, ekcéma, bőrfertőzések, herpesz, sebek, szemölcsök, égési sérülések, rovarcsípések és körömgombásodás esetén. Egyéb felhasználási területei a megfázás, torokfájás és fogínyfertőzések, az aranyér és a hüvelyi fertőzések. Szakkönyvek egyértelműen a teafaolaj külsőleges felhasználását javasolják, de számos bátor próbálkozó akad már, aki belsőlegesen is használja. Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a tömény olaj a bőrön is maró hatású lehet, így használata körültekintést igényel. Bátran hígítható viszont más olajokkal, például olívaolajjal.

Nem szabad elfelejtkezni a teafaolaj szélesebb körű felhasználásáról sem. A természetes tisztítószerek korában a teafaolaj penészölő, fertőtlenítő hatását a háztartásban is ki lehet használni. Számos praktikát olvashatunk az interneten arról, hogy az ecet és a szódabikarbóna mellett pár csepp teafaolajjal mi mindent el tudunk érni a lakás takarítása során.

A teafaolaj érzékeny a levegő oxigénjére, a fényre és a magas hőmérsékletre. Ezért figyeljünk oda a tárolásra, ne hagyjuk lezáratlanul az üveget.

 

teafa-olaj-100

Tudj meg többet a teafaolajról

A következő blogbejegyzés sorozatban a teafaolaj lesz a téma. Tulajdonképpen részletek következnek a szakgyógyszerészi dolgozatomból. Ajánlom mindazoknak, akik kicsit többet szeretnének megtudni a teafaolaj hatásról, felhasználásról. 

 

tea_tree-500x500

 

A teafaolajat már a 13. századtól használták az Ausztrália keleti partvonalán élő a Bundjalung őslakosok. Varázserővel ruházták fel, mind külsőleges, mind belsőlegesen is alkalmazták. Népszerű volt a teafa leveleiből készített főzet (tea) használata torokgyulladásra, külsőleg horzsolásra, sebek fertőtlenítésre, rovarcsípésre. A teafa elnevezésében található tea szó is innen származik.

A teafaolaj gyógyászati felhasználásnak hosszú története van. Először 1920-ban egy új-dél- wales-i vegyész bizonyította antiszeptikus hatását. A teafaolaj gyorsan a házipatikák részéve vált, sőt a II. Világháborúban az ausztrál katonák ellátmányában kötelező szer volt. Az 1950-es évektől az antibiotikumok és a szintetikus fertőtlenítők megjelenése ugyan visszaszorították a teafaolajat, de most az elmúlt évtizedekben a természetes szerekhez való visszatérés korában újra népszerűvé vált. Az antiszeptikus teafaolaj készítmények közül még egynek sem történt meg a gyógyszerként való regisztrációja, viszont a teafaolaj gyógyászati felhasználási területe egyre szélesedik. Elterjedt, mind az egész világon, de Magyarországon is.

Teafaolajat találhatunk különféle kozmetikumokban is (sampon, krém, fogkrém, szájvíz stb). Az elmúlt időszakban a belsőleges (alternatív gyógyászat) felhasználása is egyre terjedőben van.  A következő blogbejegyzésekben kitérek a lehetséges teafaolaj okozta mellékhatásokra is. Nagyon érdekes maga a teafaolaj szabályozásnak kialakulása. A hatóságok az iparral és a tudományos eredményekkel együttműködve lépésről lépésre határozzák meg a teafaolaj minőségét biztosító standardokat, készítményekben a teafaolaj százalékát, mind annak érdekében, hogy a fogyasztóhoz a megfelelő minőségű termék kerüljön. Adott esetben új vizsgálatokat is kérve.

A teafaolaj gazdasági jelentősége nagy. A teafaolaj éves termelése Ausztráliában a becslések szerint 400 tonna évente. A teafaolajnak 40%-a az USA-ba, 50%-a Európába és 10%-a más országokba importálódik. Az Európába importált teafaolaj a becslések szerint 200 tonna évente. Jól látható, hogy jelentős teafaolaj mennyiségről van szó [Scientific Committee on Consumer Products SCCP 2008]

Ligetszépe olaj

ligetszépe olaj

Slide 2

Hírlevél feliratkozás
 
Név:*
E-mail cím:*
 
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?