Ajánló
Fontos a véleménye

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban hol tájékozódik?

Eredmények megtekintése

Loading ... Loading ...
  • Habozzunk, vagy ne habozzunk?  2018. április 4. szerda
    Habozzunk, vagy ne habozzunk?    Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?  Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon.  Ahhoz, […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • A C-vitamin esete a vesekő képződéssel 2018. március 21. szerda
        A C-vitamin esete a vesekő képződéssel Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak? Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.   Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Máriatövis kérdések 2017. december 12. kedd
    Máriatövissel a máj védelméért   A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ. A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
  • Gyógyító diéták vagy úri huncutságok? 2016. november 14. hétfő
    Fáj a hasa, de nem tudjátok mitől? Kilenc tipp, hogy megszabaduljatok a kellemetlen panaszoktól! Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem, mit tegyek? Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? A hétköznapi konyhatündér szerepe általában az anyukákat illeti meg, a pálya viszont nehezített, ha a kicsi nem ehet meg akármit. […]
    dr. Nádor-Virág Anikó
Glüko

glukozamin-msn

Slide 2

glukozamin-msn

Slide 3

glukozamin-msn

Habozzunk, vagy ne habozzunk? 

Habozzunk, vagy ne habozzunk? 

 

Mi is az a sokat hangoztatott SLS mentes kozmetikum? Kerüljük, vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá? 

Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vízétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is marad haszon. 

Ahhoz, hogy „habozzon” a samponunk, habfürdőnk, a borotvahab vagy a fogkrém, szükség van az emulgeáló szerekre. A hab egyrészt egyenletesen elteríti az anyagot, másrészt olyan „kis ügyes”, hogy a bőrön lévő zsírréteget az abban oldott piszokkal együtt apró cseppecskékké alakítja, amit a víz könnyen el tud távolítani. Ezeket a kis „segítőket” nevezik felületaktív anyagnak vagy tenzideknek. Anélkül, hogy belemennénk a kémiába, csak annyit jegyezzünk meg, hogy ezt a hatásukat úgy tudják elérni, hogy apoláros és poláros részük van, ami lehetővé teszi a lehetetlent – ebben az esetben nem a tűz és a víz, hanem a zsír és a víz összekapcsolását. E hatásuk nélkül a végtelenségig rázhatnánk az olaj és a víz elegyét, a végén makacsul ragaszkodnának a függetlenségükhöz. 

A vegyipar a megoldást évtizedek óta az SLS-ben (valamint hasonló típusú vegyületekben) találta meg, ugyanis olcsó és hatékony. Neve egy angol szó rövidítéséből a sodium lauryl sulfate-ból származik. Magyarul is megtaláljuk az elnevezést: nátrium lauril-szulfát. Köztudatban az SLS terjedt el, de a kettő teljesen ugyanazt jelöli. 

Egy kis személyes kitérőt hadd tegyek itt. Államvizsgás gyógyszerészként még emlékszem a nátrium-lauril-szulfáttal való első találkozásra. Ugyanis patikai alapanyag és a kénes sampon egyik összetevője. Az a sárga-tubusos-kinyomós kénszagú sampon – ha valakinek még nem írta fel a bőrgyógyász. A régi szép időkben patikákban készítették, sőt helyenként még most is készítik. Ez egy kiváló beavatási feladat ugyanis a nátrium -lauril szulfát kegyetlenül csípi a szemet, kaparja a torkot. Így a kénes sampon készítése közben jutott az ember eszébe számos szebbnél szebb gondolat. Nem kell megijedni, ez csak a készítőt fenyegeti, de a vegyi anyag hozza a papírformát. Belélegezve torokfájást, köhögést, bőrre és szembe jutva vörösödést és fájdalmat, lenyelve hányingert, hányást okoz. De kitubusolva és kis adagokban használva ezek a tulajdonságok nem jelentkeznek ilyen nagymértékben. A legelevenebb gyerek is több flakon elfogyasztása után jutna a mérgezésig, ami szinte lehetetlen küldetés. 

Végül is több évtized eltelt, és mostanra már az SLS-mentes termékek is megjelentek a piacon. Felmerül a kérdés: van-e értelme többet kifizetni, és ha igen, valóban SLS-mentes terméket kapunk-e? 

Számos vizsgálat indult annak felmérésére, milyen az SLS és társvegyületeinek mellékhatása. Amiben a vizsgálatok megegyeznek az az, hogy bőrirritáló hatás jelentkezhet. Egy órás meleg vízben való fürdőzés, teljes gőzzel és habbal, bizony sokat erősít annak esélyén, hogy a mellékhatás jelentkezik. Csecsemők, gyerekek bőrének egyáltalán nem való például a felnőtt tusfürdő. De a sérült bőrfelület vagy az ekcéma sem díjazza az SLS-t. 

Külön említést kell tenni a fogkrémekről, hiszen a habzásnak fogmosás közben is van jelentősége. Itt egyes vizsgálatokban az aftával találtak összefüggést. Az SLS-mentes fogkrémek használói körében ez a probléma kevésbé jelentkezett. 

Hogy honnan tudom, hogy SLS-t tartalmaz például a samponom? A kozmetikumok összetevőinek listája, az INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) nem egy lány a faluból, hanem a kozmetikumokban felhasználható vegyi anyagok gyűjteménye, egységes kémiai nevekkel. Érdemes a flakonok, tubusok oldalát akár nagyítóval átbogarászni. Az EU-ban kötelező az összes összetevőt feltüntetni. De ha valami nagyon habzik, miközben mentesnek mondták, azonnal gyanakodhatunk. 

Végezetül, ha pénztárcánk engedi, akkor ne sajnáljuk a pénzt a kímélő szerekre, hacsak nem vagyunk meggyőződve arról, hogy bőrünk állapota egy rinocérosszal is versenyre kelhet. Törekedjünk a kemikáliák minimalizálására, de egyben tudatosítsuk azt is, hogy ezt a tökéletességig soha nem vihetjük, és főleg, ezek után ne bosszankodjunk, ha valami nem annyira habzik. 

 

A C-vitamin esete a vesekő képződéssel

 

 

A C-vitamin esete a vesekő képződéssel

Lehet-e mellékhatása a C-vitamin fogyasztásnak?

Ha az interneten böngészünk egészségügyi információkat, nagyon sokszor találhatunk ellentmondásos híreket. Ennek egy tipikus példája a C-vitamin vesekő okozó hatása. A több évtizede fennálló kérdőjel erősen szemben álló két táborra osztotta a C-vitamin fogyasztókat.

 

Magyarország a C-vitamin fogyasztás szempontjából különösen érintett ország: Szent-Györgyi Albertre hivatkozva sokan döntenek úgy, hogy szinte az egekbe emelik a C-vitamin fogyasztásukat. De hogy valóban megtehetjük-e ezt büntetlenül, ahhoz kövessük végig a C-vitamin útját a szervezetben.

Egy kis kitérővel a gyomorról se feledkezzünk meg. A C-vitamin maga egy savas anyag (aszkorbinsav), ami az arra érzékenyeknél már a gyomorban is tud problémákat okozni. Igaz, hogy a gyomor kémhatása is savas, de ha a fala sérült, gyulladt, akkor a C-vitamin folyamatos szedése csak gyomorvédelemmel ellátott só formájában ajánlott.

Ha túljutottunk a gyomron, jöhet a felszívódás. Ez egy jól vizsgált terület. Bevétel után a C-vitamin koncentrációja a vérben hirtelen megemelkedik, majd lecsökken. Képzeljünk magunk elé egy púpos tevét, ha esetleg napi kétszer vesszük be, akkor mindenképpen a mongol két púpúban gondolkodjunk.

 

Ha figyelembe vesszük, hogy – embere válogatja – de egyszerre 300-500 mg tud hasznosulni a szervezetben, az e fölötti mennyiség tulajdonképpen elveszik. Minél magasabbra emeljük a púp csúcsát, annál több C-vitamin indul el a kiválasztódás útján és landol a vesében. Tehát a felesleg távozik, mivel nem zsírban oldódó vitaminról van szó. A kérdés az, hogy ezzel a nagytömegű aszkorbinsavval mi történik a vesében.

Ez már régóta foglalkoztatja az egészségüggyel foglalkozó szakembereket. Ha orvosát, gyógyszerészét kérdezi, akkor biztos, hogy óvatosságra int, mert a mellékhatásokra való figyelmeztetés a szakma része. Még ha nagyon kis százalékban fordul elő, akkor is. Gondoljunk, csak bele, amikor a frissen felírt gyógyszer dobozából előhúzzuk a kis papírost és végigolvassuk a mellékhatás-listát, azok, akiknek jó az ilyen jellegű képzelőereje, ekkor betegszenek meg igazán.

Ha azonban egy vesekőtől napokig szabaduló, fájdalmak közt fetrengő ember szemszögéből próbálunk egy pillanatra fókuszálni, máris megértjük, miért az óvatosság. A C-vitamin vesekő okozó hatására vonatkozó felhívás így került be a termékek dobozába mostanság. Az a C-vitamin-vesekő vitának az érdekessége, hogy a C-vitamint rendszeresen nagy dózisban fogyasztók is vizsgálatokra hivatkozva tudják megmagyarázni, hogy miért döntöttek a fogyasztás mellett. Tény, hogy amilyen mértékű ma a C-vitamin fogyasztása, ahhoz képest a vesekőképződésnek járványszerűen kellene terjednie, de ez nincs így. Alany, az van sok, már csak kellően nagyszámú vizsgálatok kellenek, hogy feltárják azt az előfordulási arányt, rizikót, ami alapján dönteni tudnánk, hogy megéri e a kockázat-haszon arány.

Viszonylag friss vizsgálatok születtek az elmúlt években. Az egyik vizsgálatot Svédországban végezték, elég nagy (48 850 45-79 év közötti férfi) csoportban 10 éven át követték a rendszeres C-vitamin fogyasztókat. Ebben a vizsgálatban találtak összefüggést a vesekő és a C-vitamin fogyasztás között – de nem olyat, hogy aki C-vitamint szed biztosan veseköves lesz. Nyugodjunk meg, ez senkit nem fenyeget! Hiányossága a vizsgálatnak, hogy az egyéb táplálkozási szokásokat nem vizsgálták. Illetve nem néztek még egy perdöntő dolgot: a kövek kémiai összetételét. A multivitamin-szedők viszont fellélegezhetnek: a vizsgálat szerint ilyen esetben a vesekőnek nincs rizikója.

Egy frissebb vizsgálat (2015) már a nőket is bevonta a vizsgálatba. (Azért a korábbi mellőzöttség, mert a vesekő a férfiaknál gyakrabban fordul elő.) Ezt a vizsgálatot 156 735 nő és 40 536 férfi bevonásával végezték az Egyesült Államokban. A svéd eredményre jutottak: a férfiaknál fennáll a rizikó, de a nőknél nem mutatott ki összefüggést. A vizsgálat ismételt hiányossága, hogy a kövek összetétele még nincs meg.

Összefoglalva a két vizsgálat eredményét, megállapíthatjuk, hogy a férfiaknál találtak összefüggést a vesekő és a rendszeres C-vitamin bevitel között, nőknél nem. Hogy ez mennyire áll összefüggésben a táplálkozással, például a húsfogyasztással, még nem tudjuk, illetve ha kiszűrjük a minden nap spenótot fogyasztó igen ritka férfiegyedeket, még akkor is elég sok a bizonytalanság, de valami összefüggés kirajzolódni látszik.

Kérem, hogy ha van személyes tapasztalata a témában írja ide hozzászólásban. Ezzel az én munkámat is segíti. Bármilyen tapasztalat számít!!!

 

Máriatövis kérdések

Máriatövissel a máj védelméért

Fotó: dr. Nádor-Virág Anikó

 

A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény? Tényleg képes megmenteni a pusztulásra ítélt májsejteket? Mikor és kinek érdemes szednie? – ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A máriatövis mint gyógynövény az elmúlt tíz évben a méregtelenítés népszerűsödésével robbant be, jobban mondva „szúrt bele” a köztudatba. Egészen pontosan a máriatövis magjáról, mint a hatóanyag fő hordozójáról van szó. Az apró barna magok a bogáncstermésből alakulnak ki. Van, aki elrágja, van, aki teát főz belőle, de létezik kapszulás változata is. Az íztelen magok rendszeres fogyasztása bizony komoly elszántságot követel. De nézzük meg, miért is jó ez nekünk?

Fotó: Nádor-Virág Anikó

A máriatövis hatóanyagai már régről ismertek, tehát egyáltalán nem új keletű a használata. Az alkoholizmus áldozatává esett máj terápiájában alkalmazott nagyon áldásos gyógyszerek alkotóeleméről van szó. De megemlíthetjük a galócamérgezettek esetét is, ahol ilyen gyógyszerekkel gyakorlatilag újjáélesztik a májat.

Az elmúlt évtizedben a máriatövis mindenki számára elérhetővé vált, sőt termeszthető is lett. Kertekben, de akár termőföldnyi területeken is megtalálható ma Magyarországon, bizonyítva ezzel népszerűségét, a rá vonatkozó piaci igényt. Zöld, fehér dekoratív szúrós leveleivel, lila virágjával, amelyen rendszerint csak úgy tolonganak a méhecskék, a kert dísze is lehet. Később, száradás után összegyűjthetjük a magokat, akár elfogyasztásra, akár a jövő évi vetéshez. Ha szerencsénk van kétszer is virágzik, de késő ősszel inkább csak hatalmas leveleket hajt és egy darabig bírja a téli hidegeket is.

Fotó: Nádor-Virág Anikó

Térjünk át egy kicsit a méregtelenítésre: hogyan is lép be a képbe a máriatövis? Ha szigorúan vesszük az élettant – amit másképp nem is lehet –, akkor ne úgy képzeljük el, hogy a máriatövis egy söprű, amivel a méreganyagoktól hemzsegő szervezetünket csak úgy kisöpörjük. Bármilyen egyszerűen hangzik, sem a máriatövis, sem más gyógynövény vagy anyag nem alkalmas ilyesmire. Viszont támogatni tudja a méregtelenítést végző fő szervünket, a májat.

A szervezetbe bejutó anyagok többségének a májon keresztül vezet az útja. Ez a szerv úgy működik, mint egy nagy laboratórium, ami a bejutó vegyületekhez ezt-azt hozzáad, vagy éppen elvesz belőlük, kinek mire van szüksége. Ha a laborba bejutó anyagokat túlzásba visszük, akkor nem győzi a munkát, májsejtjeink feladják. Ilyenkor kell a segítség.

Ha vérvételre megyünk és a májértékeket is megkapjuk, akkor ott világosan látszik, hogy milyen állapotban vagyunk. Az orvos 4 enzim értékéből tud következtetni a máj állapotára (GOT, GPT, Gamma-GT és AP) .Kiderül, kell-e a máj méregtelenítő funkcióit támogatni vagy nem. Ilyenkor jó, ha van a háznál máriatövis.

Persze sokan hivatkoznak arra, hogy isszák a máriatövis teát, és nem javul a májuk állapota. Itt jön be a képbe egy kis kémia. A máriatövis hatóanyaga, a szilimarin ugyanis zsírban oldódó vegyület, hiába is próbálnánk kibányászni a teából a molekulákat, sajnos azok vízben nem oldódnak. Érdemes tehát töményebb kivonat után nézni.

A köztudatban még erősen tartja magát a nézet, hogy a túlzott alkoholfogyasztás okozza a májsejtek károsodását. Így egy rossz laborérték kézhezvétele azzal is jár, hogy először meg kell győznünk az orvost, hogy nem vagyunk kocsmába járók, de még zugivók sem. Ha ez sikerült, akkor érdemes átgondolni, mi okozhatta a problémát, és ha lehetséges változtassunk rajta. Ez alól kivételek a krónikus vagy súlyos betegségben szenvedők, akiknél nem választás kérdése a komoly gyógyszerek fogyasztása. De ha mondjuk munkahelyi ártalomként jelentkezik a nagy mennyiségű vegyianyag-bevitel, akkor érdemes elgondolkodni, hogyan éri meg tovább.

A máj regenerációjához innentől kezdve rendszeres máriatövis-szedésen vezet az út, méghozzá hosszú időn keresztül (akár egy év is). Ha a károsodásra van konkrét kiváltó ok, akkor azt érdemes felszámolni, feltérképezni, és ha lehetséges étrendileg (zsírszegény, fűszerszegény, alkoholmentes ételekkel) is kímélni a májat, mert még nagy szükségünk lesz rá.

További kérdéseket ide a hozzászólásokhoz várom.

Köszönettel: Nádor-Virág Anikó

 

Gyógyító diéták vagy úri huncutságok?

Fáj a hasa, de nem tudjátok mitől? Kilenc tipp, hogy megszabaduljatok a kellemetlen panaszoktól!

Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem, mit tegyek? Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? A hétköznapi konyhatündér szerepe általában az anyukákat illeti meg, a pálya viszont nehezített, ha a kicsi nem ehet meg akármit. Ezernyi kérdésedre a most hétvégi BabaMama és KidExpón fogod megkapni a válaszokat! November 18-19-20-án Széll Tamás és Mautner Zsófi főzőbemutatóiból leshetsz el pár ötletet a glutén – és laktózmentes fogások felturbózásához, de az esemény táplálkozási szakértőire is számíthatsz a hétvége során.

Nem is olyan régen még csak ételallergiásokból állt a világ. A köznyelv még sokszor most is allergiásnak nevezi azt, ha valaki valamilyen ételre érzékeny. Pedig az ételintolerancia és az ételallergia egyáltalán nem ugyanaz. Lényeges különbség, hogy az allergiás reakciók azonnal, vagy pár órán belül jelentkeznek. Az ételintoleranciával kapcsolatos panaszok ezzel szemben alattomosabbak, több nap is kell, mire kifejlődik a tünet vagy tünetegyüttes. Embere válogatja, hogy kinél mi a domináns panasz, ezért a pontos diagnózis türelmet igényel. Egy biztos, gondosan megválasztott étkezéssel életminőség javulást tudunk elérni, ami öröm a gyereknek és a szülőknek egyaránt.

A kicsi családtag diétáztatása nagy kitartást igényel az egész család részéről. Ebben mindenkinek fontos szerep jut. Tágabb értelemben érintett a bölcsődei, óvodai később iskolai közösség is. A siker, a gyógyulás tehát kizárólag az egész környezet összefogásával tud megvalósulni tulajdonképpen egy közös produkció.

1, Vegyük komolyan a hosszabb ideje fennálló emésztési panaszokat (hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés, hasfájás, krónikus székrekedés).

2, A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Allergia esetében ez nem áll fenn.

3, Az ételintolerancia hosszú távon gyulladásos panaszokat hoz létre a szervezet különböző pontjain. Idővel a panaszok áttevődnek más szervekre pl. bőrtüneteket (ekcéma, krónikus csalánkiütés, pattanásos bőr), fejfájást, migrént, izomfájást, ízületi gyulladást okozva. Ez adja meg a betegség alattomos voltát.

4, A diagnózis felállítása előtt ne kezdjünk diétába! Forduljunk szakorvoshoz. Az előtte megkezdett diéta meghamisítja a vizsgálat eredményeit és hamis eredményhez vezethet. A pontos diagnózis felállításához vissza kell állítani a diéta előtti étkezési szokásokat, ami rengeteg fájdalommal és tünettel jár.

5, Sokszor a rokonokkal, ismerősökkel a legnehezebb megértetni, hogy miért nem jó azt adni a gyereknek, ami van. „Csak egy falatot, attól nem lesz baja”, „De ez igazi házi sütemény” és így tovább. Úri huncutságnak gondolják, hogy még a vágódeszkára, késre, és a fűszerekre is figyelni kell a gluténérzékenység esetén.

6, Van gyerek, aki könnyebben elfogadja, hogy ő most bizonyos értelemben egy „különc” az óvodában vagy az iskolában, mivel mást eszik, mint a többiek vagy esetleg nem vehet részt a só-liszt gyurmázós kézművesen. Van, aki ezt traumatikusan éli meg. Ne hordozzuk a sérelmeket! Kezdeményezzünk párbeszédet a pedagógusokkal, és kérjünk külső segítséget, ha szükséges.

7, Nyaralásnál, utazásnál különösen figyeljünk oda. Sajnos az éttermek személyzete nincs kellően felkészítve az ételintoleranciás problémákra, ilyen helyzetekben legyünk nagyon körültekintőek. A váratlan hasmenés, hányás ne tegye tönkre a nyaralásunkat.

8, Mint minden diéta, úgy az ételallergiák, érzékenységek miatt megkezdett diéták is egyoldalú megterhelést jelentenek is a szervezetnek. Dietetikusoktól, táplálkozási szakértőktől érdeklődjünk, hogy a gyermek étrendjét mivel egészítsük ki.

9, A diétázás plusz anyagi megterhelést jelent a család számára, ezért járjunk utána, hogy milyen aktuális állami támogatásokat tudunk igénybe venni (adókedvezmény, emelt családi pótlék, és a gyerek tíz éves koráig GYES).

A gyermekek megfelelő táplálása nem is annyira könnyű feladat. A sok reklám, a változó trendek és a környezet sokféle tanácsa elbizonytalaníthat, hozzáértő szakember pedig nem terem minden bokorban. A BabaMama Expo stábja összegyűjtötte tehát a legjobbakat, hogy a Budapest Sportarénában egy hétvégén át csak a szülők rendelkezésére álljanak. Dr. Steinbach Réka csecsemő- és gyermekgyógyász mindhárom nap tart tanácsadást az édesanyáknak, de rajta kívül táplálkozásszakértők és védőnők is várják az érdeklődőket.

 

Részletes programok: www.babamamaexpo.hu és www.kidexpo.hu

 

Nádor-Virág Anikó, gyógyszerész

 

 

 

Kristály dezodor

Vásárlói kérdés

Leírnák vagy lefényképeznék és elküldenék nekem az Optima ICE GUARD SPRAY 100 ml pontos összetételét?

Köszi.
Üdv.
Edit.

Kedves Edit!

Fényképen így néz ki az eredeti összetétel:

 

 

 

 

 

ice guard

 

 

ice guard spray

 

 

Galagonya virágos hajtásvég

Galagonya

A galagonya Crataegus nemzetségébe, a rózsafélék családjába tartozik. Nagyon sok faja létezik pl. Crataegus monogyna ( egybibés galagonya), Crataegus nigra (fekete galagonya) stb.

A képen látható galagonya virágos hajtás képet a cserhátban készítettem. Április közepe táján virágzik.

 

Gyógynövényképek-Ginkgo levél

Szeretek fotózni. Különösen a gyógynövényeket. A Gingko biloba vagy más néven páfrányfenyő egy különös növény. Mondhatni egy igazi paleonövény 🙂 Átvészelte a jégkorszakot. Kínából hozták be Európába.

 

[singlepic id=1618 w=512 h=288 float=center mode=’watermark’]

 

A képet Lendván (Szlovéniában) készítettem, ősszel. A Magyar Gyógyszerész Kamara 2014-es Művészeti pályázatán közönségdíjas lett.

A kép története folytatódott. A NutriLAB Gingko Forte kapszula grafikájára is felkerült egy levélpillangó illusztrációként.

 

nutrilab-ginko-forte-kapszula-30x

Ha környezetében tud Gingko biloba fáról vagy esetleg többről is egy helyen, kérem írja ide a hozzászólásba. Köszönöm.

Mi az RDA-érték?

 

Az ember lépten-nyomon vitaminszakértőkkel találkozik a napi tevékenysége során. Néha az az érzésem, hogy az egész ország csak ilyen emberekből áll:). Mindenki tudni véli mi szívódik fel legjobban (ezen kezdetben még mosolyog az ember, de csak kezdetben) és hát hogy mennyi az annyi? Nagy kérdés, hogy mennyi a vitaminok optimális napi adagja? Megpróbálok ebben a bejegyzésben utánajárni annak, hogy mik a főbb szempontok a vitaminok ill. nyomelemek adagolásánál.

 

Mi az az RDA érték, amit a dobozokon olvashatunk? Ettől miért térnek el az egyes termékeknél? Mi az a megengedett érték?

 

RDA érték a vitaminok és a nyomelemek ajánlott napi bevitelét jelenti. Ezt a számot százalékban szokták megadni. Ha vitamin- vagy nyomelemtartalmú készítményt vásárolunk, érdemes egy pillantást vetni a feltüntetett RDA-értékekre. Külön ajánlások készülnek a felnőttek és – életkor szerint – a gyerekek részére. Fontos azonban, hogy a forgalmazók általában a felnőtt értékhez viszonyítva számolnak, és ezt tüntetik fel a dobozon. Azt, hogy a gyerekeknek életkoruk szerint milyen értékekre van szüksége, nem szokták feltüntetni, már csak a terjedelem miatt sem.

Tudom, tudom ezek nagyon kicsi értékek, amit az RDA ajánl. Nézzük csak a táblázatot (lejjebb).

A C-vitaminból 80 mg a felnőtt napi ajánlás. Hol van ez már az 500-1000-1500 mg-tól. Vehetjük még pl. a D vitamint (kolekalciferol) is.  Az 5 μg RDA ugye 200 NE egységnek felel meg (1 μg =40 NE).  Itt jön az a mondat most, hogy ” igen ezt még az egyetemen így tanultuk, hogy a D vitamin zsírban oldódó vitaminként felhalmozódik a szervezetben és túladagolható”. Ez a mondat az alapja ennek az 5 μg-nak. Valójában viszont D-vitamin ajánlások már  2500-3000-4000 NE-nél is járnak. Az elmúlt években ugye kiderült, hogy a 200 NE nem elegendő. Nemcsak nekünk, de még a mediterrán napsütötte vidékein sem. No most ebből az következne, hogy akkor ez a ma is hivatalban lévő táblázat elavult lenne. Használjuk, de nem jó. Van benne ellentmondás, de inkább amondó vagyok, hogy ez egy iránytű. Természetesen két kirívó példát írtam le. Többnyire azért nem ekkorák a különbségek. Tájékoztató jelleggel bíró értékek, érdemes egy pillantást vetni rájuk.

 

Táblázat forrásawww.oeti.hu.

 

Tápanyag, mértékegység Új érték Régi érték Megjegyzés
A-vitamin, μg 800 800
D-vitamin, μg 5 5
E-vitamin, mg 12 10
K-vitamin, μg 75 a
C-vitamin, mg 80 60
Tiamin, mg 1,1 1,4
Riboflavin, mg 1,4 1,6
Niacin, mg 16 18
B6-vitamin, mg 1,4 2
Folsav, μg 200 200
B12-vitamin, μg 2,5 1
Biotin, μg 50 0,15 mg b
Pantoténsav, mg 6 6
Kálium, mg 2 000 3 500 c
Klorid, mg 800 3 000 c
Kalcium, mg 800 800
Foszfor, mg 700 800
Magnézium, mg 375 300
Vas, mg 14 14
Cink, mg 10 15
Réz, mg 1 1,4 c
Mangán, mg 2 4,0 c
Fluorid, mg 3,5 1,5 c
Szelén, μg 55 0,08 mg b, c
Króm, μg 40 0,12 mg b, c
Molibdén, μg 50 0,25 mg b, c
Jód, μg 150 150

Megjegyzések:

a) korábban nem volt érték megadva
b) a mértékegység megváltozott a korábbi Magyar Élelmiszerkönyvi előíráshoz képest
c) korábban csak a Magyar Élelmiszerkönyvben jelent meg az érték

Felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk akkor, ha egy készítményen azt látjuk, hogy nemcsak száz százalékot pótol, hanem akár húszezer százalékot is. Mindenekelőtt ne ijedjünk meg 🙂 . A táblázatból is látszik, hogy vannak új és régi értékek, tehát a számok idővel átértékelődnek, de hogy teljesen megnyugodjunk létezik egy úgynevezett megengedett érték is. Vegyük most is a két előző vitamint. Itt már jól látható (táblázat lent), hogy 2000 mg-ra ugrott a C vitamin megengedett értéke. A D-vitamin pedig 4000 NE (100 μg) (1 μg =40 NE). A megengedett értékek oszlopainál azért van különbség mert más országok munkacsoportjai határozták meg. A C vitamin esetében pl. nem foglal állást az európai bizottság.

Táblázat forrásawww.oeti.hu.

 

Tápanyag

Mértékegység

SCF/EFSA UL

IOM UL

EVM G

A vitamin

μg

3000

3000

Béta-karotin

mg

15

7 (nem dohányosoknak

D vitamin

μg

100

50

E vitamin

mg TE

300

1000

K1 vitamin

μg

1000

Tiamin B1

mg

100

Riboflavin B2

mg

40

Nicotinamid

mg

900

35 (nikotinsavval együtt)

Nikoinsav

mg

10

Pantoténsav

mg

200

Piridoxin B6

mg

25

100

Folsav

μg

1000 +étrendi folát

1000 + 200 étrendi folát

B12 vitamin

μg

2000

Biotin

μg

900

C vitamin

mg

2000

1000

Kalcium

mg

2500

2500

Magnézium

mg

250 (kiegészítés)+étrendi Mg

350 (kiegészítés)+ étrendi Mg

Vas

mg

45

17

Réz

mg

5

10

Jód

μg

600

1100

Cink

mg

25

40

Mangán

mg

11

4, de idős ember 0,5

Kálium

mg

3700

Szelén

μg

300

400

Króm (trivalens)

mg

10

Molibdén

μg

600

2000

Fluor

mg

10

Foszfor

mg

4000

250

 Táblázatban használt rövidítések:
  • European Food Safety Authority (EFSA) korábban Scientific Committee on Food (SCF)
  • US Institute of Medicine (IOM)
  • UK Food Standard Agency Expert Group on Vitamins and Minerals (EVM)

Mit tegyünk, ha lisztérzékeny a gyerek?

Manapság már minden ötvenedik gyerekről derül ki, hogy glutén-érzékeny, és speciális étrendre szorul. A kívülállók gyakran értetlenkednek, nem tudják hová tenni, mire is ez a nagy hűhó az étkezés körül. Fontos megemlíteni, hogy a kötelező diéta betartása mellett – ami nem könnyű, és komoly odafigyelést igényel a tágabb és szűkebb családban egyaránt – teljes életet élhet a lisztérzékeny ember. Igaz, a diéta a tudomány jelen állása szerint egy életre szól. Érdekesség azonban, hogy a japánok és az afrikaiak körében ismeretlen ez a jelenség, Európában viszont gyakori.

Hogyan is alakul ki a lisztérzékenység?

– Ez egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját maga ellen támad. A kiváltója a lisztben (búzában) található glutén egyik komponense, a gliadin. Amikor a glutén bekerül a szervezetbe, olyan furcsán kötődik az egyik enzimünkhöz, hogy a létrejött új komplexet szervezetünk a továbbiakban idegennek érzékeli, és támadást indít ellene. Ennek következménye a vékonybél nyálkahártyájának roncsolódása. A tápanyagok felszívódása így elégtelen lesz. Felnőttkorban is előfordul, nem csak gyerekkorban. Folyamatosan növekszik a felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékenyek tábora, de tízből kilenc ember még diagnosztizálatlan. Sok társtünet járul a betegséghez, így nagyon sokszor félrekezelik. Hetven százalékban női ágon öröklődik.

A gyerekeknél a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt elmarad a fejlődés, vérszegénység alakul ki. Jellemzője még a has előredomborodása, hasmenés (nem minden esetben), gyengeség, jelentős fogyás. Előfordulhatnak bőrproblémák (ekcéma, száraz bőr), vékony szálú, töredezett haj, de a betegség lehet tünetmentes is. A lisztérzékeny gyerekek között akad túlsúlyos is.

Honnan tudom, hogy a gyerekem lisztérzékeny?

– Mivel a lisztérzékenység tünetei sok betegséggel átfedést mutatnak, meglehetősen nehéz diagnosztizálni. Ha gyanakszunk rá, akkor érdemes a gyógyszertárban gyorstesztet vásárolni. Ám ez nem a végleges diagnózis, és 2 százalékban pozitívat mutat akkor is, ha negatív. Ha a teszt pozitív, akkor a háziorvoshoz kell fordulni. Onnan beutalóval lehet továbblépni a speciálisan cöliákiával foglalkozó központok, mint például a Heim Pál Kórház Coeliakia Centruma felé. Kivizsgálás (vérvétel, genetikai vizsgálat) következik, majd nem egyértelmű eredmény esetén biopszia. A végleges diagnózis pár hetet vesz igénybe. Fontos, hogy közben ne kezdjünk gluténmentes diétába, mert az megzavarhatja az eredményeket.

Mit jelent a gluténmentes étkezés egy kisgyermekes családban?

– Először is száműzni kell minden olyan élelmiszert a konyhából, ami glutént tartalmazhat (liszttel érintkezett). Célszerű az egész családnak átállni a gluténmentes étkezésre, ami gyakorlati szempontból is előnyös. Így a kisgyereknek sem lesz feltűnő, hogy van valami, amit ő nem ehet meg. Meg kell tanulni az új liszthelyettesítő alapanyagokkal bánni, mivel azok másképp működnek, mint a liszt – már ami az elkészítésüket illeti. Hiányzik belőlük a sikér, ami a liszt állományát javítja. Lényegesen megnyúlik az ételek elkészítésének ideje, sok mindent úgy kell saját kezűleg előállítani, amit eddig készételekkel lehetett helyettesíteni. A teljesség igénye nélkül, a felhasználható alapanyagok közé tartozik a burgonyapehely, a kukoricaliszt, a kukoricadara, a speciális zabpehely stb. Fontos tudni, hogy ha elkezdtük a gluténmentes diétát, a bélbolyhok 1-1,5 év alatt állnak helyre. Ha időközben a glutén visszakerül az étrendbe, legyen az egészen kicsi mennyiség, az autoimmun folyamat újra elindul. Ezért minden területen nagyon fontos a körültekintés. Étteremben, cukrászdában érdemes tudakozódni, hogy biztosan elkülönítve kezelik-e az élelmiszereket? Sokszor olyan dolog is lehet gluténes, amire nem is gondolnánk: pl. fűszerek is tartalmaznak glutént. Ha a szakács ugyanazzal a kanállal szedi az ételünket, mint a gluténes ételt, abból is baj lehet. Gondot okozhat akár még a kovászos uborka is (az erjedéshez kenyeret tesznek az üvegbe, de az már a feltálalt uborkánál nem látszik).

Milyen állami támogatásra számíthat, ha diagnosztizált lisztérzékeny gyerek van a családjában?

– Mivel a gluténmentes étkezés plusz anyagi teherrel jár, érdemes utánanézni az igénybe vehető támogatásoknak. A gluténmentes liszt ára 1600 forint körül is lehet kilogrammonként. Magyarország támogatási rendszere viszont jónak mondható. A gyerek súlyos fogyatékosságára való tekintettel tízéves koráig jár a gyes, munka mellett is. Kiemelt családi pótlék, ingyenes étkezés igényelhető a testvérnek is az óvodában és az iskolában, továbbá ingyenes BKV-jegy jár az érintettnek és a kísérőjének is. Ez akár havi 35 000 forint „talált pénzt” jelenthet, amit az étkezésre lehet fordítani.

NutriLAB által forgalmazott Green szuper élelmiszer termékcsaládon feltüntettük  azokat amelyek gluténmentesek.

 

Green-Csipkebogyó-por-125-g

Green Csipkebogyó por

Veszélyesek-e a 3 Alge tabletta segédanyagai?

Mindig kapok érdekes kérdéseket, de ez most egy kicsit más, nem kifejezetten betegséggel kapcsolatos. Azért is osztom meg mert gondolom sokakban felmerül a kérdés, hogy mit is eszik  meg a tablettákban?

 

Kedves NutriLAB!

Érdeklődnék, hogy  a következő termékben, a “NutriLAB 3 Alge tabletta” nevű készítményük összetevőiben található maltodextrin, növényi magnézium sztearát, – térfogatnövelő szerek; ill szilicium-dioxid, novényi sztearinsav – csomósodást gátló szerek hatással vannak-e az egészségre? Vagy esetleg okozhatnak-e valamilyen problémát?

Várom őszinte, becsületes válaszukat.

 

Erről a kapszuláról van szó:

NutriLAB 3 Alge 120x

nutrilab-3alge-tabletta-120x_0

 

Kedves XY,

 

 A tabletták, kapszulák segédanyagait fel kell tüntetni az összetevők felsorolásánál. Az erről szóló dokumentációt be is kell nyújtani a gyártónak, forgalmazónak a hatóságoknál, ami nem csak egy adminisztratív dolog. Szakemberek átnézik a készítmények teljes összetételét. A 3 Alge tabletta Németországban kerül tablettázásra, ahol  elég szigorúak a törvények.

Tablettázás egy bonyolult gyógyszer technológia művelet, amikor nagy nyomással  össze kell préselni a porokat. Ez segédanyagok nélkül nem megy. Ez minden tablettánál így van. Senki nem örülne, ha a dobozban letöredezett végű tablettákat találna, amik esetleg lenyeléskor is gondot jelentenének. Vagy az adagolás is bizonytalanná válna. Sőt, kicsit tovább megyek. Annak aztán végképp nem örülnénk ha a tabletta nem esne szét és úgy jönne ki ahogy lenyeltük. Szerintem akkor kapnék igazán cifra levelet:).

Tehát a tablettának a tárolás alatt egyben kell maradni, majd ha lenyeljük adott időpontban szét is kell esnie. 

Nézzük azért végig a segédanyagokat:

 

Maltodextrin : Búza vagy kukoricakeményítőből állítják elő. Több glükóz egységből álló, édes ízű anyag. Könnyen emészthető, olyan gyorsan szívódik fel, mint a glükóz.

Magnézium sztearát: “Mivel nincs ismert mellékhatása ezért töltőanyagként, valamint térfogatnövelőként számos gyógyszerben, kapszulában megtalálható.Előnye továbbá, hogy síkosító tulajdonsággal is rendelkezik, vagyis a tabletták készítése során, a nagy nyomáson történő tablettává préseléskor a magnézium-sztearát megakadályozza, hogy a tabletta alkotóelemei a prés alkatrészeihez tapadjanak. Előállítása során általában állati eredetű (bárányból,sertésből származó)sztearinsavat használnak.”Itt megjegyezném, hogy a NutriLAB 3 Alga kapszulájában növényi eredetű a sztearinsav!!

Szilicium dioxid :“Egyéb elnevezései=kovasav”

A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják.A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas belső felületüknek köszönhetően ezek a kristályok nagy mennyiségű vizet tudnak magukba zárni. Ez a folyamat kizárólag fizikai kölcsönhatások segítségével játszódik le; a folyamat során a kristályok nem változtatják meg kémiai szerkezetüket,és nem is duzzadnak meg. A por alakú élelmiszerekben a szilícium dioxid-kristályok azélelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így a szilícium-dioxid meggátolja, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodik arról, hogy a termék megőrizze „folyósságát”.

Előállítás: A szilícium-dioxidot a természetben előforduló kvarchomokból nyerik.HasználatA szilícium-dioxid csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett.Ezek közé tartoznak többek között:

  • Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg)
  • Reszelt vagy szeletelt sajt (max. 10 g/kg)
  • Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
  • Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül)
  • Konyhasó, konyhasóhelyettesítő (max. 10 g/kg)

 

A szilícium-dioxid ezenkívül emulgátorok, színezékek és aromák hordozóanyagaként is engedélyezett. Biztonság: A szilícium-dioxid veszélytelennek számít.” szöveg forrása: tudatosvasarlo.hu”  Növényi sztearinsav “A sztearinsav (IUPAC rendszeresített név : octadecanoic sav) az egyike a hasznos telített zsírsavaknak, ami leginkább állati és növényi zsírokból és olajokból  származik.” Itt szintén felhívnám a figyelmet, hogy kiemelten növényi sztearinsavat tartalmaz a tablettánk. Ez a legkevésbé egészségtelen a többi telített zsírsavakhoz képest. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum stearicum néven hivatalos.

Röviden összefoglalva a tablettázásnál használt segédanyagok biztonságosak. Ahhoz, hogy pontos adagolás, egyforma méret, sérülésmentes felület legyen, ezek nélkülözhetetlenek. A NutriLAB 3 Alge fogyasztásnál (1-4 tabletta naponta) ügyeljünk arra, hogy magas vas és jód tartalma van a tablettának.

Tehát azoknak nem ajánlható, ahol magas a vér vas illetve jódtartalma.

Egyébként meg egy kiváló természetes multivitamin magas omega 3 és  rosttartalommal .

Ligetszépe olaj

ligetszépe olaj

Slide 2

Hírlevél feliratkozás
 
Név:*
E-mail cím:*
 
Téli ajánlat
Hol kapható?
Hol tudom megvásárolni a NutriLAB termékeket?